Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

Do takich pożarów trzeba fachowca. Pamiętam, jak się u nas składowisko śmieci paliło. Dwóch komendantów wojewódzkich PSP dowodziło. Nie pamiętam jak się ten zabieg nazywał, który zrobili, żeby rozprzestrzenianie ognia powstrzymać, ale jednostki z łódzkiego i Wielkopolski walczyły. Tyle sprzętu strażackiego w jednym miejscu to już pewnie nie zobaczę. I obym widzieć nie musiał. Jakieś gaszenie punktowe w odpowiednio dobranych miejscach stosowali. A od strony, w którą wiał wiatr była robiona kurtyna wodna że specjalnych węży. Jak to się zatrzymało to smród na trzy gminy

Na pewno mają jakieś opracowane schematy

Ale jak to bywa teoria w praktyce nie zawsze się sprawdza i trzeba improwizować. 

To też są tylko ludzie. Ale biorą ogromną odpowiedzialność za ludzi i sprzęt. Trzeba mieć łeb jak sklep 

7 minut temu, Buszmen11 napisał:

Popłaciłby za wszystko ze swojego, jeszcze ojcom by trzeba było kasy rzucić na leki, nie daj Boże jeszcze któreś by w łóżku leżało... Ciekawe jakby śpiewał... 

Dokładnie o to chodzi.

Pieniądze to jest pryszcz. Ale cała otoczka, rehabilitacje, wyjazdy, lekarze, urzędy... 

Każdy kozak dopóki ojcy do obory chodzą i w polu pomogą. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał:

Ja daję tylko kinto 

W tym roku wziąłem litra tego nawozu bo się tak tu podniecają i zobaczymy co to warte.

Mówią, że bez nawozu to papudraki tylko robią 🤭

Ja jak sam zaprawiam to primusa b+ dodaje, koszt znikomy a efekty widoczne. U kumpla owies siałem i tam gdzie nie dałem nawozu to miał o wiele gorszy start

3 godziny temu, Łolek napisał:

Dziecioku o czym ty piszesz, próbujesz coś udowodnić tylko nie wiem po co ,a jaki jestem i co mogę to paru ludzi z tego forum wie i nie muszę się dowartościowywać 

Nigdy o swojej ani o czyjejś kobiecie nie napisałem baba bo to takie smarkate i niedojrzałe się wydaje 

Eh wuja szkoda słów na takie zaczepki ;)

• Thanks 1
Opublikowano
pedro2 napisał:

8 minut temu, Qwazi napisał:

Do takich pożarów trzeba fachowca. Pamiętam, jak się u nas składowisko śmieci paliło. Dwóch komendantów wojewódzkich PSP dowodziło. Nie pamiętam jak się ten zabieg nazywał, który zrobili, żeby rozprzestrzenianie ognia powstrzymać, ale jednostki z łódzkiego i Wielkopolski walczyły. Tyle sprzętu strażackiego w jednym miejscu to już pewnie nie zobaczę. I obym widzieć nie musiał. Jakieś gaszenie punktowe w odpowiednio dobranych miejscach stosowali. A od strony, w którą wiał wiatr była robiona kurtyna wodna że specjalnych węży. Jak to się zatrzymało to smród na trzy gminy

Na pewno mają jakieś opracowane schematy

Ale jak to bywa teoria w praktyce nie zawsze się sprawdza i trzeba improwizować. 

To też są tylko ludzie. Ale biorą ogromną odpowiedzialność za ludzi i sprzęt. Trzeba mieć łeb jak sklep 

7 minut temu, Buszmen11 napisał:

Popłaciłby za wszystko ze swojego, jeszcze ojcom by trzeba było kasy rzucić na leki, nie daj Boże jeszcze któreś by w łóżku leżało... Ciekawe jakby śpiewał... 

Dokładnie o to chodzi.

Pieniądze to jest pryszcz. Ale cała otoczka, rehabilitacje, wyjazdy, lekarze, urzędy... 

Każdy kozak dopóki ojcy do obory chodzą i w polu pomogą. 

Podczas pożarów lasu dużym problemem jest wiatr, do tego dodać pożar wierzchołkowy i sosnowych młodników i jest gotowy przepis na katastrofę. Jeśli ktoś nie zna a jest ciekawy to niech sobie poczyta o pożarze w Kuźni Raciborskiej z końca sierpnia 1992r

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, Łolek napisał:

Radziu tyś kozak i pewnie swoją żonę nazwiesz babą przy kimś tak żeby słyszała 🤔

Pamiętam jak kiedyś dawno jeszcze w technikum do koleżanki powiedziałem a idź babo, tak mnie wtedy zje**la że od wtedy już ani razu tak nie mówiłem :o

baby to w nosie są 👍

7 godzin temu, Qwazi napisał:

U mnie, za 3,5 ha z ubijaniem wyszło 4, 5 tys

2.7 3400 z ubijaniem 

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Podczas pożarów lasu dużym problemem jest wiatr, do tego dodać pożar wierzchołkowy i sosnowych młodników i jest gotowy przepis na katastrofę. Jeśli ktoś nie zna a jest ciekawy to niech sobie poczyta o pożarze w Kuźni Raciborskiej z końca sierpnia 1992r

dzisiaj to wiało okropnie. 

W dodatku skrzyżowanie linii średniego napięcia w środku największego pożaru i nie wyłączyli prądu bo w mieście wszystko grało. 

Dziwne. Przecież prąd przy akcji gaśniczej to pierwsza rzecz.

Samoloty też lały po tej linii

Opublikowano
36 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Gdzie dokładnie bywałeś? 🤔

fakt pada od popołudnia

A takie tam dziury

35 minut temu, Qwazi napisał:

A właśnie...pada...

Może mu śpieszno, bo się z jaką białogłową umówić raczył🤔...

Białogłowe to on ma już kilka lat zaobráczkowaną

Kurła i takie ładne passeratti było.......

Wsiur BWM rozyebał na powitanie w Wlkp 

Opublikowano
43 minuty temu, Buszmen11 napisał:

Normalnie. Czy gospodarstwo było na ojca, czy jest teraz na niego, to i tak te same raczej dochody przynosi. Emeryci na gospodarstwach zawsze odłożone pieniądze mają z tych malutkich emerytur rolniczych, bo gospodarstwo za wszystko praktycznie płaci. Przynajmniej tak zawsze było w naszych stronach. 

Opublikowano
21 minut temu, szymon09875 napisał:

Mówiłem że zwykła łajza jesteś 

Takie życie, tak się robi interesy, nie zawsze obie strony muszą wygrywać

Opublikowano
38 minut temu, soltys48 napisał:

Znamy takich prawda?

Oczywiście 

18 minut temu, MonteChristo napisał:

Takie życie, tak się robi interesy, nie zawsze obie strony muszą wygrywać

Zależy jakie kto ma priorytety ;)

Opublikowano
47 minut temu, Leszy napisał:

Normalnie. Czy gospodarstwo było na ojca, czy jest teraz na niego, to i tak te same raczej dochody przynosi. Emeryci na gospodarstwach zawsze odłożone pieniądze mają z tych malutkich emerytur rolniczych, bo gospodarstwo za wszystko praktycznie płaci. Przynajmniej tak zawsze było w naszych stronach. 

Jeśli nie jedynak to tych odłożonych pieniędzy domowy najczęściej nie zobaczy tylko ten co w świat poszedł 🤭 

Kupiłem mieszkanie gdzie ojciec był spadkobiercą w 6stej części.

Spłaciłem całą resztę, ale i ojcu oddam co jego. Tylko na drugi rok bo na oparach jadę. Nikt nie wypomni potem "dostałeś".

Za usługi co ojciec kosi tak samo biorę 1/3 na paliwo i jakąś śrubkę, a reszta jego co zarobił. 

Czyste sumienie droższe pieniędzy 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Leszy napisał:

Co do suszy. To widać granicę bonitacji u nas na wsi. Kukurydza sąsiada. Ścięte moje. 

IMG_20240909_161449.jpg

Ostatnie dwa kawałki zostały u kumpla. Sucha na górce gdzie zawsze było pole,a zielona na wybranej łące. Drugi rok z rzędu ma tam kukurydzę. W tamtym roku jak zaorał to posiał na ziarno to nędzna była po łące a na polu ładna, w tym roku na odwrót.

Dzień dobry, słońce zaczyna wschodzić,pora wyruszać na etat. I już kolejna osoba będzie odchodzić(wkoncu ta która powinna od samego początku). Wczoraj las się palił,obok młody sad jabłoniowy. W innej wiosce kukurydza się paliła podobno. @malaczarna jak dynie?sprawdzałaś czy gotowe?już w okolicy mają zgarnięte. W rodzinnych stronach w tamtym tygodniu już wybierali.

Czekam na dzisiejszy deszcz.

Edit. Wyszedłem na zewnątrz i już zaczyna padać powoli,od zachodu ciemne niebo

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano
8 godzin temu, radekz200 napisał:

poprostu nie mam znajomości w sołectwie 😂

A gdzie masz,a już wiem w polmleku bo cenę masz 30gr wyższą niż inni przynajmniej tak twierdzisz panie Z

8 godzin temu, pedro2 napisał:

Marcin medal nie od parady dostał.

Znaczy, że ma poszanowanie na rejonie

Sugerujesz, że Radek niepoważny 🤔 

No wiesz Ty co... 

A kto poważny wali idiotyczne emotikony co trzecie słowo 

Dzień dobry 

3 litry z nocnych opadów i dalej kropi 

8 godzin temu, radekz200 napisał:

uważaj bo twój teściu jeszcze nie śpi 😂

kurła @pedro2 tak leciałeś z tym termosem bo pewno nie daleko twój las jest, bezinteresownie byś tego nie robił 😂

W przeciwieństwie do ciebie nie lękam się bo nie mam kogo 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

A gdzie masz,a już wiem w polmleku bo cenę masz 30gr wyższą niż inni przynajmniej tak twierdzisz panie Z

A kto poważny wali idiotyczne emotikony co trzecie słowo 

Dzień dobry 

3 litry z nocnych opadów i dalej kropi 

W przeciwieństwie do ciebie nie lękam się bo nie mam kogo 

myślałem że jak dziś wytrzeźwiejesz to będziesz już normalny 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

6 godzin temu, pedro2 napisał:

Jeśli nie jedynak to tych odłożonych pieniędzy domowy najczęściej nie zobaczy tylko ten co w świat poszedł 🤭 

Kupiłem mieszkanie gdzie ojciec był spadkobiercą w 6stej części.

Spłaciłem całą resztę, ale i ojcu oddam co jego. Tylko na drugi rok bo na oparach jadę. Nikt nie wypomni potem "dostałeś".

Za usługi co ojciec kosi tak samo biorę 1/3 na paliwo i jakąś śrubkę, a reszta jego co zarobił. 

Czyste sumienie droższe pieniędzy 😉

jak takiś uczciwy to powinieneś z odsetkami oddać 😂😂

Opublikowano

łłoooooooooooooooooo ,drugi raz w  zyciu widziałem tęczę przed wschodem słońca ,a deszczu to chyba z litr na 3 wioski  ,na radarze niby jest opad ,lecz patrzyłem po kamerkach internetowych ,to w większości tak jak u mnie ,niby opad a sucho .  Białoruski radar jakby najmniej oszukuje :$

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v