Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
58 minut temu, alfa napisał:

No właśnie tu jest rzecz że nie chcą sami obrabiać wola zapłacić pracownikowi  . Tylko w newralgicznych momentach sezonu sam właściciel coś porobi i jeden syn nie ten od audi  . 🙂 A ogólnie ani jeden ani drugi tu nie chcą zostać i nie zostaną  bo to nie ich bajka. Chodzą plany że farma fotowoltaiczna ma być 200 ha reszta w dzierżawę pójdzie 

Dlatego nie inwestują w maszyny, jak nie ma nastepcy to nie ma sensu.

Opublikowano
29 minut temu, miwigos napisał:

Na 18 m pasuje 3mety , takich opryskiwaczy jest większośc na gospodarstwach 15-50 ha, jesteś z tych co połówką mają problem zacząć siać  , 24 m już trudniej sprzedać , za małe pieniąze , to wszystko idzie jak woda

Jak może 18 m pasować na 3 metry jak sam mówisz że połówką trzeba zaczynać , poza tym idąc takim tokiem myślenia to wszystko z wszystkim pasuje bo można zaczynać połówką ćwiartką czy jeszcze inaczej , albo zaczynać całym a przy oprysku wyłączać to co wystaje na sąsiada pole , Ja osobiście nie znam nikogo kto ma kupować nowy opryskiwacz i patrzy na  18 metrów szer. bo mając do wyboru 15 -18- 21  metrów to na 100 może 1 wybierze 18 metrów , i to pewnie przez pomyłkę 

Opublikowano

Ale macie problemy , opryskiawacz dopsowuje się do szerokości pól, np. 18, 24 i 30 metrowym robie pzrzyste kólka , przy 21 lub 27 metrów kończe na drugim koncie i musze wracać na pusto ścieżką z pryskiwaczem i rozsiewaczem , mam tak na wielu polach  i co mam kupić taki opryskiwacz żeby siać calym siewnikiem od początku, co za problem wyjść z ciągnika i rozłączyć jednym ruchem pól siewnika, nie wychodzicie nigdy żeby zobaczyć jak głęboko idzie , albo czy ścieżki prawiddłowo ,załączją się i rozłączją

Opublikowano
20 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dlatego nie inwestują w maszyny, jak nie ma nastepcy to nie ma sensu.

Oni to robią od cholery lat i mogli by kupić ale nie chcą i zawsze mówią że za nowe trzeba miliony na zakup i tysiące na serwisy a częściej w polu zawiedzie jak stare 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, miwigos napisał:

Ale macie problemy , opryskiawacz dopsowuje się do szerokości pól, np. 18, 24 i 30 metrowym robie pzrzyste kólka , przy 21 lub 27 metrów kończe na drugim koncie i musze wracać na pusto ścieżką z pryskiwaczem i rozsiewaczem , mam tak na wielu polach  i co mam kupić taki opryskiwacz żeby siać calym siewnikiem od początku, co za problem wyjść z ciągnika i rozłączyć jednym ruchem pól siewnika, nie wychodzicie nigdy żeby zobaczyć jak głęboko idzie , albo czy ścieżki prawiddłowo ,załączją się i rozłączją

Też mam różne pola I idealnie nie da się dobrać. A jak mam zestaw siewny 2.5m  to  pod opryskiwacz 15m dobrze liczę że też zaczynam połowa siewnika potem co 3 przejazd ścieżka? 

Nie chce bardzo zmieniać na zestaw 3m bo to za ciężki bedzie z talerzówką i na redlicy talerzowej do mf 6260. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

nie wychodzicie nigdy żeby zobaczyć jak głęboko idzie , albo czy ścieżki prawiddłowo ,załączją się i rozłączją

Albo by zebrać kamienia? Ja mam na ich punkcie jakiegoś pierdolca

Opublikowano
9 minut temu, alfa napisał:

Oni to robią od cholery lat i mogli by kupić ale nie chcą i zawsze mówią że za nowe trzeba miliony na zakup i tysiące na serwisy a częściej w polu zawiedzie jak stare 

Coś w tym racji jest, jak na komforcie i zdrowiu im nie zależy to można pracować i na starych maszynach.

Opublikowano (edytowane)

Jak są pracownicy starsi , to musi być stary sprzęt , jak modzi to nowy porządny

7 minut temu, kampl napisał:

Albo by zebrać kamienia? Ja mam na ich punkcie jakiegoś pierdolca

To się zdarza bardzo rzadko, musi być naprawde wielki, mniejsze brona aktywna wbije w ziemie, chyba że wyrzuci to trzeba stanąć

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

końmi robili, godzinowo w polu spedzali tyle samo czasu, albo i dluzej. zyli podobnie do nas, a gdyby medycyna wówczas byla na wyzszym poziomie, pewnie dlugosc zycia bylaby dluzsza. obecnie dlugosc zycia spada, poniewaz choroby cywilizacyjne maja duzy wplyw, chociazby cukrzyca i otylosc. nie ma sie oszukiwac, drogie maszyny to moze i komfort pracy, ale na pewno nie komfort finansowy. to tez jest stres, ktory nas nie opuszcza, a zaliczany jest do chor. cywilizacyjnych. wole poturkotac sie w traktorze ale spac spokojnie. nowa kupilem tylko talerzowke, reszta z drugiej reki. moglbym obrobic tymi maszynami na luzie 50 ha, ale musialbym miec drugi ,a najlepiej jakas 16 , bo jak 12 sie zepsuje nie ma czym robic, a nie lubie mechanikowac 🤕🤮

• Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:

Nigdy na to nie patrze czasami wyjeżdżam drugim końcem pola, ale to mało takich działek jest i jedna działkę mam ze musze jechać na pusto. 

Szerokość 27m a działki od 345m do 27m, jedna 6m rodzynek. 

1 minutę temu, Gimmeshelter napisał:

Siewnik 3.6m i wychodzą idealne ścieżki pod 18m, można całym siewnikiem zaczynać 

Co to za siewnik samodiełka jakaś bo takich rozmiarowek bie robią. 

Opublikowano

nie zawsze belka 30m będzie lepsza od 21m. Nie każdy ma pola duże i prostokątne. Albo manewruj belką 30-36m w warzywach na działce 1-2 ha gdzie z jednej strony sad, z drugiej porzeczka, a w szczycie klin

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, GRZES1545 napisał:

Też mam różne pola I idealnie nie da się dobrać. A jak mam zestaw siewny 2.5m  to  pod opryskiwacz 15m dobrze liczę że też zaczynam połowa siewnika potem co 3 przejazd ścieżka? 

Zaczynasz połową, potem dwa pełne to jest 6,25m i czwarty ścieżki 2,5m, z drugiej strony też musi być też 6,25m i następne 6,25, czyli 5 siewników pełnych i ścieżka, reasumując pierwsza ścieżka 4 przejazd a następne co 6 przejazd ścieżka.

Edytowane przez Desperado
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał:

Nigdy na to nie patrze czasami wyjeżdżam drugim końcem pola, ale to mało takich działek jest i jedna działkę mam ze musze jechać na pusto. 

Szerokość 27m a działki od 345m do 27m, jedna 6m rodzynek. 

A u mnie większośc pól tak wygląa i nie przeszkadza mi 3 m siewnik do belki 30 m

Opublikowano (edytowane)

A nawóz jak dokładnie wysiać 

2,5 m siewnik to ledwo z kołami  bierze

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

A pod siewnik 2,5m to by pasowała taka 17,5m🤔 to z tej 18m idzie jakoś to ogarnąć?

Wtedy 2,5m nie trzeba by zaczynać połową siewnika.

4 minuty temu, GABBER85 napisał:

zatkać ostatnio dysze 🤭

No i co? zamkniesz końcowe dysze to jest 1m, 0,5m w ogóle nie do pryskane, z 18 jedynie zakładka po te 0,25m, ewentualnie z końcowymi mniejszymi dyszami.

Opublikowano

Mi tak pasuje , gospodarstwo 3000 ha w okolicy przeszało z 36 na 30 , ze względu na nawozy , przy wietrze  pasy mieli

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v