Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, szymonidas9 napisał:

No nie wiem, jako użytkownik dominatora uważam że on gubi na wytrzasaczach i nie przesadzajmy że można nie wiadomo jak zapier... 

Bo przy dużych prędkościach  bęben też jest łatwo zadusić pomiedzy bębnem a odrzutnikiem że względu na mała średnicę bebna, a po kolejne przy 6m hederze jakość pociecia i rozrzucenia słomy to jest tragedia 

Tu kolega napisał całą prawde 🙂 Grneralnie dobre kombajny, ale wydajność taka sobie. Mega o wiele lepszy kombajn, co nie zmienia faktu, że dopiero w Trionie się przełamali i zmienili średnice tego bębna głównego wreszcie.

Opublikowano

1. z 4.5metrowym też się ciulowo jeździ po drogach. Jest to nie lada wyzwanie. bo 4.5 to ma kosa dodaj do tego osłony etc i niewiele brakuje do 5. Claas to nie bizon. tam zaczepienie i odpięcie hedera to dosłownie 3 minuty łącznie z podjechaniem jak się nabierze wprawy. Serio. Sam mam dominatora 98 z hederem 4.5 i wiem co mówię.

2. kombajny z serii X8 czy nawet X6 w wersji mechanicznej są wyraźnie mniej wymęczone mam wrażenie. Jakby je kupowali kiedyś rolnicy na normalne gospodarstwa, a te z hydrostatem szły na usługi czy do jakichś kombinatów wielkich. Nie sprawdza się to zawsze ale bardzo ciężko.

Opublikowano
5 godzin temu, romanwiatr napisał:

Lepiej 98sl heder 4,5, czy 108 śl. Jak wygląda różnica z zużyciu paliwa, wydajność.

Wpisz w google dane techniczne obydwu kombajnów i porównuj , a najważniejszy jest stan techniczny konkretnego egzemplarza 

Opublikowano

3. jako użytkownik dominatora 98ds (bez hydrostatu ale to nie ma znaczenia tu) oceniam że pod względem wydajności (1 do max 1,2 ha na godzinę przy bardzo mocnej pszenicy dającej pod 10ton i nawet niespełna hetara przy życie takim zajebistym ale stojącym 10t+) uważam że jak ktoś ma dobre ziemie i aspiracje na takie plonu, to żeby nie kończyc żniw ostatni w okolicy to to jest kombajn na jakieś max 120ha. Jak plony są niższe to rzecz jasna ten areał odpowiednio wzrasta

4. Ogólnie polecam (szczególnie te egzemplarze z silnikiem mercedesa bo one są nie do zameczenia (w przeciwieństwie do dość delikatnych perkinsow). I jak się nie trafi egzemplarza super wymęczonego, to to jeszcze będzie służyć i służyć.

5. a i jeszcze jedno. weź taki co ma klimę i napęd kosy Schumachera. Chyba że nie wiem, by się trafił jakiś super zdrowy co przez 360 dni w roku stał w garażu przykryty kocykiem, to wówczas można na te braki przymknąć oko.

6. w te silniki V8 ze 108 nie warto się pchać bo ponoć chleją jak smoki . i nie są jakieś super bezawaryjne. Zwykłe 6 cylindrowe rzędowe dają radę.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję, za tak fachową podpowiedź. Gdy tylko zakupię to pochwałę się jaki kupiłem.

Byłem zdecydowany na CLASSA, ale znajomy namawia mnie na NEW HOLLANDA serię TX 34 lub TX 36. Bo mają drugi bęben młucący jak w MEGA. 

Edytowane przez romanwiatr
Opublikowano

Witam wszystkich ponownie. Obiecałam, że gdy kupię to napiszę. 

Kupiłem DOMINATOR 118 SL MAXI.

Potrzebuję teraz transportu, może ktoś poleci sprawdzony, dobry i ekonomiczny transport odległość 280 km. Jego szerokość to 3.4 m więc trzeba zdejmować koła i heder 5.1 m koszenia.

• Like 1
Opublikowano

+48 791 997 680
Nie wiem czy robią krajówke, ale z Francji są najtańsi jeśli chodzi o kombajny, przywozili mi kilka szt, zawsze bezproblemowo i bezkonkurencyjnie. Moreń też z Fr wozi większe gabaryty, oni mi opryskiwacz samojezdny wozili. Tak czy inaczej ja bym swoją drogą wrzucił na clicktrans, to nic nie kosztuje.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za podpowiedź. Dogadałem się się faktycznie cena mega SUPER. Jeśli ktoś może zaopiniować ten model to bardzo proszę. Jak pisałem przesiadam się z BIZONA, to na co zwrócić uwagę, na co uważać, czego się wystrzegać?

Opublikowano
romanwiatr napisał:

Dziękuję za podpowiedź. Dogadałem się się faktycznie cena mega SUPER. Jeśli ktoś może zaopiniować ten model to bardzo proszę. Jak pisałem przesiadam się z BIZONA, to na co zwrócić uwagę, na co uważać, czego się wystrzegać?

też kupiłem na jesieni ale 108 maxi to praktycznie to samo tylko ty masz silnik mocniejszy. zobaczymy jak to będzie kosic

Opublikowano

Poleci ktoś mechanika ewentualnie elektryka do omawianego kombajnu.

Problem polega na tym, że nie pokazuje nic na zegarach: ani obrotów młocarni, ani obrotów wentylatora.

Wymienione czujniki obrotów na wentylatorze oraz ten na podajniku kłosowym.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Opublikowano (edytowane)

Tak wszystkie bezpieczniki są OK.

A czy on ma jeszcze jakiś czujnik obrotów przy młocarni, czy tylko prz podajniku zbożowym, wentylatorze oraz sieczkarni?

Opublikowano
7 godzin temu, romanwiatr napisał:

Tak wszystkie bezpieczniki są OK.

A czy on ma jeszcze jakiś czujnik obrotów przy młocarni, czy tylko prz podajniku zbożowym, wentylatorze oraz sieczkarni?

Jasne, że jest, po lewej stronie, przecież musisz wiedzieć jakie są obroty młocarni.

Opublikowano (edytowane)

Czujniki awaryjnosci to jedno a czujniki prędkości młocarni , wialni i wałka ataku skrzyni to drugie , które to  są pokazywane na obrotomierzu po przełączeniu stosownym przełącznikiem .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Dokładnie TAK. Czujniki awaryjnozci działają. Problem Jest ze wskazaniem prędkości obrotowej,,wialni"  " młocarni "  

Ten licznik z prawej strony nic nie wskazuję jedyne ten przy kierownicy pokazuję prędkość. 

Ma też hektarometr, nic nie pokazywał tylko świecił, popodlanczalem czujniki te na sprężynach podnoszenia hedera i teraz pokazuje 0. Jakiś sukces. Ale myślę że któryś nie działa bo nic nie przyrasta.

Opublikowano (edytowane)

A przełącznik klawiszowy 3 pozycyjny  jest sprawny ( chyba ostatni na panelu bocznym ).to on zmienia funkcje jakie pokazuje obrotomierz przy kierownicy.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
7 godzin temu, romanwiatr napisał:

Ten licznik z prawej strony nic nie wskazuję jedyne ten przy kierownicy pokazuję prędkość. 

Czyli pokazuje obroty mlocarni i wialni? Czy prędkość jazdy? tak jak pisze kolega, przełącz przełącznik trzypozycyjny, za jego pomoca przełączasz obroty młocarni, wialni i predkosc jazdy.

Opublikowano

Gdyby usterka była niemożliwa do usunięcia , proponuję zamontowanie elektronicznego obrotomierza  - zestaw za kilkadziesiąt zł. Tu akurat nieco starsza wersja wialni,bez fabrycznego pomiaru prędkości.

IMG_20240712_070454819~2_copy_1024x1475.jpg