Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, HF86 napisał:

Moja gorczyca z pod kombajna pewnie prosto do gleby. 

Wczesny rok to do połowy września przed oziminami powinno coś urosnąć. 

Gorzej jak za bardzo urośnie, przyjdzie susza i zrobi się skała, a wtedy zamiast orać pod oziminy będziesz skrzybał po wierzchu ... Gorczyca wypije każdą wodę z gleby ... Z własnego doświadczenia powiem gorczyca tylko na zimę albo pod orkę zimową, wtedy kasujesz agregatem talerzowym miesiąc wcześniej, coś popada to ziemia namięknie i wtedy się orze .

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Ot ciężko olxa odpalić 🙄

Wczoraj zadatkowane 10 ton jeczmienia po 800 

Popołudniu dziobaki zajechali, 200 pszenicy po 100 

W środę dwa bb pszenżyta po 750

Usłyszeli że kury gdaczą to i wszystkie jajka wykupili 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Gorzej jak za bardzo urośnie, przyjdzie susza i zrobi się skała, a wtedy zamiast orać pod oziminy będziesz skrzybał po wierzchu ... Gorczyca wypije każdą wodę z gleby ...

Muszę przerywniki porobić, zwłaszcza że część pszenica po pszenicy. 

Najwyżej w październiku będę siał 

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

Ot ciężko olxa odpalić 🙄

Dobrze, że bobka jeszcze nie masz bo by spać nie dali 😁

• Haha 1
Opublikowano

Raz tylko gorczycę pod oziminy zasiałem i nigdy więcej ... Skończyło się na siewie 25 października bo przed 20 nie szło pługa obrotowego w ziemię włożyć. Nowe lemiesze, nowe dłuta a tylko jechał po wierzchu ... Z roślin sianych/sadzonych na jesieni poplon tylko pod truskawkę sieję, ale tam jak coś to głębosz, potem agregat talerzowy, deszczownia z 50mm opadu i wtedy się zaorze.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Ot ciężko olxa odpalić 🙄

Kurła, nie mogę się naczytać, że u was handel ziarkiem idzie... Ci mniejsi co sieją na handel to odpuszczają bo klienta nie ma, trochę na siew ale to niewiele... Owies ozimy idzie teraz, było po 1000, teraz już po 1300 i kolejki wnet.

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

Ot ciężko olxa odpalić 🙄

Spokojnie, spokojnie, bo zaraz po 1000 będziecie sprzedawać xD Szwagier dał ogłoszenie po 800 za jęczmień i pszenżyto to od tygodnia ani jednego telefonu nie odebrał ...

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

Dobrze, że bobka jeszcze nie masz bo by spać nie dali 😁

Nie lubię. To się nawet kurom nie nadaję 😁

Opublikowano (edytowane)

Nie lubię. To się nawet kurom nie nadaję 😁

A ludzie po 12zł/kg w hurcie płacą i jak im ładujesz na samochód to już na następny dzień rezerwują żebym na pewno komu innemu nie sprzedał ...

Ty nie jesz bobka a ja nie jem serów bo każdy mi śmierdzi ... W jakimś burgerze albo hot-dogu jeszcze przejdzie ale tak solo dać na kanapkę to nigdy w życiu ...

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Spokojnie, spokojnie, bo zaraz po 1000 będziecie sprzedawać xD Szwagier dał ogłoszenie po 800 za jęczmień i pszenżyto to od tygodnia ani jednego telefonu nie odebrał ...

A kto to u was kupi,jak od lat same ziarka i badylki i o produkcji zwierząt zapomnieli. 

Wszyscy myśleli że na statki będą ładować i wysyłać w świat, bo tam nie potrafią ziarka zasiać 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, HF86 napisał:

A kto to u was kupi,jak od lat same ziarka i badylki i o produkcji zwierząt zapomnieli. 

Niedaleko do @6465 tam pełno zwierząt, ale nikt nie szuka w takiej cenie, jak kurnik kilka wsi dalej płaci po 540 i 580 netto odpowiednio za pszenżyto i jęczmień ... To nikt się nie wychyli żeby zapłacić więcej niż 650 brutto ...

Ceny ziarka jak zawsze na AF, rekordowe, nigdzie takich nie ma a im przyjeżdżają i płacą xD 
Pszenżyto w Elewarach po 550, jęczmień po 600 a im od tak płacą po 200zł na tonie więcej xDxDxDxD Takich bajek to nawet sam H.Ch.Andersen nie pisał xD 

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo są jeszcze żniwa i ludzie czytają AF o tych rekordach, a miesiąc po żniwach może się okazać że te rekordy to były z przyczepami ważone i ziarna mało.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

miesiąc po żniwach może się okazać że te rekordy to były z przyczepami ważone i ziarna mało.

Ja tam jak zawsze czekam do stycznia-marca, ostatnio przegrałem ale i tak w średniej 5 letniej jestem do przodu względem sprzedaży w żniwa.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał:

Bo są jeszcze żniwa i ludzie czytają AF o tych rekordach, a miesiąc po żniwach może się okazać że te rekordy to były z przyczepami ważone i ziarna mało.

Nie ma rekordów, u mnie czy jare czy ozime 20% mniej w tym roku niż rok temu, bób zresztą podobnie 80% zeszłorocznego plonu, truskawka jeszcze gorzej bo średnia wyjdzie około 70-75% tego co rok temu. W tym roku wszystko gorzej plonuje ...

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, HF86 napisał:

Ot ciężko olxa odpalić 🙄

Ale taka prawda że za wcześnie na gorczycę. Ledwie wystartuje a już kwitnie, dopiero siew w ostatnim tygodniu sierpnia lub we  wrześniu daje masę.

Po gryce jest zawsze fajna struktura

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tam jak zawsze czekam do stycznia-marca, ostatnio przegrałem ale i tak w średniej 5 letniej jestem do przodu względem sprzedaży w żniwa.

W żniwa wiadomo że jest podaż większa, ale ten rok nie ma się co oszukiwać w skali kraju był cieniutki, ja akurat nie narzekam, ale niedaleko mnie na ziemiach pod lasami na wiosnę mimo opadów taka bidusia była że co tam miało sypać, a co dopiero jak tu wstawiali popalone na siano przed wykłoszeniem i bajanie o wielkich zbiorach można sobie wsadzić między bajki.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ale taka prawda że za wcześnie na gorczycę. Ledwie wystartuje a już kwitnie, dopiero siew w ostatnim tygodniu sierpnia lub we  wrześniu daje masę.

Po gryce jest zawsze fajna struktura

Dokładnie, mam siać rzodkiew+gorczyca pod jare i kukurydzę to czekam do 15 sierpnia, wcześniej na pewno nie będę siał.

Jedynie gryka+facelia pod truskawkę jest już zasiana. Ale w tych poplonach jakoś nie zauważyłem wysysania ostatniej kropli wody z gleby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v