Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szło 2 litry przy T1, na T2 nie dawaj czegoś co ma dużo miedzi bo będzie palić liście. 

Najtaniej zawsze składniki solo, ale że u mnie przeważnie pryska senior jak ja w pracy to biorę w miarę możliwości gotowce.

Intermag amino micro czy jak mu tam, dr green to mikroskładniki w formie siarczanów z dodatkiem aminokwasu. Adob podejrzewam że na pewno chelat. Chelat o ile będzie temp od 15 będzie conajmniej dwukrotnie bardziej przyswajalny od siarczanu

Opublikowano
50 minut temu, STIG13 napisał:

Szło 2 litry przy T1, na T2 nie dawaj czegoś co ma dużo miedzi bo będzie palić liście. 

Najtaniej zawsze składniki solo, ale że u mnie przeważnie pryska senior jak ja w pracy to biorę w miarę możliwości gotowce.

Intermag amino micro czy jak mu tam, dr green to mikroskładniki w formie siarczanów z dodatkiem aminokwasu. Adob podejrzewam że na pewno chelat. Chelat o ile będzie temp od 15 będzie conajmniej dwukrotnie bardziej przyswajalny od siarczanu

Tak Adob ma chelat to fakt
To w tym roku co dajesz i w jakiej dawce ? 

Opublikowano

Mocznik rozpuści sie od wilgoci którą mamy teraz w glebie czy czekać przed opadami następnymi ( bo teraz nie idzie wjechać a potem nie zapowiadają opadów).Planuje zastosować saletrę i mocznik w ten sam dzień.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Tak Adob ma chelat to fakt
To w tym roku co dajesz i w jakiej dawce ? 

Miało iść więcej ale cena nie zachęca więc będzie uproszczone i tak przy T1 3 kg Dr green zboża + 20 gram molibdenu + 0,3 boru i litr Megafolu. Przy T2 chelat manganu, chelat cynku, bor, molibden i litr megafolu i pewnie 0,5 optysilu. A i mam leży tytanit to po 0,2

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Ja niby miałem aminokwasy spróbować ale kurczę niechce już robić nie wiadomo jakich kosztów i zrezygnowałem . 

spróbowałem w zeszłym roku i wizualnie nie widziałem różnicy ale stosując bardzo podobna ochronę i naworzenie w zeszłym roku osiągnąłem mój rekord 7.1t/ha wcześniej oscylowalem w granicy 6- 6.5t ALE to nie znaczy że te amino dalo taką zwyżkę. W tym roku jeszcze nie podjąłem decyzji czy stosować...

• Thanks 1
Opublikowano

Mieszkam w centrum. Zawsze sialem saletre na n1 i n2 tak po ok 2x200kg. W tym roku mam akurat saletrosan 30 w dawce przewidzianej 300kg na ha bo nie sile sie na niewiadomo co.

Proboealiscie delikatnie opoznic n1 i polaczyc z n2? W tej formie 1x300kg ma chyba wiekszy sens?

Opublikowano
56 minut temu, goraj555 napisał:

Wiecie może po jakim czasie od rozrzucenia saletrosanu azot jest z tego dostępny dla rosliny ?

Po tym jak spadnie na niego 20 - 30 mm opadu

1 godzinę temu, masa24 napisał:

czemu do porownan nie bierzecie mikro od yara?

Prywatnie według mnie skład kiepski a cena często jeszcze gorsza. Magnez to sobie dodam siarczan magnezu, nie muszę yarze płacić, wapń też tam nie chcę, zostaje mangan, cynk, azot

Opublikowano
1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał:

w T2 jakie dawki chelatów dajesz ?
ostrzegasz mnie przed przypaleniem i tak myślę po prostu
Ja myślałem o  takim rozwiązaniu
Wariant 2gi
https://intermag.pl/zalecenia-uprawowe-pszenica-ozima/ 

Doradca od intermag (nie sprzedawca) mówił żeby plonwit zboża itp od konkurencji sobie darować bo szkoda na to kasy.

Proponował też chelaty zastąpić forma amino bo w podobnej cenie efekt będzie o niebo lepszy 

I za jego namową na pszenicę w ubiegłym roku dawałem amino-ultra zboża + siarczan +mocznik + optysil+ tytanit na t1 a t2 podobnie tyle że bez optysil.

Gwarantował że nie będzie żadnych przypalen i skutków ubocznych po amino bo ilość składników i forma składników np miedzi jest wystarczająca i bezpieczna. I tak też było.

Opublikowano

Kierowałeś się ich rozpiską czyli programem na stronie ? Czyli to co wrzuciłem wyżej ?
Mówiłem tam własnie o tabelce 2giej czyli głównie forma Amino

2x 0,75 Amino Ultra Zboża
0,6 Amino Ultra Mn oraz Cu ?
Do tego jakieś 7-10 kg siarczanu mg + 12-15 kg mocznika ?

Wypowiesz się jak taką pszenicę chronisz pod względem fungi oraz jakie N stosujesz ? 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, zetorr6441 napisał:

Doradca od intermag (nie sprzedawca) mówił żeby plonwit zboża itp od konkurencji sobie darować bo szkoda na to kasy.

Proponował też chelaty zastąpić forma amino bo w podobnej cenie efekt będzie o niebo lepszy 

I za jego namową na pszenicę w ubiegłym roku dawałem amino-ultra zboża + siarczan +mocznik + optysil+ tytanit na t1 a t2 podobnie tyle że bez optysil.

Gwarantował że nie będzie żadnych przypalen i skutków ubocznych po amino bo ilość składników i forma składników np miedzi jest wystarczająca i bezpieczna. I tak też było.

A co Ci miał powiedzieć 😂 On ma sprzedać, a jak nie to przynajmniej zachwalać swój produkt. Może nazwać jak zechce, to dalej siarczan tylko z dodatkiem najtańszego aminokwasu czyli glicyny. Produktu nie neguję. Forma jak w dr green. Jak chłodniej dawać, na cieplejszy okres forma chelatu

22 minuty temu, jan88 napisał:

Czy ktoś mieszał  CROPVIT PREMIUM 714 z prochlorazem ? 

Siarczan, najpierw próba wiaderkowa

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Kierowałeś się ich rozpiską czyli programem na stronie ? Czyli to co wrzuciłem wyżej ?

Wypowiesz się jak taką pszenicę chronisz pod względem fungi oraz jakie N stosujesz ? 

180n w 3 dawkach + co roku obornik ale 30t nie więcej tak aby na wszystkie działki starczylo.

3 zabiegi ochronne 

Mam rozpiskę od tego doradcy na pszenicę i kukurydzę i trochę się różni 

Stig, nie pytałem go o środki konkurencji tylko o intermag bo to stosuje i raczej bez znaczenia dla niego czy ja zastosuje chelat cynk czy amino cynk

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Pany takie pytanie. Brązowieje u was pszenica? Ja mam 4 gatunki z czego jedna brązowieje bardziej a druga też ale mniej. Pozostałe 2 gatunki nic ładne zielone są.... Co to może być jakiś grzyb

Opublikowano

Nie panikuj, poczekaj jeszcze tydzień lub dwa. 

Na słabszej ziemi tydzień temu pszenica zrobiła się brązowo-fioletowa, ale od ponad 24 godzin temperatura nie schodzi poniżej 10°C i widać jak pięknie zabiera się do rośnięcia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Te Amino Zboża z Intermag nie wiem muszę poczytać skład ale to chyba podobne do Dr.Green . Ja tylko mikro , ewentualnie to fosfor i potas na dokładkę i bez siarczan magnezu , może trochę Rsm doleje i tyle . Mikro z Dr.Green . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał:

jaki koszt tego eliksiru na 1ha?

Czy przy cenie 850zł/tona pszenicy da się sporo zarobić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v