Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Mam 2,5ha lasu dlatego takie a nie inne rozwiązanie.  Co radzicie ?

Mam 10 brojlerów na zbyciu do sprzedania,około 1,5kg mają po ile cenić?

Gadałem z takim gościem co ma na pellet i zakłada te dodatkowe ruszta i jedzie na drewnie . Bo mówi że będzie to płacił tyle za woreczek sprawowanych trocin co przeleci przez piec jak mgiełka. Jak lasu ma sporo .

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Co to za iPhone że nie idzie rozróżnić co to za zboże. Jak to miał być prezent dla @12Pafnucy to lepiej nie rób wstydu 😆

Prezent....

Toż on i za opakowanie by kazał se zwrócić...

Po za tym....nie potrzebuje darów od takich....panów 

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Znów widzę, że udowadnianie...

Tymczasem się robiło się.

20240715_170652.jpg

Wladkiem to się oralo u nas 2x25 cm Skiba albo mniejsze. Na piachu można było się pokusić o duże dwójki. Ale Rędziny iły d*py nie urywało przy małych dwójkach. Dopiero przy przesiadce na c360 robota szła .

Czasem pożyczaliśmy c330 od dziadka to zdecydowanie w ciężkich pracach lepiej szła od t25 . Większa waga itp. 

Opublikowano

Prawie 7 ha poszło. 

Szybko idzie latoś.

Bombajn nie dostaje po doopie 

Jeszcze tak hvjowego roku nie miałem jak 10 lat gospodarze

Jutro seniora do doktora zawieźć 🤦 aby groch wyciąć to będzie ok. Na wieczór silne burze. Jak znam życie to jak wcześniej nie popadało nawet tak teraz grad oyebie, coś tak czuję w kościach 

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Z cyklu lepiej późno niż wcale ... zmiana kół na letnie 😎

IMG_20240715_195554_HDR.jpg

Nagły powrót zimy nie powinien mnie już zaskoczyć tego lata 😉😎

Ja u ojca też nie zmieniłem. Jeszcze się nie dojrzał 🙆 a teraz w środku lata to wstyd na wulkanizację jechać 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał:

Gadałem z takim gościem co ma na pellet i zakłada te dodatkowe ruszta i jedzie na drewnie . Bo mówi że będzie to płacił tyle za woreczek sprawowanych trocin co przeleci przez piec jak mgiełka. Jak lasu ma sporo .

Sąsiad do pieca na pellet założył ciut inny slimak i jedzie na odpadach z jęczmienia i owsa, piec ma nawet ustawienie na "biopaliwo" i pali się dosć dobrze. Tona jęczmienia poniżej 600PLN

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał:

tak, wiem, Lubartów i okolice to stan umysłu :D

Raczej chodziło o Białą Podlaską, i słynnego tutaj właściciela Volvo i Ursusa ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Raczej chodziło o Bielsk Podlaski, i słynnego tutaj właściciela Volvo i Ursusa ;) 

Bielsk to na podlasiu

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Raczej chodziło o Białą Podlaską, i słynnego tutaj właściciela Volvo i Ursusa ;) 

..niczym Anzej..

14 minut temu, malaczarna napisał:

Biała Podlaska to ewenement w skali kraju. Jak wy się łapiecie na te dofinansowania z czystego powietrza?!

To zależy od dochodu...

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tonę pszenżyta za 800 sprzedał i już głupoty w głowie ...

Dzie za tyle?

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Ludzie niewierzący mają zawsze jakiś problem z ludźmi żyjącymi w jakieś wierze - bez znaczenia- katolicy

...a bo Was, prawie świętych, ciężko dogonić...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v