Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, PolandOnion napisał:

Skąd ty jesteś ze tak te okolice znasz 

Ja trochę niżej Tczewa , ale z Twojego rejonu praktycznie wszystkie cielaki się wcześniej kupowało, dużo mieszańców można było kupić 

Opublikowano

Tłuste trochę dla bydła i do tego obróbka termiczna podczas ekstrakcji rozkłada związki antyżywieniowe, których trochę będzie w śrucie z całych nasion. W tej cenie można groch kupić i będzie znacznie bezpieczniejszy dla bydła.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

Panowie, czy można śrutować soję i podawać opasą? Chodzi mi o całe ziarno zesrutowac tak jak zboże, bo jedni mówią że tak drudzy że nie i sam już nie wiem, a wiem całą soję po 1900zł 

Nie można

Poczytaj sobie

https://agrofoto.pl/artykul/soja-w-skarmianiu-zwierzat/

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

@WitekRolnik zmiana kierunku użytkowania bydła

1 wejść w spis zwierząt, zaznaczyć wszystkie, które nie mają

2 utwórz dokument dla zaznaczonych?

3👇

Screenshot_20240203-090200.png

Czy inaczej?

Czy inaczej?

U mnie można zaznaczyć max 10 sztuk, gdy wybiorę więcej nie można wygenerować dokumentu 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WitekRolnik napisał:

@pedro2 Tak dokładnie tak trzeba zrobić jak to opisałeś.

@damianos95 Wiesz dużo zależy od tego na jaki dobrostan składałeś we wniosku, to musisz patrzeć pod swoje gospodarstwo, jak np. pod wypas i późniejsze odsadzenie cieląt to musi być mleczny, a jak na mamki to mięsny itp.

Składałem tylko na utrzymanie na ściółce na uwiezi

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Mi właśnie doradca mówił że dobrostan płacą od 3 miesiąca do 21 miesiąca. Mam 50 procent powierzchni + ściółka +wybieg, liczył ponad  20 tysiąc przy 50 sztukach. W sumie 1500zl za złożenie wniosku skasował ciekawe co z tego bydzie 

Opublikowano
9 godzin temu, Azor07 napisał:

A to nie jest tak że płacą za sztuki od 4m do 18m ? Ciekawe jak będą liczone i od kiedy np. sztuki które sprzedane były początkiem stycznia ,a 24 m kończyły koniec stycznia i luty . Ja kierunek zmieniłem jakoś w czerwcu .

O ile dobrze się orientuje to tak.  Twoje sztuki będą  liczone od złożenia wniosku (jeżeli były oczywiście na stanie od marca i kwietnia - warunek 120 dni ) do lipca i sierpnia.

Wyliczą ile dni  przebywały sztuki (w wymaganym wieku) w okresie od dnia złożenia wniosku do 15 marca tego roku, a przy następnym wnioskowaniu o tą płatność, ma być liczona od 15 marca do 15 marca następnego roku.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, damianos95 napisał:

Gdzie sprawdzić to jaki typ bo ja mam tylko mleczny bez opasowego to muszę coś zgłaszać ?

W IRZ   ,można zmienić w IRZ chyba do 6.02. 2024.Może być chyba typ użytkowy mleczny ,a kierunek Mleczno -opasowy ja tak mam przy krowach .

Screenshot_20240204-201718.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v