Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, konteno napisał:

mam teraz taki w polo bo szkoda było nowego do seicenta oddawać 

W Dacii i Corsie takie oryginalne. W Dacii nawet był mniejszy, ale o takich parametrach nie mogłem kupić, więc poszedł 45.  Oryginał miał bodajże 42 Ah i wytrwał ponad 6 lat

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

Widziałem film, na którym takie zdanie wypowiedział jeden z konstruktorów bizona. Mogli mieć, ale raczej kupione nowe, lecz używane. Bo takie manewry też się wówczas robiło. Pamiętasz zapewne słynny przydziały. Miał przydział, kupił nowego poloneza, pojechał na giełdę i sprzedał od ręki trzy razy drożej 

Taaa, konstruktorzy wiedzieli gdzie szły kombajny, owszem oficjalnie nie sprzedawali prywatnym.

Masz tu dokładnie potwierdzone że szło kupić i to nie jednego jak ktoś miał chody, ja wiem o kilku takich w okolicy.

• Like 2
Opublikowano
44 minuty temu, Łolek napisał:

A dlaczego było zacofanie z dobrobytu 😂

Wracając do tego dobrobytu i zacofania. Można powiedzieć, że koń to zacofanie. Jednak jak ktoś miał kilka koni w gospodarstwie to można już powiedzieć ze bogaty gospodarz był. Jedno z drugim nie musi mieć związku. Dziś ludzie żyjący w rozwalających się domach mają wspomniane przez Ciebie telefony, i dostęp do Internetu. Mogą nawet jeszcze kibla nie posiadać, ale smartfon musi być. 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Teraz prąd na 3 dni zabrać i stan klęski żywiołowej, o internecie nie wspominając.

a tam pierdzielisz , kto położył PV bedzie miał swój prąd w dzień o ile uda mu się z agregatu prądotwórczego lub UPSa oszukać falownik by pracował bez sieci energetycznej 

a nawet i bez PV agregat prądotwórczy starczy

59 minut temu, Qwazi napisał:

W Dacii i Corsie takie oryginalne.

ale to benzynki a ja do diesla na wiosne wsadziłem

Opublikowano
6 godzin temu, OdlotowyRolnik napisał:

Dla kogo były dobre? Bo na pewno nie dla szarego Kowalskiego.

Najwięcej inwestycji wtedy było zrobionych 

Garaż, dom, dwa nowe mieszkania w stolicy, zakup działki i budowa domu

Dwa nowe poldki

Jedynie ziemi nie kupili i to był błąd.

Z ziemią to też nie do końca bo sprzedawała się tylko po rodzinie 

W 95 mogłem sobie grać na komputerze 

Opublikowano
7 godzin temu, Desperado napisał:

Taaa, konstruktorzy wiedzieli gdzie szły kombajny, owszem oficjalnie nie sprzedawali prywatnym.

Masz tu dokładnie potwierdzone że szło kupić i to nie jednego jak ktoś miał chody, ja wiem o kilku takich w okolicy.

Dzień dobry. 16°, nie pada. Masz rację. Tutaj drugie potwierdzenie znalazłem jeszcze 

• Like 1
Opublikowano

Witam. Sporo się rozpisaliscie wczoraj... Dzisiaj bez wiatru, rosa. W pole się jakoś nie chce jechać...dzisiaj dzień w rozjazdach.

Widziałem temat był o kredycie,inwestycjach. Wczoraj szwagierka pokazywała zdjęcia inwestycji na lata. Byli jakiś czas w Kłodzku u jakichs ludzi w agroturystyce, tamci widząc że interes się kręci chcieli rozbudować o więcej domków. Wzięli kredyt na pół miliona i pobudowali nowe domki niedawno...już stoją zalane, jeszcze interes nie ruszył a już wszystko zniszczone a kredyt został.

Opublikowano
Qwazi napisał:

1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

odpalałem konkretny silnik z aku 190Ah i siuntkę co miała 54Ah wstawione. nic się  nie działo złego. jeszcze nie było klamota co nie odpalił. pierwsze słyszę że może baterię zagotować. przedłużacz już przepalił kolega jak mu pożyczyłem do odpalania widlaka z silnikiem trzydziestki. 

W ciągnikach mam 120 Ah, ale w samochodach są mniejsze. Najmniejszy chyba 45 Ah. A gdzieś w komentarzach pod tym filmem widziałem wypowiedzi o możliwości zagotowania. I nie pisał tego laik, tylko ktoś, kto kuma temat

a regulacji tam nie ma 🤔

malaczarna napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

za 2.2 na uboju pracowałem ... naprawdę nie znasz sytuacji a i u ludzi widziałem i trzeba było ,,pożyczyć,, bezterminowo....

Ja miałam 4 lata syn mojej siostry 3 lata a jej córka pół roku. Moi rodzice się nami zajmowali. Moja siostra pół roku plackiem w Otwocku zresztą zanim jej podiagnozowali wszystko co tam jej było.... Szwagier tyrał na dwóch etatach do tej pory mu nie zapłacili a miał wyrok z sądu pracy. Nie mów mi o pożyczaniu dziadowaniu i wszystkim. Zdrowia się nie kupi. Kur.. w 93 mleka nie było w proszku dla dziecka gdzie kupić.

nie bedę się licytował.... ale... życie pisze różne scenariusze a ja nie mam zamiaru o tym publicznie...

Opublikowano
9 godzin temu, Karol6130 napisał:

Lata 90 były bardzo dobre 

Szkoda że byłem jeszcze wtedy szczylem

Choć i na 2000 nie mogę narzekać 

Teraz ostatnie 8 trzeba było się umęczyć 

Co miesiąc laweta z nowymi maszynami, nieraz 2 dziennie a ten narzeka...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v