Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Dla niektórych żadna nie jest konieczna...

Nie nie, nie tak żadna, mówimy o pracy niekoniecznej, co daje orka czy co tam w niedzielę, a w poniedziałek siedzi i gapi się w kompa jak sroka w kość.

Opublikowano

ja tam zawsze uważam że niedziela jest dniem wolnym bo jak widzę do okola tych co w niedziele pracują to tych w tygodniu nie widać żeby to było raz to człowiek zrozmie awaria coś się stało.... a tam jest chyba tylko chęć pokazania się jacy oni są pracowici.... mi 6 pełnych dni starczy w zupełności i nawet się cieszę jak jest jakieś swieto w tygodniu

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

W przypadku sianokosów i żniw się nie zastanawiam, czy prognoza jest taka, czy siaka. Jeśli jest plon nadający się do zbioru w niedzielę lub święto, to go zbieram. Kiedyś był u nas taki ksiądz, który normalnie gospodarzył. Miał bydło i owce. Raz kończąc sumę odpustową powiedział "drodzy parafianie, dzień świety uświecony, kto może świecić go do wieczora, niech świeci, a kto ma siano to do siana" i pierwszy był na łąkach🤷.  

Zgadza się, ja też koszę, zwłaszcza jak nie ma się na pogodę, siano też bym zbierał jak ma się na niepogodę, wcale nie mówię że nie, ale nie jakieś rzeczy które mogę zrobić w poniedziałek.

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Jak tak zaczniemy po swojemu interpretować to np. jakie to cudzołóstwo z obcą kobitą w swoim łóżku? 🙆‍♂️

Ciekawe czy w innych językach ten termin ma pochodzenie od łóżka. 

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Zgadza się, ja też koszę, zwłaszcza jak nie ma się na pogodę, siano też bym zbierał jak ma się na niepogodę, wcale nie mówię że nie, ale nie jakieś rzeczy które mogę zrobić w poniedziałek.

Z przeznaczeniem na siano koszę w poniedziałek lub we wtorek. Koszę zawsze po południu. Zwykle udaje się zebrać do niedzieli, ale bywało, że w tygodniu opadało i zbiór przypadł w niedzielę...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Jak się da, to się robi w poniedziałek. Nie zaczynam więc wozić obornika w sobotę, by go orać w niedzielę, ale w tym roku po kiszonkach facet dzwoni, że jedynie w poniedziałek może kukurydzę siać. Wiec po ściętym przeżycie na szybko obornik aby plac uprzątnąć i  orka do nocy, a potem i w nocy już w niedzielę. W poniedziałek zasiana kukurydza. Czasem trzeba. 

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

No właśnie dociekam.

Ty ciągle Bogiem straszysz.

Mnie uczono że to dobro nieskończone....

...no wiesz...jak tylko z ciekawości....

No gdzie straszę? owszem Dobro Nieskończone, ale wspomnij też że jest Sędzią Sprawiedliwym, Nierychliwym, ale Sprawiedliwym i nie można Go oszukać, zna nasze myśli na wylot. Jak już tak dociekasz czemu takie mam poglądy i tego się nie wstydzę, to tylko dla zaspokojenia Twojej ciekawości, powie Ci na ucho że jest też "grzeszących upominać" a upominanie grzeszących, to nic innego, jak ostrzeganie przed grzechem, upomnienie, chociaż na ogół przyjmowane niechętnie, potrafi odnieść pozytywny skutek. Stanowi przejaw troski o dobro duchowe człowieka, który błądzi.   A może ktoś się opamięta.

5 minut temu, Leszy napisał:

Jak się da, to się robi w poniedziałek. Nie zaczynam więc wozić obornika w sobotę, by go orać w niedzielę, ale w tym roku po kiszonkach facet dzwoni, że jedynie w poniedziałek może kukurydzę siać. Wiec po ściętym przeżycie na szybko obornik aby plac uprzątnąć i  orka do nocy, a potem i w nocy już w niedzielę. W poniedziałek zasiana kukurydza. Czasem trzeba. 

No i zgadza się, była taka potrzeba.

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

No gdzie straszę? owszem Dobro Nieskończone, ale wspomnij też że jest Sędzią Sprawiedliwym, Nierychliwym, ale Sprawiedliwym i nie można Go oszukać, zna nasze myśli na wylot. Jak już tak dociekasz czemu takie mam poglądy i tego się nie wstydzę, to tylko dla zaspokojenia Twojej ciekawości, powie Ci na ucho że jest też "grzeszących upominać" a upominanie grzeszących, to nic innego, jak ostrzeganie przed grzechem, upomnienie, chociaż na ogół przyjmowane niechętnie, potrafi odnieść pozytywny skutek. Stanowi przejaw troski o dobro duchowe człowieka, który błądzi.   A może ktoś się opamięta.

...tylko że często w osadzanie się bawisz....a raczej to nie Twoja działka...

Dobra, bo znowu niepotrzebnie się rozpisalem 

Dobrej nocy.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...tylko że często w osadzanie się bawisz....a raczej to nie Twoja działka...

Raczej wytykam co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca, i tu nie chodzi że ja wszystko robię jak trzeba, nie ma ludzi idealnych, zawsze powtarzałem i powtarzam, nikt nie jest od osądzania i ksiądz też nie, osądzał będzie kto inny, ale może moim wytykaniem ktoś się opamięta i osąd nie będzie zbyt surowy? Wiesz co jest najgorsze? może i nie ta praca, ale ta ironia co niektórych, bo ja robię no i co, bo tak mi się podoba, niczego się nie boję. Kto, co? człowieczku jeden z drugim, jesteś prochem i niczym i z kim chcesz wojować? wystarczy potężna burza i pierdzisz w spodnie ze strachu że wszystko zabierze.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

3 minuty temu, pedro2 napisał:

Może i brakuje. 

A co nie wolno mieć swojego zdania? 

Moim zdaniem hvj nie gospodarz jak od jesieni do teraz rosło 1 sztuka żyta na metrze na poplon, a w niedzielę sieje bo terminy gonią...

U mnie u sąsiada biznesmena co po nocach i w niedziele orze to zboża zbiera 2xtyle co zasiewa. Cały czas zastanawiam się po ch*j on to uprawia.

pralnia

Opublikowano
7 godzin temu, Desperado napisał:

"Pamiętaj abyś dzień Święty święcił" jest tu coś czego nie rozumiesz i co podlega tolerancji czy własnej interpretacji? z czym chcesz polemizować?

U mnie nawet mszy księdzu nie przewidział na dziś 

6l z nocnej burzy 

Cześć siema 

Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

No gdzie straszę? owszem Dobro Nieskończone, ale wspomnij też że jest Sędzią Sprawiedliwym, Nierychliwym, ale Sprawiedliwym i nie można Go oszukać, zna nasze myśli na wylot.(,,,,,)

Och ta dzisiejsza sprawiedliwość, podjedź do jakiegokolwiek szpitala onkologicznego, zwłaszcza dziecięcego i spytaj się co sądzą o sprawiedliwości. Czym zasłużyły sobie dzieci 3 i 5 lat, którym "sędzia sprawiedliwy" zabrał ojca w wieku 34 lat, a na matkę zesłał chorobę nowotworową? Czym sobie zasłużyły dzieci skrzywdzone przez pedofili?  Zapewne napiszesz, że te wszystkie krzywdy, to dla dobra tych ludzi i będzie im otwarta brama niebios.

Jeśli zna nasze myśli na wylot, to czemu pozwolił na wprowadzenie spowiedzi, której nie było przez większość istnienia ludzkości?  A co z wyznawcami innych religii, oni też będą sądzeni przez "naszego sędziego"?

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

10 godzin temu, Bananek napisał:

Nie pij za dużo 

Melduję Michale żem właśnie powrócił czeźwy😉

cieszę się niezmiernie. a tymczasem podaj mi swoje dane (tam, gdzie zawsze) cobym mógł oddać dług spędzający mi sen z powiek.

Opublikowano
Desperado napisał:

Wiesz co jest najgorsze? może i nie ta praca, ale ta ironia co niektórych, bo ja robię no i co, bo tak mi się podoba, niczego się nie boję. Kto, co? człowieczku jeden z drugim, jesteś prochem i niczym i z kim chcesz wojować? wystarczy potężna burza i pierdzisz w spodnie ze strachu że wszystko zabierze.

w punkt

• Like 1
Opublikowano

Dzień dobry. 12° coś w nocy pokapało delikatnie... 

55 minut temu, Bananek napisał:

cieszę się niezmiernie. a tymczasem podaj mi swoje dane (tam, gdzie zawsze) cobym mógł oddać dług spędzający mi sen z powiek.

Czemu spać nie możesz przez pierdołę taką

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v