Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał:

Dobra, zamieniając temat: zęby do brony aktywnej. Przy jakiej długości już kniecznie trzeba wymienić? Kupiłem agregat że słabymi zębami i liczyłem się z wymianą, ale wiadomo jak to ciężko niekiedy jest się rozstać z gotówką 😅 no i myślałem tak szczerze, że pierwszy sezon przerobie takimi, żeby nie generować kosztów zanim nie sprawdzę maszyny.

Tak czy siak zęby mają teraz 15-17cm, gdzie nowe mają 33cm. To już definitywnie pora dać im odejść do huty, czy te paręnaście ha (bo tyle bede obsiewal na jesieni) jeszcze nimi zrobic?

Druga sprawa - jaka jest żywotność takich zębów? Z tego co patrzyłem, to dostępne są bezmarkowe, albo granit. 

Kilka ha zrobisz, ale rosną opory pracy, bo zamiast rozgartać zębami glebe, mieszasz ją wirnikiem, wpychasz w łożyska. Najwyższy czas na wymianę.

Ja mam z krampa i nie narzekam, może dlatego, że nie mam kamieni i nie pękają.

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie kamieni mam trochę, niby zbieram regularnie, ale co roku nowe.

W ogóle już patrzyłem, że z wymianą co najmniej kilku będzie problem - łebki niektorych śrub są podjechanie, a na środku zęba jest rant, który z rantem na brzegu mocowania tworzy taka ala rynienkę, w której jest łepek śruby i jest tam dość wąska i ciężko jakimkolwiek kluczem dojść, jak się śruba łebkiem "źle" ułożyła.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
jacor73 napisał:

Pany, "adoptował" kto fotel pneumatyczny z busa albo autobusu do traktora, gra warta świeczki, czy lepiej szukać dedykowanego do traktora?

Zainwestuj w nowy, dbaj o swój kręgosłup

Opublikowano
jacor73 napisał:

Nie no, nowy, to nie ta półka cenowa, szukam raczej używki. Nie jeżdżę aż tak dużo żeby inwestować w nowe siedzenie, ale o kręgosłup muszę zadbać.

Chyba, żeby uderzyć w takiego chińczyka  🤔

https://www.olx.pl/d/oferta/siedzenie-top5565rbk-pneumatyczne-z-funkcja-plywajaca-ama-CID757-IDRzUsO.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Ja dałem za swój 2200zł i jestem zadowolony, jest u mnie w galerii

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Nie no, nowy, to nie ta półka cenowa, szukam raczej używki. Nie jeżdżę aż tak dużo żeby inwestować w nowe siedzenie, ale o kręgosłup muszę zadbać.

Chyba, żeby uderzyć w takiego chińczyka  🤔

https://www.olx.pl/d/oferta/siedzenie-top5565rbk-pneumatyczne-z-funkcja-plywajaca-ama-CID757-IDRzUsO.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Dobry z busa - najczęściej Isri jest lepszy niż te chińskie badziewie. Jak masz gdzieś w okolicy dobrego pneumata z busa albo ciężarówki to jak najbardziej. U mnie w firmie są takie w Iveco i są super.

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Dobry z busa - najczęściej Isri jest lepszy niż te chińskie badziewie. Jak masz gdzieś w okolicy dobrego pneumata z busa albo ciężarówki to jak najbardziej. U mnie w firmie są takie w Iveco i są super.

Nie do końca zgodzę się z Twoją teorią. Taki bus, to nie traktor, zetor czy inny, to co sprawdza się w takim Iveco, może być niewypałem w traktorze i do tego wysokie oparcie może znacząco ograniczać pole widzenia. Może nie chińskie, a tureckie mogą dłużej wytrzymać niż najlepsze z busa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Nie do końca zgodzę się z Twoją teorią. Taki bus, to nie traktor, zetor czy inny, to co sprawdza się w takim Iveco, może być niewypałem w traktorze i do tego wysokie oparcie może znacząco ograniczać pole widzenia. Może nie chińskie, a tureckie mogą dłużej wytrzymać niż najlepsze z busa.

Zależy od ceny. Jak mechanizm zdrowy a cena korzystna, to opłacalne jest kupić z busa, obciąć oparcie i dać do tapicera- mam na myśli typowego pneumatyka, tam nie ma różnicy czy bus, czy maszyna rolnicza- dostosowujesz do wagi operatora i musi dobrze dziury wybierać. Tak samo z typowym ciagnikowym- tapicer dużo nie weźmie, a jak mechanizm ok, to da się za pół ceny nowego dorwać coś markowego, co wymaga tylko trochę czyszczenia i zmianę tapicerki 

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

Jakby ktoś szukał będziemy mieli na sprzedaż prasę Sipma 1211 Farma plus. Szerokie koła, siatka. Produkcja chyba 2014. Kupiona z Sipmy w  2017 albo 2018🤔 na początku wozili ją na pokazy. Przepracowała ~2000 bel. Do tego owijarka Sipmy ze stawiaczem bel. Owinęła mniej niż 500 bel. Likwidacja stada.

Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

najlepiej z miękkim rozruchem

Pewnie różnie będą mówić, ale ja kupiłem bez miękkiego startu i powiedziałbym z perspektywy czasu, że nie "najlepiej z" tylko "koniecznie z". Bez szarpie strasznie przy stracie (hikoki)

Opublikowano (edytowane)

Bo siły w ryncach ni mosz😉. Miałem z miękkim rozruchem i denerwowało mnie jak musiałem czekać aż się rozpędzi. W żadnej z "twardym" rozruchem przekładnia też się nie zużyła. Dla mnie miękki rozruch to trochę gadżet ale może za jakieś piętnaście lat już nim nie będzie...

Generalnie przy pracy takim sprzętem z szarpnięciami trzeba się liczyć, To przy rozruchu to pikuś, gorzej jak nagle ściśnie tarczę...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
20 godzin temu, MF675ursus napisał:

Zależy od ceny. Jak mechanizm zdrowy a cena korzystna, to opłacalne jest kupić z busa, obciąć oparcie i dać do tapicera- mam na myśli typowego pneumatyka, tam nie ma różnicy czy bus, czy maszyna rolnicza- dostosowujesz do wagi operatora i musi dobrze dziury wybierać. Tak samo z typowym ciagnikowym- tapicer dużo nie weźmie, a jak mechanizm ok, to da się za pół ceny nowego dorwać coś markowego, co wymaga tylko trochę czyszczenia i zmianę tapicerki 

Z busa większość ma po jednym podłokietniku, dla mnie potrzeba 2, na samą myśl o takich przeróbkach zbiera mi się na wymioty. Skok takiego z busa jest taki sam jak w ciągnikowym?  Znaleźć przyzwoitego grammera czy inny, też nie jest łatwo, u mnie w okolicy brak jakichkolwiek ofert a jeździć po 200 czy 300km i zobaczyć jakieś padło, to nie mam czasu na takie wycieczki. Kupić truchło i wyremontować po bożemu, to też wyjdzie ładna sumka, bo części też nie należą do tanich. Piszesz "tapicer dużo nie weźmie", a która usługa poza rolnictwem dzisiaj jest tania?

Na razie szukam, jak coś znajdę to będzie używany, a jak nie to nowy turecki, przeróbek z busa nie biorę już pod uwagę.

Opublikowano
2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Bo siły w ryncach ni mosz😉. Miałem z miękkim rozruchem i denerwowało mnie jak musiałem czekać aż się rozpędzi. W żadnej z "twardym" rozruchem przekładnia też się nie zużyła. Dla mnie miękki rozruch to trochę gadżet ale może za jakieś piętnaście lat już nim nie będzie...

Generalnie przy pracy takim sprzętem z szarpnięciami trzeba się liczyć, To przy rozruchu to pikuś, gorzej jak nagle ściśnie tarczę...

Starość, k**wa, starość 😅 już mi jeden lekarz na kontroli powiedział "nie ma co ukrywać - już masz pan z górki" 🤣

Ja tam nią mało co robie - kupiłem, bo gdzieś miałem kilka większych rzeczy do pocięcia, a teraz to ją ze dwa razy w roku odpalam, to tak naprawdę kij z tym rozruchem. Ale jakbym miał ją często używac, to by mnie chyba kurwica z tym szarpaniem wzięła. Choć może źle myślę - jakbym częściej używał, to może bym się po prostu do tego przyzwyczaił i nie zwracalbym na to już uwagi 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

A te Tureckie to dobre są ? Myślę o zmianie w moim farmtracu bo już plecy bolą po całym dniu ale nie chcę wydawać sporo kasy

A .uj wie, trzeba kupić, to się człowiek samemu przekona, może lepsze niż typowa chińszczyzna. @bartek1992 pisze, że zadowolony

https://sklep.agrosklad.com.pl/czesci-new-holland/913-siedzenie-pneumatyczne-rm62-210n--2014802914777.html.

Ja się zastanawiam nad takim

https://hurt.techrol.com/siedzenie-pneumatyczne-dwuczesciowe-uniwersalne-material-szary-kompresor-9a-12v-do-ciagnikow-rolniczych-st-plus-tv240-akkomsan-p34902

Opublikowano
7 godzin temu, jacor73 napisał:

Trochę sporo ponad 2k zaryzykować a ten z drugiego.linku ile kosztuje bo nie mam konta ?

Dla porównania ile najtańszy gramer może kosztować? Ewentualnie alternatywa tańsza bo nie znam się na tym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v