Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał:

Wracając do tematu siarczanu manganu, to minuta mieszania wiertarką mieszadłem do gładzi i 3 kg elegancko rozpuszczalo się w 10 litrach ciepłej wody. Poszło 25kg na 12 ha i dysze się nie zatykały.

Jak już wcześniej pisałem , mieszam siarczan miedzi w wiaderku , a siarczan manganu sypę bezpośrednio do opryskiwacza przy włączonym mieszadle , i lejąc bierzącą wodą na to co sypę , i od razu idzie przez sito nic się nie zbryla czy coś innego . Tylko jedna uwaga trzeba takie roztwory robić bezpośrednio przed pryskaniem , bo jak jednego razu zrobiłem sobie taki mix przed południem , a oprysk miał być robiony na wieczór to się jednak osad wytrącił i zapchało filtry , a jak pryskam od razu to nic się nie zapycha 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Na 8t to ochrona co kolega wyżej + ewentualnie kłos, ale każdy robi jak uważa. Jedni jebia po 200zl na zabieg i uważają to za słuszna decyzję. 

No ja znowu mam takie przekonanie i doświadczenie ze mocne plantacje trzeba mocno chronić , wtedy nie ma ryzyka ze nawet przy sporej ilości opadów i warunków do rozwoju grzybów spi się spokojnie ze zabieg ,,utrzyma’’ zdrowotnosc roślin … co do samego t3 to tez nie jestem zwolennikiem drogich rozwiązań 40g metkonazolu +125/150 tebukonazolu i jest baja , czasami w słabszych pszenicach dawałem samo tebu 125g i było dobrze przy obecnej cenie tebukonazolu takie zabieg to 15zl/ha netto , w jęczmieniu ozimym nigdy nie robiłem t3 a plony zawsze między 8-11t/ha fakt ze t2 było mocne i w fazie kiedy puszczają już ości 

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

T1: 125g protio + 225g fenpropidyny

Taka T1 wystarczy przy nawożeniu na poziomie 140 kg czystego azotu na hektar?
Duet na start nie będzie lepszy?

Druga sprawa. Co polecicie mi na poprawkę chwastów głównie samosiewy rzepaku i na dwóch działach mak polny. Coś nie zbyt drogiego.

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Jak już wcześniej pisałem , mieszam siarczan miedzi w wiaderku , a siarczan manganu sypę bezpośrednio do opryskiwacza przy włączonym mieszadle , i lejąc bierzącą wodą na to co sypę , i od razu idzie przez sito nic się nie zbryla czy coś innego . Tylko jedna uwaga trzeba takie roztwory robić bezpośrednio przed pryskaniem , bo jak jednego razu zrobiłem sobie taki mix przed południem , a oprysk miał być robiony na wieczór to się jednak osad wytrącił i zapchało filtry , a jak pryskam od razu to nic się nie zapycha 

Robiłem próby mieszania na laboratoryjnych ilościach siarczanu manganu i w zimnej wodzie z sieci się nie rozpuszczał tylko tworzyła się biala zawiesina. W ciepłej robił się ładny różowy roztwór.

Opublikowano
8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Tebu zostaw na T2 

T1: 125g protio + 225g fenpropidyny

T2: 200g tebu + 100-125g azoksy 

Za mało protio,co najmniej 150g trzeba dać.

Opublikowano

Jak lepiej rozłożyc azot? Pierwsza dawka poszło 50N po rzepaku, na drugą planowałem 85N (Saletra) i na tym koniec tylko nie wiem czy to nie za dużo na raz, może rozłożyć to na 3 dawki? Chociaż zazwyczaj konczyłem na drugiej z uwagi na poźniejsze niedobory wody.

Opublikowano
12 godzin temu, metrax12 napisał:

A chelat się sam rozpuści...

Można tak powiedzieć, bo leje w rozwadniacz i w sumie mnie nie obchodzi nic. 

1 godzinę temu, Kedar88 napisał:

Za mało protio,co najmniej 150g trzeba dać.

Nie trzeba bo napisał ze presja mała 

Opublikowano
34 minuty temu, GABBER85 napisał:

Co z tymi "tanimi śOR na wiosnę"?  bo jakoś nie zauważyłem,  może ktoś da przykład potanienia

azoksy , tebu ,protio ok 30% taniej. Zestawy BASF nominalnie trochę obniżone ale dodają sporo kasy po zarejestrowaniu sie na ich platformę. Można przyjąć że jest średnio 10-20% niżej jak rok temu.

Opublikowano
43 minuty temu, Dastan napisał:

Jak lepiej rozłożyc azot? Pierwsza dawka poszło 50N po rzepaku, na drugą planowałem 85N (Saletra) i na tym koniec tylko nie wiem czy to nie za dużo na raz, może rozłożyć to na 3 dawki? Chociaż zazwyczaj konczyłem na drugiej z uwagi na poźniejsze niedobory wody.

Po co chcesz dzielić ? Ale bez problemu dawaj te 85N . 

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Taka T1 wystarczy przy nawożeniu na poziomie 140 kg czystego azotu na hektar?
Duet na start nie będzie lepszy?

Żeby było dobrze to Duet na start w zwiększonej o 30% dawce. 

Protio wtedy zostawić na jakąś kombinacje T2, albo bez mieszania np. Delaro Forte 

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Co z tymi "tanimi śOR na wiosnę"?  bo jakoś nie zauważyłem,  może ktoś da przykład potanienia

Spójrz na ceny Moddusa, a konkretnie jego generyków. Cena wróciła do poziomu sprzed 3 lat. 

5 minut temu, strumian napisał:

Zwykły mocznik bez inchibilatora wysiewać już czy się wstrzymać jeszcze , to ma być na drugą dwakwe . Podlaskie 

Tydzień można poczekać ale nie więcej

Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał:

Druga sprawa. Co polecicie mi na poprawkę chwastów głównie samosiewy rzepaku i na dwóch działach mak polny. Coś nie zbyt drogiego.

Też będę miał na jednej działce parę wyrośniętych rzepaków do opryskania. Wymyśliłem Triben Super tylko nie wiem w jakiej dawce zastosować, pełnej czy coś mogę zmniejszać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v