Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał:

a dorobić się nie da 🤔🤭 pokaxte Vistulę 🤔

a nie wiem 🤷‍♂️ może wilki 🤦

Wstazki nie ma to jak pokazać? Żeby uroków zadali? Później odczyniać. Eh

Opublikowano
14 minut temu, Desperado napisał:

Tam trzeba by heder z gardzielą odpinać przy Vistuli.

Ano

8 minut temu, slawek74 napisał:

a jak by jakie przęsło od płota ze sztachetów uczepił 🤭 take osłonę zrobił 🤪

Aby gwoździe przygięte były to powinno normy ncap spełniać 

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

A właśnie te kombajny co mają szerokość w kołach 4m. To mogą legalnie poruszać się po drogach bez specjalnych zezwoleń czy nie?

nie mogą, takie zezwolenie kosztuje 100 zł ale dziadują 

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

A właśnie te kombajny co mają szerokość w kołach 4m. To mogą legalnie poruszać się po drogach bez specjalnych zezwoleń czy nie?

Chyba pow 3,5 m powinny mieć pozwolenie. Słyszałem że organizacje rol icze apelowały o zmiane tych przepisów ale nie wiem czy przeszło.

• Thanks 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

a dorobić się nie da 🤔🤭 pokaxte Vistulę 🤔

a nie wiem 🤷‍♂️ może wilki 🤦

Wstazki nie ma to jak pokazać? Żeby uroków zadali? Później odczyniać. Eh

masz link se kup 🤭 https://www.partybox.pl/wstazka-satynowa-czerwona-25mm-25m?pr=48282

Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał:

Co poradzić może już niedługo.🤔 Choć z kilka lat by pasowało jeszcze.

Chyba trochę, słonko w główkę za bardzo przygrzało, przecież ja pisałem tylko i wyłącznie o cielaku, bo sorry ale 12L mleka na dzień to gruba przesada ;)

Także chyba coś źle musiałeś zrozumieć, że tak pomyślałeś, bo nikomu źle nie życzę, nawet najgorszemu wrogowi.

To tak dla sprostowania aluzji, ale widzę, że już chłopacy wyżej wyjaśnili, ale swoim słowem postawię kropkę nad i.

• Like 2
Opublikowano

Nie ma sensu zabawa w te zezwolenia, bo to jest detal, jeśli chodzi o maszynę wolnobieżną i wpływa tylko na to, że urząd skasuje stówkę opłaty administracyjnej. Tak naprawdę, to takie zezwolenie jest wymagane, jeśli pojazd wraz z ładunkiem przekracza normy określone w prd, czyli 4m wysokości, bodajże 16 lub 16,5 m długości i 2,5 m szerokości. Jeśli jeden z tych parametrów jest przekroczony wymagane jest zezwolenie na transport ponadnormatywny. Przy czym kombajn zbożowy nie wykonuje transportu. Nikt się tego nie powinien czepiać. Jak do tej pory się z tym nie spotkałem. Są przepisy rozporzadzenia Ministra Infrastruktury, które określają wymagania dla pojazdu wolnobieżnego i ciągnika rolniczego, zwiększając szerokość do 3m, ale one nie odnoszą się do transportu, więc nie do końca jest tak, że można wymagać tego zezwolenia dla kombajnu. Zwiększenie to oznacza, że pow 3 m heder na wózek. Ale rolnicy biorą te zezwolenia na takiej samej zasadzie, jak cała wieś na sąsiedniej gminie zrobiła sobie kurs UDT, bo w gospodarstwach mają ładowarki teleskopowe. Ktoś ich skasował po tysiącu, przeprowadził kurs i zorganizował egzamin, ale czy im te uprawnienia potrzebne 🤔

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Chyba pow 3,5 m powinny mieć pozwolenie. Słyszałem że organizacje rol icze apelowały o zmiane tych przepisów ale nie wiem czy przeszło.

Nie przeszło i nie przejdzie przy tym natężeniu ruchu, dodatkowo oprócz pozwolenia jeszcze na przodzie oznakowany PILOT

Opublikowano

Coś bardziej w macie 

Dejta spokój 1.7 tony rzepaku z ha chłopu uleciało 

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Nie ma sensu zabawa w te zezwolenia, bo to jest detal, jeśli chodzi o maszynę wolnobieżną i wpływa tylko na to, że urząd skasuje stówkę opłaty administracyjnej. Tak naprawdę, to takie zezwolenie jest wymagane, jeśli pojazd wraz z ładunkiem przekracza normy określone w prd, czyli 4m wysokości, bodajże 16 lub 16,5 m długości i 2,5 m szerokości. Jeśli jeden z tych parametrów jest przekroczony wymagane jest zezwolenie na transport ponadnormatywny. Przy czym kombajn zbożowy nie wykonuje transportu. Nikt się tego nie powinien czepiać. Jak do tej pory się z tym nie spotkałem. Są przepisy rozporzadzenia Ministra Infrastruktury, które określają wymagania dla pojazdu wolnobieżnego i ciągnika rolniczego, zwiększając szerokość do 3m, ale one nie odnoszą się do transportu, więc nie do końca jest tak, że można wymagać tego zezwolenia dla kombajnu. Zwiększenie to oznacza, że pow 3 m heder na wózek. Ale rolnicy biorą te zezwolenia na takiej samej zasadzie, jak cała wieś na sąsiedniej gminie zrobiła sobie kurs UDT, bo w gospodarstwach mają ładowarki teleskopowe. Ktoś ich skasował po tysiącu, przeprowadził kurs i zorganizował egzamin, ale czy im te uprawnienia potrzebne 🤔

Wszystkie te uprawnienia to się okazują potrzebne jak stanie się coś złego 

Opublikowano

Mieciu, okazują się potrzebne wtedy, kiedy obie strony nie wiedzą, że nie są potrzebne, albo jedna wie ale udaje, że nie wie, bo ma w tym interes (patrz ubezpieczyciel)🤷

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, witejus napisał:

3,5 metra

3.64

12 minut temu, HF86 napisał:

Katastralny, wprowadzony trochę inaczej. 

Nic nadzwyczajnego. Od mieszkań i domów też przyjdzie. 

Dokładnie. Kwestia czasu. Zacznie brakować na peowsko-pisowski socjal i wprowdzą.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, 6465 napisał:

Sąsiad przyczepę pożyczył pojechał w pszenżyto.  🤔

I u nas Ci co lubią wietrzyć stodoły coś zaczęli kosić, znaczy że po niedzieli będzie się na prawdę nadawać do koszenia 😂 dwóch w okolicy jest co mają zawsze sraczkę i tylko oni na razie koszą ...

1 godzinę temu, Bananek napisał:

jak tak robią to nie ludzie

To podziękowanie od miastowych za blokowanie dróg w zimę ... Wymyślili sobie akcje "Donieś na rolnika z zaczepionym hederem". Pokazują nawet zdjęcia jak rozpoznać czy heder jest prawidłowo przewożony xD czyli jak wygląda kombajn z hederem na wózku a jak z podpiętym xD póki nie ma donosu to policja przymyka oko, ale jak jest donos to muszą działać ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I u nas Ci co lubią wietrzyć stodoły coś zaczęli kosić, znaczy że po niedzieli będzie się na prawdę nadawać do koszenia 😂

To podziękowanie od miastowych za blokowanie dróg w zimę ... Wymyślili sobie akcje "Donieś na rolnika z zaczepionym hederem". Pokazują nawet zdjęcia jak rozpoznać czy heder jest prawidłowo przewożony xD czyli jak wygląda kombajn z hederem na wózku a jak z podpiętym xD póki nie ma donosu to policja przymyka oko, ale jak jest donos to muszą działać ...

W odwecie jest akcja "podpier... mieszczucha za mycie auta na działce/podwórku" i ta spirala się nakręca

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, witejus napisał:

Skąd to wiesz?

Metrówka tyle pokazała. To 5 klawiszowa 420. 440 i w góre będą o wytrząsacz szersze. One są ogólnie b. duże kombajny. Tak samo na długość - ma 10 metrów do tego heder z wózkiem i wychodzi ponad 16 m zestaw.

Edytowane przez Krzysztof81
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v