Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Ciekawe skąd ludzie wezmą pieniądze na te wszystkie programy

Róża Thum powiedziała że będzie najlepsze rozwiązanie tanie kredyty będą w niemieckich francuskich bankach

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

4000 mają za klienta co będzie wchodził w to

Mało wpier*ol im nie spuściłem za darmo z tydzień temu tym "wyceniaczom za darmo", toć to gorsze od szpaków na czereśni. Gnać to dziadostwo wiele wlezie, posłuchajcie od samego początku bo warto to wiedzieć, mądra kobita. pompa 4 tys.a dotacje biorą na 50tys. i tak ludzi robią w uja.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano

U mnie było nabicie czynnikiem pomocy ciepła i dbiór. 

Nie każda pompa ciepła spełnia określone normy na 2024 także trzeba uważać i pilnować się co firmą wciska.. 

Bo firmy kupowały tanie chińskie a kasowali jak za orginal Japan 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Daleko od chałupy? Szumi? 

Do nas już druga firma przyjechała z ofertą

Też chcą w tych samych miejscach stawiać. Pewnie dobre wiatry u nas

Dziadki się w grobach żegnają na takie areały kombajny 😉

No z 700-800 m od mojej , praktycznie wcale nie słychać szumu , chyba że wiatr jest bezpośrednio od wiatraka to tak , może dlatego że dość wysoki 105m do turbiny 

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

No z 700-800 m od mojej , praktycznie wcale nie słychać szumu , chyba że wiatr jest bezpośrednio od wiatraka to tak , może dlatego że dość wysoki 105m do turbiny 

Marcinek zostałeś sam 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Jakiej firmy kocioł? Ile KW? Jaka powierzchnia domu? Pojemność bufora?

Nie wiem nic. W sobotę policzy. 

230m² uzytkowe oprócz poddasza

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Moja babcia też ma 14 i 13

Tylko wnucząt 6 

No i nie mieszka ze mną 

U mnie dwóch emerytów w chałupie,mamuśka jeszcze z zusu ma tysiaka dodatkowo.

Pójdzie który chleb kupić to potem tydzień wypomina, ze wszystkich karmić musi 😁 

Tyle korzystam 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, wojtal24 napisał:

Róża Thum powiedziała że będzie najlepsze rozwiązanie tanie kredyty będą w niemieckich francuskich bankach

Jeśli ludzie by korzystali to są bardziej głupi niż próżni 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Pójdzie który chleb kupić to potem tydzień wypomina, ze wszystkich karmić musi 😁 

Tyle korzystam 

ja ostatnio od ojca yariski pożyczyłem to mówi nie zapomnij zatankować 😂

• Haha 4
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Tyle korzystam 

Do czasów 13 i 14 pomijałem fakt że senior to pisior. 

Od pierwszej 13 stki dostaje wyliczenia i w zasadzie 13 i 14 ledwo jego opłaty pokrywa 😁

Opublikowano
48 minut temu, wojtal24 napisał:

Słyszałem to. 

Głupia pipa.

Tak samo jak wielgusowa, ona nic nie słyszała o normach zero emisyjności budynków i samochodów. Nic nie wie.

Myślą, że ludzie gorzej głupie od nich

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

Czyli to co było. Nic nowego i za pisiu nie było. Taniej było tylko w zagramanicznych. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Mało wpier*ol im nie spuściłem za darmo z tydzień temu tym "wyceniaczom za darmo", toć to gorsze od szpaków na czereśni. Gnać to dziadostwo wiele wlezie, posłuchajcie od samego początku bo warto to wiedzieć, mądra kobita. pompa 4 tys.a dotacje biorą na 50tys. i tak ludzi robią w uja.

To tak jak z panelami. Ostatnio znajomy opowiadał że takie same przekręty idą. Jego syn robi jako przedstawiciel. Na największych ,,łosiach " po kilkadziesiąt tys zarobku mają. Jak ktoś już oswoi się z tym że dostanie ,,darmowa " dotacje to wtedy nie patrzy na koszt takiej instalacji i jakiej firmy ona będzie bo nikt się praktycznie na tym nie zna. A jak przedstawiciel jeszcze powie że panu to zamontujemy tą lepszą firmę to wtedy mówił że już się oczy klientom świeca. A wszystko i tak idzie z Chin za parę groszy w aktualnych czasach bo jest na to boom i każdy chce założyć. A to czy wytrzyma to 5 czy przy dobrych wiatrach 10 lat to nikt na to nie patrzy bo tych firm juz nie będzie a zresztą unia wymysli już inne dotacje na coś innego 

• Like 3
Opublikowano
8 godzin temu, krzychu121 napisał:

To tak jak z panelami. Ostatnio znajomy opowiadał że takie same przekręty idą. Jego syn robi jako przedstawiciel. Na największych ,,łosiach " po kilkadziesiąt tys zarobku mają. Jak ktoś już oswoi się z tym że dostanie ,,darmowa " dotacje to wtedy nie patrzy na koszt takiej instalacji i jakiej firmy ona będzie bo nikt się praktycznie na tym nie zna. A jak przedstawiciel jeszcze powie że panu to zamontujemy tą lepszą firmę to wtedy mówił że już się oczy klientom świeca. A wszystko i tak idzie z Chin za parę groszy w aktualnych czasach bo jest na to boom i każdy chce założyć. A to czy wytrzyma to 5 czy przy dobrych wiatrach 10 lat to nikt na to nie patrzy bo tych firm juz nie będzie a zresztą unia wymysli już inne dotacje na coś innego 

Kolega robi sam fotovoltaike to nie licząc własnej pracy koszt instalacji 40% tego co chciała najtańsza firma i do tego panele kupuje w Polsce, nie bezpośrednio w Chinach.

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Tyle korzystam 

Mi proponowali kołtona 25kW pellet + drewno, 220 użytkowe tylko grzejniki.

Mój emeryt na propozycję pozamiatania stodoły odparł "pier**l się, na emeryturze jestem", o tym żeby coś zapłacić to zapomnij

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

@Rolnik1973 Rychu!📢Rychu!📢 P0ratuj📢 P0móż złapać rudego tuska.

Lis chodzi po podwórku jak pies, a mam 70 młodych kur 🥺

Daj jakiś namiar na taką klatke jak Twoja 

Tylko pamiętaj żeby później wynieść liska do lasu i wypuści jak nakazuje lewactwo 😉🤭 pod żadnym pozorem nie robić krzywdy 😉

• Like 2
Opublikowano
38 minut temu, Buszmen11 napisał:

Mi proponowali kołtona 25kW pellet + drewno, 220 użytkowe tylko grzejniki.

Mój emeryt na propozycję pozamiatania stodoły odparł "pier**l się, na emeryturze jestem", o tym żeby coś zapłacić to zapomnij

Mnie babka z renty utrzymuje i jeszcze pomaga na gospodarstwie. Nawet do lasu po drzewo jeździmy i podbija mi kliny

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v