Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, marulekk napisał(a):

Ja pier**lę, zawał jakbym taki obrazek na wejście do Obory zobaczył 🙆😁

E tam, u mnie to codzienność, dobrze daj jeść to i Twoje będą się wylegiwać 🤣

Opublikowano
48 minut temu, Samcik03 napisał(a):

Wiązane to wiązane jak przyjdzie krew pobrać linka na rogi przez rurę i stoi 

Też tak uważam że lepiej na uwięzi wygodniej . Ale patrze że co niektórym pasują te coraz to nowsze wymysły. Trzeba protestować przeciw tej 5 dla zwierząt a nie się na to zgadzać. Bo jednak większość gospodarstw trzyma na uwięzi .A że co niektórym pasuje luzem bo tak mają zrobione niech nie decydują za resztę 🤨😖

Opublikowano (edytowane)

Ja tam za nikogo nie decyduje , tylko obalam mity . Kiedyś było kilkadziesiąt sztuk na łańcuchach , teraz jest 3 razy tyle na luzie a roboty połowa . 

Edytowane przez Cybulek17
  • Like 2
Opublikowano

Ale większość małych i średnich krowiarzy ma na uwięzi bo tak wygodniej i doić i karmić

Obory za małe do luzu 

Opublikowano
21 minut temu, marulekk napisał(a):

Ja pier**lę, zawał jakbym taki obrazek na wejście do Obory zobaczył 🙆😁

Przed chwilą wchodzę, leży cielak wyciągnięty, łeb pod bariera wciśnięty, oczy wielkie i się nie rusza, dotknalem go czy ciepły jeszcze, a ten jak się zerwał to ja odskoczyłem na metr 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, lexiflexi napisał(a):

E tam, u mnie to codzienność, dobrze daj jeść to i Twoje będą się wylegiwać 🤣

W sumie coś w tym jest bo jak ja się najem do syta to też leżę 🤭😅

• Haha 1
Opublikowano

Sprzedaje do Chomiak Brodnica:byki hf-10. 50 zł, byki mm-11. 50 zł, jałówki mm-11. 00 zł. ceny netto.

Sprzedane do Chomiak Brodnica:byki hf-10. 50 zł, byki mm-11. 50zl, jałówki mm-11. 00 zł. ceny netto

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.12.2024 o 17:12, Cybulek17 napisał(a):

Zdecydowanie , super umięśnienie nawet u hfa . U sztuk na łańcuchu problem ze stawami był częstszy niż urazy na luzie , do tego nadepnięcia na ogony . 

20241114_142811.jpg

20241114_142752.jpg

A jeszcze na uwięzi ile by nie ścielił to zawsze od gówna obklejone

A później jak trafi taki obklejony to jest problem czytaliście o nowych wytycznych? https://www.tygodnik-rolniczy.pl/prawo/zmiany-w-prawie/rolnikom-grozi-kontrola-za-brudne-krowy-nowe-wytyczne-weterynarii-2523617. Te Twoje na zdjęciach wyglądają akurat na czyste...

o_563585_1280.webp

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Czego wy się tak boicie . U siebie i jeszcze boicie się jakiś kontroli 

Kto tym urzędnikom takich praw nadawał 😠😖

Chyba tylko dlatego żeby robotę mieli bo tych nierobów urzędowych za dużo 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

Czego wy się tak boicie . U siebie i jeszcze boicie się jakiś kontroli 

Kto tym urzędnikom takich praw nadawał 😠😖

Chyba tylko dlatego żeby robotę mieli bo tych nierobów urzędowych za dużo 

Słuchaj u mnie była weterynaria i kobieta zakwestionowała rasę 3 sztuk i trzeba było w systemie zmieniać. Były kolorowe hf a ona mówi że to są mieszance mięsne. Mam mamki i były blondy to dobrze nie wiedziały co to za rasa ale musi być tak jak chcą. Teraz urzędowo rekontrola płatna 205 zł więc mogą przyjeżdżać do woli...

• Like 1
Opublikowano
W dniu 3.12.2024 o 18:04, kris1235 napisał(a):

Sprzedaje do Chomiak Brodnica:byki hf-10. 50 zł, byki mm-11. 50 zł, jałówki mm-11. 00 zł. ceny netto.

Sprzedane do Chomiak Brodnica:byki hf-10. 50 zł, byki mm-11. 50zl, jałówki mm-11. 00 zł. ceny netto

Wczoraj sprzedawałem byki do Szczyglinskiego to za hf dostałem od 10,50 do 11,50 netto. Kiedyś byli Chomiaki po jedną sztukę bo przestał żreć i zapytałem się jak byk normalny płaci to dawali złotówkę mniej niż Szczygliński

• Haha 1
Opublikowano

Płyty obornikowe i zbiorniki wymagane od nowego roku tak w końcu to nie poszło nigdzie dalej i nie zmienilo sie data? Swoją drogą mam obore wraz ze stodolą a gnojownik przylega do obory i stodoły a teoretycznke chyba płyta musi byc odsunieta iles metrow od miejsc przechowywania paszy tak? To jak to ugryz jak nie przeniose w inne miejsce bo i tak nima sie gdzie obrócić a kończy sie podwórko zeby sie odsunąć i tak jest zabawa przy wywożeniu 🤣

Opublikowano
32 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

znajomy dostał za "ładne mieszańce" coś koło 12, po znajomości "po rodzinie" 😆 , tak sie wychodzi dziś z rodzinOŁ

Przecież to już dawno tak się wychodziło 😁😁

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, livebird napisał(a):

Płyty obornikowe i zbiorniki wymagane od nowego roku tak w końcu to nie poszło nigdzie dalej i nie zmienilo sie data? Swoją drogą mam obore wraz ze stodolą a gnojownik przylega do obory i stodoły a teoretycznke chyba płyta musi byc odsunieta iles metrow od miejsc przechowywania paszy tak? To jak to ugryz jak nie przeniose w inne miejsce bo i tak nima sie gdzie obrócić a kończy sie podwórko zeby sie odsunąć i tak jest zabawa przy wywożeniu 🤣

Jak pisałem o płytach do 25r dwa lata temu  to mnie tu wyśmiali 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze cieszo się, że dał im więcej "bo przecie rodzina" 😆

a ceny nie sprawdzali u innego bo by sie może dowiedział i krzywił że szukają innego 😆 ...

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
18 minut temu, livebird napisał(a):

A jak np ja wywożę obornik raz na miesiąc-poltorej bo mam głęboka ściółkę, obornik nie leży w jednym miejscu dłużej niż 5 miesięcy i jest co roku w innym miejscu ( co 4 lata powtarza się miejsce) to też jest obowiązkowa płyta ?

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Jak pisałem o płytach do 25r dwa lata temu  to mnie tu wyśmiali 

Ile ludzi ma płytę dla zasady i tyle towaru że leży gdzieś na polu. Na płycie mieści się z tygodnia albo miesiąca. Te śmieszne kary 5 tysięcy dla mnie co ma 30 sztuk i Biernackiego co ma kilkanaście czy dziesiąt tysięcy bydła i może tez płyty nie ma. Bez jaj. Nawet gdybyś nie miał płyty to co to jedna sztuka na rok za karę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v