Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

@tmk1974 Ale ty głupi jesteś. Bzdury piszesz. Biznesmen postawi wiatrak za miliony bez względu na to czy wiatr będzie wiał czy nie. Bez jaj taki głupi to chyba tylko ty jesteś  Nowak poprosi biznesmena by ten postawi wiatrak za miliony chociaż wiatr nie bezie wiał by zrobić na złość Kowalskiemu. Normalnie debil. W myśl polskiego prawa ani biznesmen ani Nowak nie mogą wywłaszczyć Kowalskiego. To jest ruska propaganda co tu uprawiasz. Zakład energetyczny może wywłaszczyć Kowalskiego i to już od dawna. Jeśli inwestycja będzie potrzebna społeczeństwu a nie na widzi mi się Nowaka.

Głównym tematem mojej poprzedniej wypowiedzi było wywłaszczenie i jego zasady w poszczególnych przypadkach, a wrzutka z tym wianiem wiatru to tylko symboliczne pokazanie idei europejskiej polityki klimatycznej, którą uważam za idiotyczną i robioną pod konkretne firmy. Jeśli tego nie zrozumiałeś, to głupi, ślepy lub ciemny jesteś ty. A jeśli zrozumiałeś, i piszesz to co piszesz, to jeszcze gorzej.

Opublikowano
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Widzę, że nie wszyscy rozumieją albo nie chcą zrozumieć na czym polega myk i dla kogo jest robiony.  Postaram się to wytłumaczyć na przykładzie.                Jeśli ktoś z nas chce zrobić sobie przyłącze elektryczne do działki, a przebieg tego przyłącza przebiega przez inne działki, to musimy mieć zgodę właścicieli działek przez które będzie to przyłącze przebiegać. Jeżeli ktoś się nie zgodzi to nic nie możemy zrobić. Jeżeli zakład energetyczny chciałby rozwijać sieć energetyczną i przebieg kabla byłby przewidziany pod ziemią przez nasze działki - to musi do nas wystąpić o zgodę, ale gdybyśmy  odmówili - może skorzystać z procedury wywłaszczenia, bo to jest inwestycja o celu publicznym  I teraz weźmy dwóch rolników na jednej wsi. Przykładowo Kowalski i Nowak. Kowalski mieszka domu na niedużej działce, ale ma drugą dużą, dogodnie położoną i chce na niej postawić silos, budynek gospodarczy, lub biogazownię. Potrzebuje podciągnąć na tą działkę media, ale trzeba to zrobić przez sąsiednią działkę, która należy do Nowaka, a ten się nie zgadza. I tu się temat inwestycji Kowalskiego kończy.  A teraz Nowak spotyka biznesmena, który chce postawić na jego polu wiatrak. Biznesmen wie, że niezależnie czy wiatr będzie wiał czy nie, i tak zarobi, bo dostanie dofinansowanie itd,itp. Nowak się cieszy, bo dostanie kasę za pole, niezależnie, czy będzie prąd z tego wiatraka, czy nie. Jednak, żeby dociągnąć przyłącze do tego wiatraka, trzeba by spytać sąsiada, prze którego pole ma linia przebiegać. Okazuje się, że sąsiadem tym jest Kowalski i nie zgadza się. Skoro tak, to inwestor powołuje się na zapis w ustawie wiatrakowej, że to inwestycja o celu publicznym i dokonuje wywłaszczenie pod przyłącze.  Który z tych rolników jest poszkodowany?                                                                                        

Ta ustawa ma powstać właśnie przez takich Nowaków i Kowalskich bo jeden taki mógł by zatrzymać wielomilionowe inwestycje .

Dla przykładu z własnego doświadczenia nie elektryka tylko zwykła melioracja powstała awaria na głównym zbieraczu na działce sąsiedniej łąka, i zatrzymywało odpływ wody i na mojej działce robiło się mokradło,  a baba się uwziela że nieda wjechać na swoją działkie by dokonać naprawy i ile to było przepychanki żeby to zrobić. 

Przykład nie dokonca w temacie tylko bardziej że głupi człowiek może stanąć na przeszkodzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Głównym tematem mojej poprzedniej wypowiedzi było wywłaszczenie i jego zasady w poszczególnych przypadkach, a wrzutka z tym wianiem wiatru to tylko symboliczne pokazanie idei europejskiej polityki klimatycznej, którą uważam za idiotyczną i robioną pod konkretne firmy. Jeśli tego nie zrozumiałeś, to głupi, ślepy lub ciemny jesteś ty. A jeśli zrozumiałeś, i piszesz to co piszesz, to jeszcze gorzej.

Twoja wirtualna idea byłą głupia bo nie realna. Po pierwsze nikt nie wyda milionów na wiatrak by zrobić na złość komuś. Po drugie prywatny biznesmen nie może w PL nikogo wywłaszczyć. Inna sprawa gdy państwo zechce mieć wiatraki, autostradę czy np kolej i wtedy może zlecić prywatnemu budowę ale i tak to państwo wywłaszcza. Ile agam razy powtarzać byście przestali debilizmy pisać.

Opublikowano

Kłamstwa pis mają krótkie nóżki. Afera wiatrakowa im się zesrałą. Jak wszystko inne.

Rzeczywiście się zesrała , bo miało być zrobione cichaczem , a tu się usrało , skoro nawet portale europejskie czy światowe to komentują . Najlepiej skomentował to Bosak , że to jest bubel prawny , a na słowa posłanki Pauliny HennIg -Kloska , która twierdziła że inni udają że pracują , a ona wraz z innymi ekspertami (pewnie od lobbowania) dniami i nocami się zajmowała tą ustawą , to Bosak  z uśmiechem stwierdził ,że tym bardziej takie osoby nie powinny pełnić funkcji publicznych jak nie potrafią napisać ustawy pod kontem państwa polskiego , zaznaczając że być jest duże prawdopodobieństwo że to celowo było tak napisane bo bardziej chodzi o lobbowanie firm zagranicznych niż Polskich , i że nie wyobraża sobie że taka osoba jest desygnowana na ministra . Co do wywłaszczania to co porównujesz inwestycję np budowy dróg , która ciągnie się na odcinku wielu kilometrów, z inwestycją budowy wiatraka , która ma miejsce inwestycji punktowe . I nie piernicz że nie było w tej ustawie o wywłaszczeniu , bo nawet Tusk Z Hołownią , na konferencji się tłumaczyli że w sprawie wywłaszczenia to pewnie musiało być to  zle zapisane i trzeba przejrzeć to od nowa , ale to się odnieśli do tego dopiero wówczas , jak to wysrało , bo wcześniej chyba były osoby które to czytały i wszystkim pasowało to co było tam napisane

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 1.12.2023 o 10:07, robert1226 napisał:

Się pisior nasłuchał bredni i wyciągnęła z tego to co mu pasuje by dogryzać tym co chcą naprawić bałagan. 

A swoją drogo mam wiatraki 3 sztuki w odległość ok 300do 400 m dokładnie nie mierzylem i mieszkam i żyje i nic mi nie jest .

Zazdroszczę pięknych widoków 😂😂😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Rzeczywiście się zesrała , bo miało być zrobione cichaczem , a tu się usrało , skoro nawet portale europejskie czy światowe to komentują . Najlepiej skomentował to Bosak , że to jest bubel prawny , a na słowa posłanki Pauliny HennIg -Kloska , która twierdziła że inni udają że pracują , a ona wraz z innymi ekspertami (pewnie od lobbowania) dniami i nocami się zajmowała tą ustawą , to Bosak  z uśmiechem stwierdził ,że tym bardziej takie osoby nie powinny pełnić funkcji publicznych jak nie potrafią napisać ustawy pod kontem państwa polskiego , zaznaczając że być jest duże prawdopodobieństwo że to celowo było tak napisane bo bardziej chodzi o lobbowanie firm zagranicznych niż Polskich , i że nie wyobraża sobie że taka osoba jest desygnowana na ministra . Co do wywłaszczania to co porównujesz inwestycję np budowy dróg , która ciągnie się na odcinku wielu kilometrów, z inwestycją budowy wiatraka , która ma miejsce inwestycji punktowe . I nie piernicz że nie było w tej ustawie o wywłaszczeniu , bo nawet Tusk Z Hołownią , na konferencji się tłumaczyli że w sprawie wywłaszczenia to pewnie musiało być to  zle zapisane i trzeba przejrzeć to od nowa , ale to się odnieśli do tego dopiero wówczas , jak to wysrało , bo wcześniej chyba były osoby które to czytały i wszystkim pasowało to co było tam napisane

Niestety tak to już jest, ze same turbiny produkują firmy zagraniczne. My w PL to tylko słup możemy zrobić np w stoczni gdańskiej. Afera wiatrakowa się pisowi zesrała. BO tylko metry nieznacznie zmienią i dalej to pójdzie. CO do tego wywłaszczenia to dalej nie rozumiesz. Jakie punktowe tu chodzi o farmy wiatraków. Takie prawo w PL już istnieje nie ważne pod co wywłaszczasz. Tylko państwo może to robić przepisy zabraniają podmiotom prywatnym wywłaszczać kogo kolwiek. Gdyby w takiej ustawie było napisane, ze prywatni mogą wywłaszczą kucharka by w mig to zsanowała.

Podsumowując ustawa będzie, Dudeł będzie musiał klepnąć to w pakieciku z tarczą energetyczną i afera się zesrała pisowi. Polska potrzebuje nowych źródeł energii i wasz pro rosyjski lobbing nic tu nie da.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Twoja wirtualna idea byłą głupia bo nie realna. Po pierwsze nikt nie wyda milionów na wiatrak by zrobić na złość komuś. Po drugie prywatny biznesmen nie może w PL nikogo wywłaszczyć. 

Samo wywłaszczenie jest możliwe ,ale nieruchomość przechodzi na rzecz skarbu państwa lub jednostki terytorialnej 

Opublikowano

Jest możliwe już od lat. Teraz się straszy, ze z ustawą wiatrakową coś nowego ma wejść a to już jest. Od lat wywłaszczać za odszkodowaniem może państwo nie może zaś podmiot prywatny typu jakiś biznesmen którego ten przykładowy Nowak poprosi by zrobić na złość sąsiadowi. Innymi słowy jeśli takie PGE zechce zrobić farmę wiatraków mogą wywłaszczać jeśli zechce to robić jakiś Nowak czy Muller nie ma prawa.

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Niestety tak to już jest, ze same turbiny produkują firmy zagraniczne. My w PL to tylko słup możemy zrobić np w stoczni gdańskiej. Afera wiatrakowa się pisowi zesrała. BO tylko metry nieznacznie zmienią i dalej to pójdzie. CO do tego wywłaszczenia to dalej nie rozumiesz. Jakie punktowe tu chodzi o farmy wiatraków. Takie prawo w PL już istnieje nie ważne pod co wywłaszczasz. Tylko państwo może to robić przepisy zabraniają podmiotom prywatnym wywłaszczać kogo kolwiek. Gdyby w takiej ustawie było napisane, ze prywatni mogą wywłaszczą kucharka by w mig to zsanowała.

Podsumowując ustawa będzie, Dudeł będzie musiał klepnąć to w pakieciku z tarczą energetyczną i afera się zesrała pisowi. Polska potrzebuje nowych źródeł energii i wasz pro rosyjski lobbing nic tu nie da.

Tu to akurat nie ma się czym szczycić , bo właśnie w tym pakiecie to o to chodziło żeby bubla przepchnąć wplatając go w tarczę energetyczną , a gdy by prezydent nie podpisał , to by zrobili szum że nie chce chronić ludzi przed podwyżkami . Nie o taką Polskę chyba walczyłeś żeby jedne afery zastąpić innymi , Przynajmniej cały czas tak deklarowałeś że dosyć afer i ma wrócić normalność , ale jak w twoim mniemaniu ty tu widzisz drogę do normalności to współczuję 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jakiego bubla? To, ze nie jest to po myśli pewnych ludzi to nie znaczy, ze bubel.

Pakiet jest po to by nie zwyciężyła to pro ruska ideologia niszczenia w PL jakich kolwiek prób dywersyfikacji źródeł energii.

Opublikowano

@hubertuss, taki Ty zachwycony i taki obrońca, że aż mam nadzieję, że na działce Twojego sąsiada wybudują wiatrak, a na działce Twego ojca, wykop na kabel zrobią. Bo czy wywłaszczą z paska pod rów, czy nie, to przecież bez znaczenia😂

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A niech robią ten wykop mam wodociąg na jednej to i kabel przeżyje nie będę miał sraczki jak wy. Jak by u sąsiada stawili to bym kombinował by u mnie też był. Sąsiedzi mają pola nie szersze jak 50-100 m to nie wiem czy by dało radę tylko u nich.

Opublikowano

Jest możliwe już od lat. Teraz się straszy, ze z ustawą wiatrakową coś nowego ma wejść a to już jest. Od lat wywłaszczać za odszkodowaniem może państwo nie może zaś podmiot prywatny typu jakiś biznesmen którego ten przykładowy Nowak poprosi by zrobić na złość sąsiadowi. Innymi słowy jeśli takie PGE zechce zrobić farmę wiatraków mogą wywłaszczać jeśli zechce to robić jakiś Nowak czy Muller nie ma prawa.

Piszesz bzdury. Wywłaszczenia można dokonać tylko inwestycji na cele publiczne. Budowa wiatraków nie jest celem publicznym i dlatego nie można dokonywać wywłaszczeń pod tego typu inwestycje, niezależnie, czy to jest Nowak, czy PGE. W projekcie ustawy chodzi o to, żeby budowanie wiatraków zakwalifikować jako cel publiczny. W tej ustawie jest jeszcze bardzo niebezpieczny zapis o pomijaniu przy tych inwestycjach  miejscowego planu zagospodarowania, czyli totalna samowolka dla "wiatrakowców".  Widzę, że choćby nie wiem jaką głupotę wymyślili, zgodnie z doktryną Neumana bronisz PO jak niepodległości.

Opublikowano

Sam tu bzdury piszesz. Nawet jeśli rozszerzyli cele publiczne o wiatraki to bardzo dobrze zrobili potrzebujemy dywersyfikacji źródeł energii czego się boicie wy ruskie trole. Nigdzie tam nie ma żadnej samowolki.  Jak dotąd to ty tu wypisujesz jakieś zmyślone rzeczy na temat tej ustawy

Opublikowano

W mojej gminie ,aby mogły powstać farmy wiatrowe oraz inwestycje wielkopowierzchniowe np farmy woltaiczne ,konieczna jest zmiana planu zagospodarowania przestrzennego. Na to potrzeba lat i dodatkowo jest to wielki koszt. Słyszałem o umowach wstępnych pod konkretne lokalizacje wiatraków i o tym , że firmy od wiatraków miały się dołożyć do zmiany planu zagospodarowania przestrzennego. Wygląda na to że jest to bardzo dochodowy interes i nic dziwnego że istnieje silne lobby aby proces ten przyspieszyć   . Jakimś dziwnym trafem projekt ustawy wiatrakowej doskonale wpisuje się w oczekiwania firm , bo właśnie problem jest z właścicielami gruntów i planami zagospodarowania przestrzennego.