Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Proste i logiczne. Będzie wisiał jął ten podlaski nietoperz to wroble zjedzą i spokój 

O to będzie... samobój 🤷😉

5 minut temu, Kowalsky30 napisał:

To skąd czerpiesz wiedzę, z filmów? 

Ja nie wiem, ale obiło mi się gdzieś w szkole albo w telewizorze o Michorowskim

Źrodła wiedzy są różne...szkoła, lektury mają tu chyba największy udział, ale czytanie ogólnie, nie ograniczając się tylko do tych pozycji, których wymagał program nauczania, albo, co gorsza, wybiórczych opracowań tych pozycji...a że sporo mi w głowie zostaje, to już tak mam...

Już Radkowi odpuszczę....Michorowski to z filmu. Najbardziej liczna i znana historii była grupa ordynatów Zamoyskich. To kilkanaście osób piastujących tę funkcję na zasadzie następstwa rodzinnego, niejako dynastia...ordynacja zamojska została założona po to, aby chronić majątki magnackie i zwiększać ich wpływ na bieżące wydarzenia i politykę na zasadzie "silniejszy może więcej", a wiadomo, że kapitał rządzi  i im większy tym silniejszy. Wśród ordynatów zamojskich byli ludzie pistujący wysokie funkcje państwowe...

A żeby wiedzieć, kto to ordynat, wystarczy nawet obejrzeć (bez konieczności czytania powieści) film "Trędowata"🤷

18 minut temu, Kowalsky30 napisał:

A czym się tu szczycić, jak przy tym ani się pośmiać ani potańczyć. Operę to oglądają tacy, co i tak nic z tego nie rozumieją jak każdy a udają, że się delektują  tym

Nie muszę czegoś lubić, nie muszę z tym obcować, żeby wiedzieć, że to istnieje🤷...

Im większa wiedza, tym mniejsze ograniczenia🤷

Opublikowano
Qwazi napisał:

A żeby wiedzieć, kto to ordynat, wystarczy nawet obejrzeć (bez konieczności czytania powieści) film "Trędowata"🤷

a jest na netfliksie? albo jako aplikacja na ajfona?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bananek napisał:

a jest na netfliksie? albo jako aplikacja na ajfona?

Trędowata to co miesiąc leci w telewizji ... Jak Znachor, Pancerni czy Janosik ... Teraz lato to pewnie w niedzielę gdzieś Noce i Dnie też pokazują ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Nie muszę czegoś lubić, nie muszę z tym obcować, żeby wiedzieć, że to istnieje🤷...

Im większa wiedza, tym mniejsze ograniczenia

Też wiem, że takie coś istnieje. Nawet widziałem facetów w białych rajtuzach w operze Halka albo Hanka Moniuszki

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

@Agrest, rzucaj żniwa. Rezerwować?

IMG_20240724_144248.jpg

Michał poczekej...niech mu ten ciapek dotarga tą przyczepę pod tę górkę...teraz musi mocno gaz cisnąć...nie trzeba Sławka przy tym rozpraszać 😉

Opublikowano

i po deszczu 8 mm spadlo. slonce wyszlo,wiaterek wieje.

3 godziny temu, Popier96 napisał:

Spoko, tutaj na IV klasie robią corocznie po 5ton rzepaku, a średnią 3,7tony przy całkowitej suszy 🤣. Pszenica tylko pod 5/6 ton w takim roku... Nic tylko kierować ich na agronomów do wielkoobszarowych gospodarstw 😅

podobno rudawie by sie przydali-cienko przeda.

3 godziny temu, Bananek napisał:

kurna, nie pomyślałem. mogłem zostać milionerem w kilka dni. jedna kolba kukurydzy na plaży to 15zl. wpierdalają jak małpa kit. toć z moich 6ha mogłem choć połowę urwać

wiela ?? w ustroniu 10 zl..

2 godziny temu, Qwazi napisał:

Może dla Ciebie tego rodzaju kultura jest sztuką, dlatego nie wiesz, że opera Carmen miała swoją premierę przed rokiem 1900, a wówczas tego, wymienionego przez Ciebie, ambitnego kina, raczej jeszcze nie znano...

Płyciutko🤦...

Cóś w tym jest...ale mimo wszystko stawiam na Joannę🤷...myślałem też o Magdalenie, ale chyba nie🤔...

wtedy to robili na zywo a nie ogladali na ekranie -czego i wam zycze.

ale fotografie juz byly.😂

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, GRZES1545 napisał:

Co myślicie o takim piecu ?🤔

@Pafnucy Zbyszek Ty zadowolony z pieca na pelet ?

Zasobnik na pellet z marchwi. Po za tym przy paleniu drewnem po jednym sezonie popierdolił się  od temperatury cały ten wkładany ruszt. Na plus że idzie w nim palić owsem. 

• Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, Bananek napisał:

@Agrest, rzucaj żniwa. Rezerwować?

IMG_20240724_144248.jpg

Już dożynki. Z lekkim deszczem na magazyn wjechałem, szybki prysznic i w te pędy na pogrzeb. 

Na wyprowadzenie jak dolało, tak się rozgrzać jeszcze nie mogę.  Ładnie dało.

Co tam dziś w menu mają?

Najbardziej ich śniadanie mi pasuje bo jest opór na szwedzkim stole.

Wykup rodzince śniadanie to na plażę nie dojdziesz, o ile zapomnisz o jednym z grzechów głównych🤭

Opublikowano

Zamówione 15kg z giełdy dojechało i już w słoikach na pasteryzację czeka.😋😋😋

Mało co i przegapilibyśmy sezon, tak pojebany rok, że wszystko na raz

20240724_092436.jpg

20240724_152031.jpg

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

podobno rudawie by sie przydali-cienko przeda.

Czyli mówisz, że prędzej czy później te kawałki 30-110 hektarowe będą do wzięcia? 😅. Fakt, w tym roku rzepaki mieli chujowe. Z drogi aż żal patrzeć. Ale za to pszczoły dużo z nich przyniosły. Się polikwidowało krowy, obory powynajmowało to w sumie nie wiem skąd taka bida.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Zamówione 15kg z giełdy dojechało i już w słoikach na pasteryzację czeka.😋😋😋

Mało co i przegapilibyśmy sezon, tak pojebany rok, że wszystko na raz

Jak tak patrzę to sadownicy w połowie sierpnia będą już jabłka jesienne zbierać ...

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Jak tak patrzę to sadownicy w połowie sierpnia będą już jabłka jesienne zbierać ...

Oczywiście, Galę przewidują że już około 20 sierpnia będzie do zbiory. Oczywiście ci u których coś zostało.

U mnie chłopak który lał gibereliny i inne cuda może po 5t z ha zbierze. Ostatnie lata zbierał po około 80t z ha plonu handlowego o trochę przemysłu. Dziś i te 5t to przemysł, ewentualnie na obierkę lub soki NFC

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v