Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

U mnie Findus jeszzce do filca nie sięga nawet. Wyhamowało

1 zabieg zrobiony u ciebie bo u mnie nic ani t1 ani t1 choć tylko na 10 ha będę dawaj 

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Po .uj ten bor ?  No chyba że pomyliłeś temat z rzepakiem 🤔

200 g. protio, 0,2 taliusa, 0,3 modanu, 1 stabilanu i ŻADNEGO fito.

Ja bym tylko Ascra i Moddus zostawił z tego wszystkiego 😀

Opublikowano
5 godzin temu, boogie7 napisał:

U niektórych to sama woda przypala 😄😉

4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

jeszcze nie pora na t3, ale....zawsze dawalem tebu, w tym roku mam zamiar dac protio, tylko w jakiej dawce? a moze jakis inny pomysl?

To nie kombinuj i dalej rób tebu. Albo tebu + metko. 

Protio najlepszy na T1

Opublikowano

Na T1 poszła zupka Siarczan magnezu+plonvit zboża+mangan+miedz+protio+fenpro.+modus a na jednej działce zamiast modusa dałem medaxa 

ZERO PRZYPALENIA 

Opublikowano
8 godzin temu, boogie7 napisał:

Po .uj ten bor ?  No chyba że pomyliłeś temat z rzepakiem 🤔

Tak Ty twierdzisz ma T1 idzie 50g, na T2 -30 g, koszt znikomy , a zalecają

Bez żadnego mikro robisz ?, 

11 godzin temu, MajsterMarian napisał:

w jakiej dawce ascra ?

1 litr

Opublikowano

Panowie co radzicie:

Pszenica siana późno po kukurydzy. 

Dostała trochę za małe n1. W sobotę poszło n2 250 kilo saletry.

Ogólnie lekko żółtawa jest. 

Nie robione t1 ani chwasty. 

Dać jej z tydzień albo dwa żeby pociągła azotu czy mozna jechać z zabiegami? 

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Ale co miało odczuć? Żeby ta zupa była naprawdę rakotwórcza brakuje triazola. W pełnym słońcu musiałeś psikać.

Nie, ja psiukam wieczorami

59 minut temu, Sola20 napisał:

Na T1 poszła zupka Siarczan magnezu+plonvit zboża+mangan+miedz+protio+fenpro.+modus a na jednej działce zamiast modusa dałem medaxa 

ZERO PRZYPALENIA 

No ja jeszcze pryskałem na drugą dobe  od rozbełtania T1 z R1 bo z nikąd chmura naszła i musiałem czekać. Stąd może lekki efekt fito na tej dosiewanej. Pojadę w dzień się temu przyjrzeć, bo to może ten grzyb na czubki wyszedł co Jacek o nim pisał 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Tak Ty twierdzisz ma T1 idzie 50g, na T2 -30 g, koszt znikomy , a zalecają

Bez żadnego mikro robisz ?, 

1 litr

Nie ja tak twierdzę, tylko znajomy u którego zazwyczaj zaopatruję się w nawozy, śor, mat. siewny. Sam ma 160 ha pod produkcję kwalifikatu i właśnie na pytanie odnośnie dodawania boru w zbożach, skwitował to jednym stwierdzeniem ; "mylicie zboże z rzepakiem" 😁

Na Śląsku póki co, gleby jeszcze dosyć "bogate" w składniki chemiczne, więc można odpuścić miedz, mangany, a cynk to już zupełnie w mojej okolicy 😆

Opublikowano
3 godziny temu, Okisz napisał:

Panowie co radzicie:

Moja po kuku siana 13.11 też słabo rośnie, n1 250kg saletry,n2 w ub poniedziałek rsm 32 160l, może teraz jak będzie ciepło ruszy. Chwasty też jeszcZe nie robione 

3 godziny temu, Okisz napisał:

Panowie co radzicie:

Moja po kuku siana 13.11 też słabo rośnie, n1 250kg saletry,n2 w ub poniedziałek rsm 32 160l, może teraz jak będzie ciepło ruszy. Chwasty też jeszcZe nie robione 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marcianjargit napisał:

Saletrę wapniowa i siarczan magnezu mozna łączyć 

No ja ostatnio ściany szpachlowałem takim specyfikiem.

Edytowane przez misio3p
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

Panowie w sobotę chciałem robić poprawki na chwasty, a w późno sianych pszenicach T1+R1. Takie temperatury w tygodniu nie są zbyt niskie żeby w sobotę jechać?

Screenshot_20240423_132641_Weather&Radar.jpg

Nie. W sobotę można jechać bez problemu 

Opublikowano

Pryskal ktos dzisiaj? Ostatnie 5h prysnalem. Tifensulfuron potrzebuje minimum 12c by działać. A dzisiaj w cieniu 10. W słońcu 15. Ale też nie rozumiem oporu skoro połowiczny rozkład w warunkach polowych to 3 do aż 20 dni. 

Opublikowano (edytowane)

A w nocy ile bedziesz miał 0, może +3, po co sie spieszysz, ti tak gorąco u Ciebie , u mnie 8 wczoraj max 5 było

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
7 godzin temu, boogie7 napisał:

Nie ja tak twierdzę, tylko znajomy u którego zazwyczaj zaopatruję się w nawozy, śor, mat. siewny. Sam ma 160 ha pod produkcję kwalifikatu i właśnie na pytanie odnośnie dodawania boru w zbożach, skwitował to jednym stwierdzeniem ; "mylicie zboże z rzepakiem" 😁

Na Śląsku póki co, gleby jeszcze dosyć "bogate" w składniki chemiczne, więc można odpuścić miedz, mangany, a cynk to już zupełnie w mojej okolicy 😆

To co daje znajomy? Pewnie tytanit jak jutubery. 

Ja tez bor tak jak @miwigos

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v