Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Wierzę że w okresie wegetacji może tego deszczu nie być, natomiast w żniwa sobie przypomni jak się pada.

Jak wspomnę dzieciństwo to aż nie do uwierzenia że tak się zmieniło. Wówczas grzało o 14stej wychodzi chmura, zagrzmiało i dolało. Kilkanaście minut i do wieczora słońce.

Już te czasy nie wrócą. Może teoria może nie ale za dużo osob zaczyna się bawić w sterowanie pogoda. Jedni chcą wywoływać deszcz a inni robią co mogą aby w odpowiednich regionach nie padało 

U mnie od 3 tygodni nie pada i do 20 czerwca deszczu nie widać. W tamtym roku każdy narzekał że susza jakiej nikt nie pamięta. To w tym roku zatęsknimy za poprzednim. Jak tak dalej będzie to tylko pierwszy pokos się zbierze a resztę traw i kukurydzę wypali do zera 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

a coś taki do przodu się zrobił przez zakup nowej kosiarki?

No a co 😜

43 minuty temu, Qwazi napisał:

U mnie delikatnie pada, a od Twojej strony przyszło...

Wreszcie coś do rzeczy napisałeś 👍...

A bo gdzieś takie wiosenne przesilenie miałem 🤷

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał:

I po deszczu...od @Buszmen11 przyszło i tak samo, jak u niego "poświęciło" ledwie...

Ksiądz kropidłem więcej by zamoczył... Wczoraj posiałem mokradła, to uj z deszczu. Jakbym nie zasiał to napewno by polało. U mnie już ponad 3 tyg bez deszczu. Totalny piach już sinożólty

Opublikowano

Jak nie popada przez miesiąc to i tak pierwszy pokos traw będzie dobry oziminy również. Ale jare i kukurydza mogą być słabe 🤔😬

Opublikowano
Przed chwilą, Michal2399 napisał:

Jak nie popada przez miesiąc to i tak pierwszy pokos traw będzie dobry oziminy również. Ale jare i kukurydza mogą być słabe 🤔😬

Głupoty gadasz

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

U mnie troszku więcej, w twardej ziemi na 2 cm przemiękło 

To i tak cały c*uj przez jutro wyschnie .

Opublikowano
2 minuty temu, Michal2399 napisał:

Jeszcze kłosa nie ma i Ty piszesz ze będzie dobry plon nawet jak miesiąc bez deszczu będzie? Może na niskich działkach tak, ale na lżejszych ziemiach już jest spadek plonu. Jare dopiero się krzewi .

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Głupoty gadasz

Dlaczego myślę że sama prawda ? 🤔🧐

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Nic dobrego. Audi 80 B4 to to jest fura dla gospodarza 😉

Audi jak najbardziej, ale A4B8 , jak się fajnie jedzie.  Po przejściu z 70km na 143 czuć różnice.

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Z dwa tygodnie temu, albo dalej

Na jakim odcinku mieszkasz?

Pogranicze Małopolski i świętokrzyskiego, obok nowego odcinka ,oddanego we wrześniu.

Opublikowano
Przed chwilą, Michal2399 napisał:

Dlaczego myślę że sama prawda ? 🤔🧐

A ile masz tej wody w oziminach???Trawy wcale nie są takie rewelacyjne.

Miesiąc bez deszczu-bedzie ok ,chyba nie wiesz co mowisz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

IMG_20240505_192304_1.jpg

Pokropiło. 

Kolega dzwonił, że stado wron na qq mi łazi cały dzień. 

Pojechałem no faktycznie. 

Ale nie za qq tylko chrabąszcze wcinają. 

Skąd tam tego tyle? 

IMG_20240505_192034_2.jpg

IMG_20240505_192042_5.jpg

I jakiś ryjek namierzył już pole widać. Przeszedł bez opuszczania lemiesza.

Pewnie tylko współrzędne mapował dla ekipy 🤪

IMG_20240505_192304_1.jpg

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Baks00 napisał:

A ile masz tej wody w oziminach???Trawy wcale nie są takie rewelacyjne.

Miesiąc bez deszczu-bedzie ok ,chyba nie wiesz co mowisz

Jak rozlewałem 1 dawkę rsm zostało mi 20l i tam gdzie rozlałem na łące to trawa ma ponad 50cm

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Mówisz?

Dobrze by było...

A nawet i zmoknąć mogę ....niech pada.

U mnie ma być na 22 ,a że ty bliżej zachodu to pewno wcześniej🤔

Dokładnie niech pada może coś zejdzie na rędzinie 

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Jak rozlewałem 1 dawkę rsm zostało mi 20l i tam gdzie rozlałem na łące to trawa ma ponad 50cm

Ja łąk nie mam

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MonteChristo napisał:

rsm zostało mi 20l i tam gdzie rozlałem na łące to trawa ma ponad 50cm

to źle czy dobrze? bo trawę mam na łąkach do jajek. a nie mam jakichś obwisłych. 😉  Trawa łaskotana tylko saletrą, bez rsm. z doświadczenia wiem, że rsm na łąkach nie robi zbyt wielkiego wrażenia. w zbożach o niebo lepiej.

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v