Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie pomoże a do tego karencja środków to minimum 30 dni więc żeby nie teuc ludzi albo zwierząt zaparz melisę i czekaj do zniw. wyciągnij wnioski na przyszły rok żeby nie doprowadzić do takiej sytuacji

Opublikowano (edytowane)

Tak się prezentuje nowości pszenica ELEKTRA trzyma zielen województwa lubelski 

20240628_131431.jpg

Edytowane przez Marian4890
Opublikowano

Elektra z tego co wiem ma zimotrwałość na poziomie 3.5 w skali COBORU, ja również jestem z Lubelskiego ale nie sieję odmian poniżej 4.5 w skali, nie raz się przejechałem na tym że a może nie wymarznie... Ten rok Ci się udał, kolejna zima może być inna i ją załatwić. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

ja tez wschodnia granica i czasem szkoda nie spróbować nowości albo odmiany które tu chwalicie ale jak nie ma 4.5 to nawet nie podchodzę do tematu

To bardzo ograniczone pole manewry masz , bo patrząc na coboru , to z 4,5 i powyżej to za bardzo dużo nie ma tych pszenic . Z 4 już jest z czego wybrać żeby być zadowolonym .

6 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

podobno elektra ma klosy podobne do pszenzyta?

No dokładnie , siałem u gościa na jednym kawałku jęczmień zimowy pszenicę , i pszenżyto kiedyś skuterem robiłem objazd i właśnie wpadło mi to w oko że ta pszenica ma kłosy w stylu pszenżyta , aż się gościa pytałem co to za odmiana , bo kłosy właśnie w stylu pszenżyta. I jak się okazało to właśnie jest Elektra . Ciekawe jak to sypnie , no i z grupy B , to ciekawe czy parametry będzie trzymać 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Napisze jak zbiory w tamtym roku wziołem nowość te Elektrę po 350zł za metr jak narazie to rewelacja 2 razy rsem po 200l 32% i na kłos 100kg  3 zabiegi od grzyba   i skracani modus czysty bez domieszek  i mikro i siarczany i mocznika dolistni

Opublikowano

@mysza103 już kilka razy w życiu miałem takie sytuacje że zima przyszła wiekja z mrozem i bez sniegu. Jak sąsiedzi przesiewali na jare a potem i tak huk zbierali jak przyszło suche lato. Wolę mniej a stabilnie a zima kiedy się odpoczywa wolę mieć spokojna głowę że przezimuje

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Marian4890 napisał:

Tak się prezentuje nowości pszenica ELEKTRA trzyma zielen województwa lubelski 

20240628_131431.jpg

Jak u niej z chorobami, wyleganiem? Jaki plon obstawiasz. Wygląda mega

Edytowane przez androproteam
Opublikowano
9 godzin temu, androproteam napisał:

Wg mnie nie wygląda jakoś rewelacyjnie przy moim Landrichu. W Elektrze jest więcej genu żyta na moje oko. Sam miałem dylemat jaką odmianę jako nową w moim gospodarstwie spróbować, postawiłem na Landricha i póki co jestem bardziej niż zadowolony, jak by nie patrzeć jest to krzyżówka Juliusa z jakąś inną odmianą, w skali COBORU zimotrwałość określona na 5. Z moich uwag to super się rozkrzewia na wiosnę,jest średniej wysokości, bardzo sprężysta. Jaki plon będzie to się okaże na skupie, ale polecam wszystkim którzy szukają czegoś nowego. Dodam że przy takim samym nawożeniu, przedplonie, zagiegach w porównaniu do Landricha inne odmiany jak Dubaj, Keramik, Euforia, Patras wyglądają dużo gorzej. 

Opublikowano

Panowie w tym roku miałem taki dziwny przypadek z pszenicą, od 20 kwietnia do 30 mają nie padało, tak więc T2 nie było robione, od 30 maja do 10 czerwca spadło około 15 l w kilku deszczach więc postanowiłem zrobić T3 ( protiokonazol, tebukonazol, biksafen) po upływie około 2 tygodni gołym okiem było widać że moje pszenice siadają w oczach( traciły kolor) a pszenice sąsiadów gdzie T3 nie było robione kolor i liscie zachowały.

Opublikowano

Odmiana i pogoda.

Elektra najładniej wygląda  na poletkach  ale przedstawiciel jeden powiedział żebym  na wyższy plon niż 8 nie liczył z niej, np Depot 10 wyciągnie na tym samym polu.

Opublikowano

mi się wydaje że elektra będzie przereklamowana jak kiedyś wszyscy chwalili muszelkę prz dwa sezony i słuch o niej zaginą. euforia też miała być taka dobra i sypać no fakt fajne parametry ma ale żeby z niej 8 ton wyciągnąć trzeba dużo ładować nawozó

Opublikowano
respecto088 napisał:

9 godzin temu, androproteam napisał:

Wg mnie nie wygląda jakoś rewelacyjnie przy moim Landrichu. W Elektrze jest więcej genu żyta na moje oko. Sam miałem dylemat jaką odmianę jako nową w moim gospodarstwie spróbować, postawiłem na Landricha i póki co jestem bardziej niż zadowolony, jak by nie patrzeć jest to krzyżówka Juliusa z jakąś inną odmianą, w skali COBORU zimotrwałość określona na 5. Z moich uwag to super się rozkrzewia na wiosnę,jest średniej wysokości, bardzo sprężysta. Jaki plon będzie to się okaże na skupie, ale polecam wszystkim którzy szukają czegoś nowego. Dodam że przy takim samym nawożeniu, przedplonie, zagiegach w porównaniu do Landricha inne odmiany jak Dubaj, Keramik, Euforia, Patras wyglądają dużo gorzej. 

Mam Dubaj w tym roku pierwszy raz i wygląda super, na lepszym polu nawet nie odczuła suszy a nie padalo 5 tygodni. Na razie jedyny minus to wysoka odmiana i jeśli jej nie położy i plon będzie zadowqlajacy to sieją ja jeszcze raz. Skoro mówisz że Landrich lepsza od Dubaju to daj znać jak plonowala to się skusze na jesieni

Opublikowano
17 godzin temu, Piffpaff napisał:

ja tez wschodnia granica i czasem szkoda nie spróbować nowości albo odmiany które tu chwalicie ale jak nie ma 4.5 to nawet nie podchodzę do tematu

To zbyt dużego wyboru nie macie..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v