Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś dawka Axiala 100 to było 0,3l to odpowiada 0,65 l Axial Komplett, to podwójna dawka wychodzi 1,3 l (rejestracyjna). W tym roku raczej u nas nie, ale w Niemczech już mają zarejestrowaną cynmetylinę na jednoliścienne.

Opublikowano
11 minut temu, metrax12 napisał:

kamil800

Po piroksysulamie nie ma problemu z roślinami następczymi. Chwastox Extra to jeszcze nie problem, najmocniejsza (dla pszenicy) jest dikamba.

galan99

Było coś stosowane na jesieni?

EXPERT MET 56WG 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, metrax12 napisał:

Kiedyś dawka Axiala 100 to było 0,3l to odpowiada 0,65 l Axial Komplett, to podwójna dawka wychodzi 1,3 l (rejestracyjna). W tym roku raczej u nas nie, ale w Niemczech już mają zarejestrowaną cynmetylinę na jednoliścienne.

Sprawdzilem sobie to wlasnie i na papierze wyglada fajnie. Tylko znajac basfa cena tez będzie fajna 😂 no ale juz bedzie przynajmniej jakas szansa na walke. Ogolnie z tego co widac po polach to jest coraz wiekszy problem ze stoklosa. Firmy tez o tym wiedza i pewnie kwestia czasu az ktoś wprowadzi cos konkretnego na to badziewie. Ale i widze jak miotla sie uodparnia. Ludzie środków nie zmieniaja tylko expert i expert i widac jak z roku na rok coraz wiecej miotly na polach

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

EXPERT MET 56WG 

I poprawiałeś miotłę?

1 minutę temu, kamil800 napisał:

Sprawdzilem sobie to wlasnie i na papierze wyglada fajnie. Tylko znajac basfa cena tez będzie fajna 😂 no ale juz bedzie przynajmniej jakas szansa na walke. Ogolnie z tego co widac po polach to jest coraz wiekszy problem ze stoklosa. Firmy tez o tym wiedza i pewnie kwestia czasu az ktoś wprowadzi cos konkretnego na to badziewie

Nie łudź się. Łunia wycofa to co jeszcze działa, w zamian nie dostaniemy już nic.

Opublikowano (edytowane)

To tez calkiem realny scenariusz. Ale tez mozliwe, ze zanim wszystko wycofania to łuni juz nie bedzie 

Ps pomyliles sie. To nie galan dodal te zdjecia tylko suffeks. On tylko zacytował te zdjecia

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
9 minut temu, metrax12 napisał:

I poprawiałeś miotłę?

Nie łudź się. Łunia wycofa to co jeszcze działa, w zamian nie dostaniemy już nic.

przytulia czepna ,  mak polny,  fiołek polny, samosiewy rzepaku . Takie chwasty .

I poprawiałeś miotłę?

Opublikowano (edytowane)

kamil800

To już tylko od nas zależy. Rolnicy są chyba jedyną grupą, która może zatrzymać to szaleństwo. Może co nie znaczy że zdoła.

galan99

To pytanie było źle zaadresowane. Chodziło mi o suffeks

Nie ważne, już się sam zamotałem.

suffeks

Nie stosował zapewne Experta, stąd moje zdziwienie.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

Pszenica w pónocno wschodniej, na jesień poszedł expert + dff. Wcześniej był owies. Pole po dzierżawie. Na wiosnę spadła masa wody. Jestem mało doświadczony, 2 rok prowadzę gospodarstwo. Sporo tego widać na polu. Czy to jest miotła? Jeśli nie (mam więcej zdjęć ale na 1 post wchodzi tylko 1)

IMG_20230424_172125.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, metrax12 napisał:

kamil800

Po piroksysulamie nie ma problemu z roślinami następczymi. Chwastox Extra to jeszcze nie problem, najmocniejsza (dla pszenicy) jest dikamba.

galan99

Było coś stosowane na jesieni?

Akurat chwastox to problem. Ja robiłem rok temu tym specyfikiem ( że niby słaby bo dużo chwastu odbiło a pszenica dość duża) I potem kłos na kłosie czarny, z podstawą i liśćmi. Tam gdzie nic nie było robione to nic się nie działo a tam gdzie było to cała roślina porażona. 

Opublikowano

Atlantis niszczy stokłosy i można stosować spokojnie do 3 kolanka i pewnie dłużej. 

14 minut temu, pawel121 napisał:

Witam , dwa tyg temu robiłem odchwaszczanie pszenicy ozimej Lancetem, zostało bardzo dużo bodziszka drobnego , czy mogę  zrobić poprawkę na tego chwasta np huzarem?

Pewny ze został? Wiele chwastów po herbicydach zatrzymuje się w rozwoju i mimo iż objawy herbicydów są słabo widoczne to już nie stanowią zagrożenia. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

Atlantis niszczy stokłosy i można stosować spokojnie do 3 kolanka i pewnie dłużej. 

Pewny ze został? Wiele chwastów po herbicydach zatrzymuje się w rozwoju i mimo iż objawy herbicydów są słabo widoczne to już nie stanowią zagrożenia. 

Wegetuje dalej , nawet już zakwitł 

Opublikowano

Dzień dobry, 

w temacie ochrony roślin mam do zaproponowania ofertę pracy jako Doradca terenowy w woj. podlaskim/Bakałażewo.

Dla osób z doświadczeniem w branży rolniczej, w sprzedaży, w budowaniu długofalowych relacji z klientami - przewidziane stałe wynagrodzenie plus prowizje. 

Praca terenowa. Dzień pracy do indywidualnego zaplanowania. 

Osoby zainteresowane proszę o kontakt e-mail: m.krzysztoszek@motivahr.pl 

Doradca terenowy.jpg

Opublikowano

Stosowanie herbicydów w późniejszych fazach rozwojowych ma wpływ na plonowanie pszenicy? 
Czytam ze ten nowy Granstar Ultra ma w etykiecie aż do końca fazy strzelania w źdźbło (bbch37). 

Opublikowano

do tej pory robiłem t2/t3 kiedy kłosy wychodziły na wierzch dając 0.8 priaxor i 0.8 tebu a w tym roku są naprawdę ładne zboża i korci mnie dać typowo na liść flagowy 1l priaxor i na kłos 0,5 tebu i 0,5 metkonazolu. co o tym myślicie? ma sens dołożyć do interesu? będzie zwyżka w plonie?

Opublikowano (edytowane)

Fungicyd nie zwiększa plonu a jedynie chroni przed stratami, zrób wcześniej t2 z tebu, a jeżeli pogoda będzie przekropna to popraw Metkonazolem jak zacznie sypać pylnikami

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
4 godziny temu, tobago napisał:

Stosowanie herbicydów w późniejszych fazach rozwojowych ma wpływ na plonowanie pszenicy? 
Czytam ze ten nowy Granstar Ultra ma w etykiecie aż do końca fazy strzelania w źdźbło (bbch37). 

Nie ale zazwyczaj jest mniejszy Plon bo roślina przechodzi stres związany z konkurencja i już ma zakodowane np mniej pięterek.

Solo 50-60g, w mieszaninie /2

Opublikowano
44 minuty temu, Tigon napisał:

Fungicyd nie zwiększa plonu a jedynie chroni przed stratami, zrób wcześniej t2 z tebu, a jeżeli pogoda będzie przekropna to popraw Metkonazolem jak zacznie sypać pylnikami

priaxor wydłuża zielonowosc śmiem twierdzić zwiększa plon 

Opublikowano
4 minuty temu, Piffpaff napisał:

Nawet bardzo ok! chociaż priaxor prz 1l daje efekt zieloności

Właśnie gdzieś tu ktoś pisał ze jak daje 1l to w tedy jest efekt zieloności . Ale nie wiem czy to się warto pakować ? By znowu za długo zielono nie było . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v