Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szymon09875 napisał:

3 godziny temu, Raptus902 napisał(a):

Taka informacje dostałem na irz. Wiecie może gdzie to sie zmienia. Kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam. 

Wchodzisz w dokumenty, tam masz zgłoszenie działalności. Na początku masz założenie czy tam rozpoczęcie działalności a obok zmiana danych wybierasz zmianę i po kolei masz kilka stron. Ja to przerzuciłem i potwierdziłem bo nie było nic zmienione.

Ok dzięki u mnie tak samo nic nie było zmieniane.

Opublikowano

Jakieś wieści kiedy projekt ma wejść w życie? Bardzo duży obszar, na który się niestety łapie, ale to jest zwykła próba ujebania ceny według mnie. W sensie na panikę. Sprzedawaj pan bydło, bo za tydzień pan już nie sprzedaż... 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Cena ceną ale zamęcza kontrolami i wymogami jak było z ASF. Przy każdej sprzedaży pobieranie krwi już widzę byka 900 kg rozwala poskromy i rwie linki...

Swoją drogą jak szybko zareagowało ministerstwo...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Że też wety się nie boją i jeżdżą podczas zarazy 🤔

Mogliby kij postawić przy parapecie do walenia i wydawać porady telefoniczne i e recepty na leki 😁

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał(a):

Że też wety się nie boją i jeżdżą podczas zarazy 🤔

Mogliby kij postawić przy parapecie do walenia i wydawać porady telefoniczne i e recepty na leki 😁

To nie kij tylko bat na plecy już widzę powstał. Widzę że tych popaprancow tylko głód rozumu może nauczyć...

Opublikowano
4 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

To nie kij tylko bat na plecy już widzę powstał. Widzę że tych popaprancow tylko głód rozumu może nauczyć...

A jaki głód 🤣 z ua i ameryki wszystko przywiozą u nas nie trzeba nic 

Opublikowano
2 minuty temu, Damianek20 napisał(a):

A jaki głód 🤣 z ua i ameryki wszystko przywiozą u nas nie trzeba nic 

Teraz też niby w sklepie wszystko jest a widać co ludzie kupują za jedzenie i gdzie idzie nasza wołowina 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, GABBER85 napisał(a):

Juz widzę Kłucie byka 800kg w dvpe  😂😆

Facet jak wyłapywał odsady angusa i całe stado przepuszczał przez poskrom to rozplodnik zawsze coś w nim urwał...

Teraz to są smichy a wiosną będzie epidemia razem z owadami jeszcze te ich badania jak teraz wykryli a choroba ponoć była bezobjawowa. Plandemia

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Teraz też niby w sklepie wszystko jest a widać co ludzie kupują za jedzenie i gdzie idzie nasza wołowina 

U nas popatrz idzie towar taki co jest na promocji , i gówno zjedzą aby było tanie. A nasze idzie na razie do bogatszych kupców. Ale niebawem to się zmieni bo u nas nie beż nic poza wielkim skansenem. Może pozwolą później korpom uprawiać ziemię jak w upadlinie 

Opublikowano

Będzie jak w USA że nawet dobrze składu żarcia na etykiecie nie podają. Dzieci kwadratowe chodzą już teraz na wf w szkole nie chcą albo nie mogą się spocić. Ostatnio w tv widziałem warunki egzaminu sprawnościowego do policji to wycofali skok przez kozioł i podciąganie. Normalnie zakład pracy chronionej 😂

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
53 minuty temu, Damianek20 napisał(a):

U nas popatrz idzie towar taki co jest na promocji , i gówno zjedzą aby było tanie. A nasze idzie na razie do bogatszych kupców. Ale niebawem to się zmieni bo u nas nie beż nic poza wielkim skansenem. Może pozwolą później korpom uprawiać ziemię jak w upadlinie 

Przy obecnej wydajności produkcji rolnej i sterowaniem opadami to całe rolnictwo indywidualne w Europie może nie istnieć, a jeść co będzie i tak. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Mieli dawać dopłaty do zakończenia hodowli 

Kombinują żeby i bez dopłat chłopy byli wdzięczni, że mogą zakończyć 😁

Nabory jeden za drugim, cyrografow nałapią, a "głupi" chłop będzie za darmo łaził. 

Edytowane przez pedro2
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Przy obecnej wydajności produkcji rolnej i sterowaniem opadami to całe rolnictwo indywidualne w Europie może nie istnieć, a jeść co będzie i tak. 

Do tego zmierzam. Urki są w stanie wyżywić całą Europę a obie Ameryki Rosja szkoda gadać. Głodu nie powinno być nigdzie nawet jak by wyłączył całą europejską gospodarkę rolna 

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Niemcy chyba wdrażają ten plan w życie w końcu sporo ich rodaków po II WŚ się tam osiedliło więc w sumie co to za negocjacje🤭 nawet opady pewnie podciągnięte pod zmiany klimatyczne a w Dubaju ulewy bo przesadzili...

Opublikowano

Mnie też strefa łapie a mieszkam około 180km od ogniska, bydło na grudzień na sprzedaż wiec jeśli trzeba będzie pobierać próbki to zapraszam Kołodziejczaka (apropos jego okręg wyborczy też strefa łapie) Siekierskiego i Głównego lekarza niech dadzą przykład i pokażą rolnikom i lekarzom gminnym jak pobiera się krew od byka 900kg, jaki ten byk będzie szczęśliwy w momencie pobierania, ten uśmiechnięty byk osobiście im wytłumaczy co myśli o takich nieudacznikach  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v