Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby szpital nie miał długów, wystarczy, żeby zarządzał nim człowiek z pojęciem o ekonomii, a nie lekarz. Są takie szpitale, które nie maja długów. Może nie jest to powszechne - ale są. I ludzie są tam bardz zadowoleni z usług, i kolejki mniejsze.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

deficyt szpitala- panstwa to zysk obywatela że y szpital nie miał długów to trzebaby zwiększyć kasę dla nich z podatków. chcesz płacić większe? a na prywacie lekarze mają dobrze do szpitala idzie mało który bo tam najcięższa praca za małe pieniądze w porównaniu z prywata. popyt podaż 

Nic nie da zwiększenie kasy, to jest dziura bez dna - co najwyżej lekarze zarobią jeszcze więcej. Trzeba przeprowadzić reforme- zakazać łączenia pracy prywatnej  i na etacie w szpitalu(Jest tak w większości krajów w UE) a najważniejsze szpitale dać pod zarządzanie komperentnym osobom a nie lekarzom i tu jest największy problem. Do tego kontynuować pisowską polityke kształcenia większej ilości presonelu medycznego - tu też jest problem bo mafia lekarska z tym walczy - im.więcej lekarzy tym mniej kasy do podziału.

4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Żeby szpital nie miał długów, wystarczy, żeby zarządzał nim człowiek z pojęciem o ekonomii, a nie lekarz. Są takie szpitale, które nie maja długów. Może nie jest to powszechne - ale są. I ludzie są tam bardz zadowoleni z usług, i kolejki mniejsze.

Dokładnie. Trafione w 100%. Większość szpitali  popadła w milionowe długi bo zarządzali nimi lekarze, ludzie nie mający o tym zielonego pojęcia. Zaczeli od dawania kasy biednym czyli sobie. Dawanie większej ilości poeniędzy na służbe zdrowia niewiele zmieni.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nic nie da zwiększenie kasy, to jest dziura bez dna - co najwyżej lekarze zarobią jeszcze więcej. Trzeba przeprowadzić reforme- zakazać łączenia pracy prywatnej  i na etacie w szpitalu(Jest tak w większości krajów w UE) a najważniejsze szpitale dać pod zarządzanie komperentnym osobom a nie lekarzom i tu jest największy problem. Do tego kontynuować pisowską polityke kształcenia większej ilości presonelu medycznego - tu też jest problem bo mafia lekarska z tym walczy - im.więcej lekarzy tym mniej kasy do podziału.

Dokładnie. Trafione w 100%. Większość szpitali  popadła w milionowe długi bo zarządzali nimi lekarze, ludzie nie mający o tym zielonego pojęcia. Zaczeli od dawania kasy biednym czyli sobie. Dawanie większej ilości poeniędzy na służbe zdrowia niewiele zmieni.

jak mój szpital zrobił nadwykonanie limitu a NFZ mu nie zapłacił za to to uważasz że to wina szpitala?

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

jak mój szpital zrobił nadwykonanie limitu a NFZ mu nie zapłacił za to to uważasz że to wina szpitala?

a ty robisz na kredyt, mając nadzieję, że inwestor zapłaci ? tu jest właśnie problem, nie ma kasy - nie robimy, atedy NFZ zrewiduje swoje prognozy, a nie wiecznie tyły, bo nadwykonania

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

a ty robisz na kredyt, mając nadzieję, że inwestor zapłaci ? tu jest właśnie problem, nie ma kasy - nie robimy, atedy NFZ zrewiduje swoje prognozy, a nie wiecznie tyły, bo nadwykonania

to lepiej żeby kolejki były i kolejny kwik? zwiększyć  liczbę miejsc na specjalizacje i konowały zaczną mniej zarabiać wiadomo na takich rzadkich specjalizacjach jak neurochirurdzy czy onkologia dziecięca to tak chętnych nigdy nie będzie i 50 tys/ miesiąc to nie dużo ale pediatra czy ortopeda to popularne specki ale mafia izb lekarskich nie dopuszcza większej liczby. 

dla mnie lekarze pracujący w tych szpitalach powiatowych to bohaterowie. w święta wielkanocne ordynator oddziału u nas siedział od czwartku do wtorku bo nie było komu wziąć dyżuru 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

dla mnie lekarze pracujący w tych szpitalach powiatowych to bohaterowie. w święta wielkanocne ordynator oddziału u nas siedział od czwartku do wtorku bo nie było komu wziąć dyżuru 

Ten sam lekarz w izbie lekarskiej będzie głosował przeciwko zwiększeniu miejsc na praktyce/specjalizacji, żeby jeszcze więcej zarabiać

To, że mamy tak mało lekarzy a samorząd lekarski blokuje rozwój lecznictwa, to jest paranoja

• Like 1
Opublikowano

Dla mnie człowiek, który ma 80 lat i wykonuje swój zawód - bez większej wtopy, to człowiek godny szacunku. Tylko nie oszukujmy się, całość medyków niestety stanowi mafię w naszym kraju, mafię, która jeszcze się umocniła w wyniku COVID

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, kizak napisał(a):

Gdybyś był w tym banku i zaczynał od  czajnika ,a póżniej tylko większe inwestycje i spłacał w czasie  ,to uwierz mi nie mając na chłopski rozum  zdolności finansowej dostajesz kredyt ,a dla czego ? ,bo jesteś pewny .

W tym banku jestem od 13 lat, wszystkie wpływy na to konto, spłaty wszystkiego w terminie i historię mam taką jak odpisujesz. Spłacam w terminie wszystko. Nic szybciej nic później. 

Niestety komercyjny bank ma swoje prawa 🤦

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał(a):

Dawaj te propozycje inwestycji

Nieruchomości już były wymienione, wiadomo na zadupiu zawsze ciężko się utrzymać ale zakładając duże miasto to np flota samochodowa i pod ubera itp. flota busów i podpinać się pod kurierke przewozy itp. kupić gotowy biznes za 10baniek uda się. Ogólnie jak ktoś ma taką kasę to wie co z nią zrobić 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

w 100% się z Tobą zgadzam w tej kwestii 

Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

ta opcja rzadzaca ma się za taką proeuropejska to dlaczego w służbie zdrowia nie wprowadza standardów europejskich bo za dużo lekarzy jest w polityce samorządach itp

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie opłaca się 🤭

A co to za temat 🤔🤭 sprzedam kosiarkę lely 2.4m i zgrabiarkę pronar zkp420 😁

jeszcze dopisz więcej info na priv😄😄😄😄

ja na tych fb

19 minut temu, Janeczko napisał(a):

Nieruchomości już były wymienione, wiadomo na zadupiu zawsze ciężko się utrzymać ale zakładając duże miasto to np flota samochodowa i pod ubera itp. flota busów i podpinać się pod kurierke przewozy itp. kupić gotowy biznes za 10baniek uda się. Ogólnie jak ktoś ma taką kasę to wie co z nią zrobić 

a coś próbowałeś z tych biznesów co wymieniałeś 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

jeszcze dopisz więcej info na priv😄😄😄😄

ja na tych fb

Dla chcących i zainteresowanych ogłoszenia Sławka są na oliksie. Jak ktoś szuka kosiarki czy tam czego innego to najpierw szuka na olx.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie opłaca się 🤭

A co to za temat 🤔🤭 sprzedam kosiarkę lely 2.4m i zgrabiarkę pronar zkp420 😁

kurła sławek za to lelke to byś chciał więcej wziąć niż dałeś 😂😂😂😂

Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła sławek za to lelke to byś chciał więcej wziąć niż dałeś 😂😂😂😂

Patrząc na to że ja za moją wziąłem 13 to nie wiem czy aż taka zaporowa cena, moja była co prawda 2.8m ale o wiele bardziej styrana jak ta Sławka 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

czekaj zapyta księgowej to ci powie 😛

Nie muszę nikogo pytać jak to taty...🙋‍♂️

12 minut temu, Agrest napisał(a):

Sławek a ile netto?🤭

Kalkulator sobie kup jak nie wiesz 🤭😁

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał(a):

Moja skosiła z 500/600 ha na kosiarkę wystawiam pełną fakturę zwłaszcza dla tych rr 🤭😁 gdyby to było 2.8m dalej bym pewnie ją trzymał 

Leee no to tyle co ta moja w dobry sezon u poprzedniego właściciela 🤣

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie muszę nikogo pytać jak to taty...🙋‍♂️

Kalkulator sobie kup jak nie wiesz 🤭😁

sławek dasz radę zawrócić zgrabiarka na tej działce co zdjęcie kosiarki jest 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v