Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

do kocka jedz 🤣🤣

tam jest prawdziwa przyszlosc, bogactwo i rozwoj .

No z pewnością większe niż w twej rodzimej miejscowości...

Zarobić da się wszędzie 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tam wsiadam za chwilę, już 3 kombajny jechały na pole ... Zresztą, to ja decyduję kiedy pracuję a kiedy odpoczywam a nie kalendarz ...

Ze dwadzieścia lat temu, może więcej, miałem 6 stycznia klienta ze wschodu  na cebulę. Pytam, czemu nie świętuje. Odpowiedział, że najpierw musi zarobić, aby mieć za co świętować.

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem plan dziś owies kończyć i pierwotna umowa z kombajnistą była, ale wieczorem kończąc robotę odmówił. Więc dziś święto. Wczoraj udało się plan zrealizować. Na jutro też ambitnie, a czy wypali to się okaże.

Co do załamania pogody - to takowe od wtorku, choć armagedon chwilowo odwołany, bo pierwotnie to ponad 60mm opadu zapowiadali

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Jaki był początek? Coś ziarna jest, czy sama łupina?

Dno i kupa mułu.

Rano umówiłem się na omłot 3 przyczep bo tyle miałem z pole dalekie i drugi kombajn umówiony na 15 , 20km dalej. Wieczorkiem kolejne 2 przyczepy. Zrobione chyba równo 5ha i zwiezione 5 przyczep d732 z zakładkami 25cm i czubkiem. Może 2,5t wyjdzie. Rano kazałem dać dobre wiatry to nawet to wagę w dłoni miało. Wieczorem wysłałem ojca  bo kończyłem na innym polu, no to widzę że słabsze wiatry dał bo więcej plewy.

Zobaczymy ile kasy z gradowrgo wpłynie, może to pozwoli zmniejszyć straty.

Opublikowano (edytowane)

Jare stabilnie jak co roku..... Jaki by nie był początek. 

9 minut temu, Agrest napisał:

Dno i kupa mułu.

Rano umówiłem się na omłot 3 przyczep bo tyle miałem z pole dalekie i drugi kombajn umówiony na 15 , 20km dalej. Wieczorkiem kolejne 2 przyczepy. Zrobione chyba równo 5ha i zwiezione 5 przyczep d732 z zakładkami 25cm i czubkiem. Może 2,5t wyjdzie. Rano kazałem dać dobre wiatry to nawet to wagę w dłoni miało. Wieczorem wysłałem ojca  bo kończyłem na innym polu, no to widzę że słabsze wiatry dał bo więcej plewy.

Zobaczymy ile kasy z gradowrgo wpłynie, może to pozwoli zmniejszyć straty.

Edytowane przez Leszy
Opublikowano

No i zmierzyłem gęstość.

Nasypowa bez ubijania z przyczep porannych 49,2 . Z wieczornych 40,3. I uj. Widać zapomniał o ustaleniach że poślad ma zostać na polu, a ja za późno dojechałem😤

20240720_121606.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

No i zmierzyłem gęstość.

Nasypowa bez ubijania z przyczep porannych 49,2 . Z wieczornych 40,3. I uj. Widać zapomniał o ustaleniach że poślad ma zostać na polu, a ja za późno dojechałem😤

20240720_121606.jpg

🐎🐎🐎 hoduj wszystko na łobornik przerobią ...🤭

Opublikowano
14 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

No ale to się leży tylko na tapczanie i pierdzi....

No można jeszcze przez lornetkę somsiadow obserwować ..przy tym się nie ubrudzi...

No to posypać się dezodorant,na jakiś czas pomoże.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

Jakby o to chodziło, to łatwiej kompostownik zrobić🤭

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

ale z tą Iwona Wieczorek teraz ruszyli 

bo jest kolejna rocznica jej zaginięcia zawsze w lipcu rozgrzebuja

Krzysztof81 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo są zwykłymi robotnikami ... Gdzie każdy po miesięcznym przeszkoleniu może ich zastąpić , a fachowcy to jest zupełnie inna kasa ...

Przestań naprawde te bajki opowiadać bo śmieszny się robisz.

u nas w centrum są trochę inne zarobki jest dużo pracy ale niektórzy też się chwalą ile zarabiają

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

to ty nie jesteś rolnik?

Chłoporobotnik nr 2 :)

takich to jest co drugi na tym forum

Łolek napisał:

Witajcie pany i panie 

Po żniwach już?

Swiętujeta dzisiaj 🤔

ja w piątek a Ty? tylko ja słomy nie zbieram

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Nie lepiej 🐄

To zostanie jeszcze 🥛🥛🥛

Opublikowano
25 minut temu, wojtal24 napisał:

Skoszone słoma pozwijana leży na polu tylko zwieźć ale to w tygodniu nie we niedzielę 

Może jeszcze że 3 belki owsianej skręce u kolegi 

Opublikowano
28 minut temu, wojtal24 napisał:

Ja zakończyłem żniwa w czwartek. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v