Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego, 

A Ryśka wieczorem nie było?

Kurna, może ochwatu bidny dostał....toć roboty nie zwyczajny...

Albo gorsza się przejad tą polską konserwą z polskiej makreli...

Rysiek! Żyjesz ty???

• Haha 3
Opublikowano
58 minut temu, gregor1284 napisał:

Babzie usy?

Uszak bzowy. Jutro na degustacje przywiozę. Prezes będzie pierwszy próbował 

34 minuty temu, jacus napisał:

egipt ?? tunezja ?? 

Irlandia Północna i mały wypadzik do Szkocji. Pięknie tam wszędzie ale wietrznie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to nie z gopsu 🤔🤦

ponoć jeden to już trzy zimy siedzi a dwa doleciały trzy dni temu ...

Że albo będzie Ci stał albo będzie leciał 

Wczoraj w locie widzialem stado ze 30, 40 sztuk 

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tak, wiemy, u was takie rozdrobnienie, do tego część wyjechała za chlebem do Ameryki i są działki które mają po 8 właścicieli xD 

Jedź talerzować, motogodziny same się nie zrobią ;) Bo niedługo mocnik pod kukurydzę na 2025 trzeba będzie siać xD 

Ma trochę racji. W moich stronach 90% ludzi właśnie pracowało na zakładach, kopalniach a ziemia dodatkowo. Emerytury czy wypłaty i tak mieli, to co mieli do gara mieli swoje, coś sprzedali i długo się kulało. Sam tak robię i nie zamieniłbym się.

15mm, 39mm w marcu.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ma trochę racji. W moich stronach 90% ludzi właśnie pracowało na zakładach, kopalniach a ziemia dodatkowo. Emerytury czy wypłaty i tak mieli, to co mieli do gara mieli swoje, coś sprzedali i długo się kulało. Sam tak robię i nie zamieniłbym się.

15mm, 39mm w marcu.

Pioter, skoro to dobre rozwiązanie, to czemu taki system nie trwa nadal?

Znaczy powszechny czemu nie jest?

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Pioter, skoro to dobre rozwiązanie, to czemu taki system nie trwa nadal?

Znaczy powszechny czemu nie jest?

Bo się ludziom po pierwsze nie chce, każdy chce być czysty i po pracy leżeć, po drugie aby cokolwiek z tego zostało trzeba myśleć i nie robić konwencjonalnie jak kiedyś, że świnkę czy byczka uchowali, na spęd do GS i gotowe.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

U mnie 30mm w marcu

Ja się tym nie przejmuję. Woda w piwnicy znów jest ale trudno. Facelia i tak pójdzie na przyoranie to obojętnie kiedy się ją posieje, Seniorowi raptem 10a mieszanki to można i w kwietniu posiać. Ziemniaki - też się nie napalam.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Bo się ludziom po pierwsze nie chce, każdy chce być czysty i po pracy leżeć, po drugie aby cokolwiek z tego zostało trzeba myśleć i nie robić konwencjonalnie jak kiedyś, że świnkę czy byczka uchowali, na spęd do GS i gotowe.

A moim zdaniem guzik z takiej dodatkowej działalności jest.

Gdyby była korzyść finansowa, to by trwało.

Opublikowano
Łolek napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to nie z gopsu 🤔🤦

ponoć jeden to już trzy zimy siedzi a dwa doleciały trzy dni temu ...

Że albo będzie Ci stał albo będzie leciał 

Wczoraj w locie widzialem stado ze 30, 40 sztuk 

znaczy jak 🤔🙆‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja się tym nie przejmuję. Woda w piwnicy znów jest ale trudno. Facelia i tak pójdzie na przyoranie to obojętnie kiedy się ją posieje, Seniorowi raptem 10a mieszanki to można i w kwietniu posiać. Ziemniaki - też się nie napalam.

Ja też nie. Owies wzeszedł, jedna pszenica również , kolejna się korzeni, nawozy porozsiewane, herbicydy w większości zrobione... można poryśkować, co od poniedziałku czynię🤣

Dziś blachę przywieźli, teraz czekać na majstrów

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Korzyść jest. Ale ilu znasz takich, że chce się im zbierać ziemniaki, przebierać, skubać jakiś drób czy inne rzeczy robić? Żeby coś było to wymaga to gimnastyki, znajomości i klienteli. A tego nie zrobisz przez pstryknięcie palcami. To nie tak jak kiedyś, że furmanka z mleczarni jeździła i zbierała bańki od każdego, że nawet tą jedną czy dwie krowy warto było chować.

Przed chwilą, Agrest napisał:

Ja też nie. Owies wzeszedł, jedna pszenica również , kolejna się korzeni, nawozy porozsiewane, herbicydy w większości zrobione... można poryśkować, co od poniedziałku czynię🤣

Dziś blachę przywieźli, teraz czekać na majstrów

Saletrę rozsiałem na jęczmień, opryski dopiero w kwietniu jakiekolwiek. Na trawę też saletra z Polifoską rozsiana. Na razie prawie, że skończyłem drugą klatkę na króliki. Już mi się nie chciało dłubać dalej i przylazłem do chałupy. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Korzyść jest.

Podejrzewam że zbyt mała, by się chciało chcieć.

Żeby nie było. Ja doceniam że Ty się tym zajmujesz. Jednak to raczej dla zabicia czasu, niż dla czystego zysku.

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

korzyść jest, tylko niekoniecznie finansowa, bardziej zdrowotna, bo wiesz, co jesz, swoje jajka, swoje mięsko, warzywa, ziemniaki, ppojechało się  z woreczkiem do młyna

fakt, ze za połowę ceny kupisz w markecie - tylko co ? a skąd tyle raka dookoła ?

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Żeby nie było. Ja doceniam że Ty się tym zajmujesz. Jednak to raczej dla zabicia czasu, niż dla czystego zysku.

Powiem tyle - jakby nie zostawało to bym tyle nie chował i nie sadził po tyle ziemniaków tylko tak jak kiedyś - z 5a aby dla siebie było.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Po ile jest kurak w markecie a po ile u piotera, tak samo miód czy warzywa. Jak lubi to robić to nie męczy go to tylko traktuje to jako hobby z dochodem. Myślę że jakby pioter policzył zysk na czysto z tego swojego hektara to byłby większy niż u niejednego z tu obecnych 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

korzyść jest, tylko niekoniecznie finansowa, bardziej zdrowotna, bo wiesz, co jesz, swoje jajka, swoje mięsko, warzywa, ziemniaki, ppojechało się  z woreczkiem do młyna

fakt, ze za połowę ceny kupisz w markecie - tylko co ? a skąd tyle raka dookoła ?

Powiedz że szpryca też działa .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v