Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, PolandOnion napisał:

Skąd ty jesteś ze tak te okolice znasz 

Ja trochę niżej Tczewa , ale z Twojego rejonu praktycznie wszystkie cielaki się wcześniej kupowało, dużo mieszańców można było kupić 

Opublikowano

Panowie, czy można śrutować soję i podawać opasą? Chodzi mi o całe ziarno zesrutowac tak jak zboże, bo jedni mówią że tak drudzy że nie i sam już nie wiem, a wiem całą soję po 1900zł 

Opublikowano

Tłuste trochę dla bydła i do tego obróbka termiczna podczas ekstrakcji rozkłada związki antyżywieniowe, których trochę będzie w śrucie z całych nasion. W tej cenie można groch kupić i będzie znacznie bezpieczniejszy dla bydła.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

Panowie, czy można śrutować soję i podawać opasą? Chodzi mi o całe ziarno zesrutowac tak jak zboże, bo jedni mówią że tak drudzy że nie i sam już nie wiem, a wiem całą soję po 1900zł 

Nie można

Poczytaj sobie

https://agrofoto.pl/artykul/soja-w-skarmianiu-zwierzat/

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

@WitekRolnik zmiana kierunku użytkowania bydła

1 wejść w spis zwierząt, zaznaczyć wszystkie, które nie mają

2 utwórz dokument dla zaznaczonych?

3👇

Screenshot_20240203-090200.png

Czy inaczej?

Czy inaczej?

U mnie można zaznaczyć max 10 sztuk, gdy wybiorę więcej nie można wygenerować dokumentu 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WitekRolnik napisał:

@pedro2 Tak dokładnie tak trzeba zrobić jak to opisałeś.

@damianos95 Wiesz dużo zależy od tego na jaki dobrostan składałeś we wniosku, to musisz patrzeć pod swoje gospodarstwo, jak np. pod wypas i późniejsze odsadzenie cieląt to musi być mleczny, a jak na mamki to mięsny itp.

Składałem tylko na utrzymanie na ściółce na uwiezi

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Mi właśnie doradca mówił że dobrostan płacą od 3 miesiąca do 21 miesiąca. Mam 50 procent powierzchni + ściółka +wybieg, liczył ponad  20 tysiąc przy 50 sztukach. W sumie 1500zl za złożenie wniosku skasował ciekawe co z tego bydzie 

Opublikowano
9 godzin temu, Azor07 napisał:

A to nie jest tak że płacą za sztuki od 4m do 18m ? Ciekawe jak będą liczone i od kiedy np. sztuki które sprzedane były początkiem stycznia ,a 24 m kończyły koniec stycznia i luty . Ja kierunek zmieniłem jakoś w czerwcu .

O ile dobrze się orientuje to tak.  Twoje sztuki będą  liczone od złożenia wniosku (jeżeli były oczywiście na stanie od marca i kwietnia - warunek 120 dni ) do lipca i sierpnia.

Wyliczą ile dni  przebywały sztuki (w wymaganym wieku) w okresie od dnia złożenia wniosku do 15 marca tego roku, a przy następnym wnioskowaniu o tą płatność, ma być liczona od 15 marca do 15 marca następnego roku.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, damianos95 napisał:

Gdzie sprawdzić to jaki typ bo ja mam tylko mleczny bez opasowego to muszę coś zgłaszać ?

W IRZ   ,można zmienić w IRZ chyba do 6.02. 2024.Może być chyba typ użytkowy mleczny ,a kierunek Mleczno -opasowy ja tak mam przy krowach .

Screenshot_20240204-201718.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v