Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A macie coś sprawdzonego na chabra? 
Co roku pryskam Bacarą i na wiosnę raz jest go mniej, raz więcej i wtedy trzeba robić korekty. Nigdy jednak nie wyczyści z jesieni do zera. Pola wybitnie chabrowe bo wystarczy tydzień by zrobił się dywan siewek. 

Opublikowano (edytowane)

W ub roku opryskalem glebę tydzień  po siewie, bo akurat deszczyk padał i było elegancko, 7 października chyba to było. Nie trzeba czekać do kiełkowania. Jak się poczyta dzieści etykiet różnych środków z DFF i Flufenacetem, to wychodzi od siewu do końca jesiennego krzewienia. Na kilku  jest wprost napisane, że najlepszy efekt zwalczania miotły uzyskuje się opryskiem bezpośrednio po siewie. Można sobie elastycznie dopasować 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

@ravoj dobrze wiedzieć bo się właśnie zastanawiam jak podejść do odchwaszczania expertem I deff bo mam miejsca gdzie wychodzi 2 liść a są łaty gdzie jeszcze nic nie wzeszlo albo dopiero szpilkuje a jutro zapowiadają przelotny deszcz więc w piątek fajnie było by popryskac na wilgotna ziemie

Opublikowano

Co roku w życie. Spoko tylko 4ha trzeba zrobić na 3,5. 

Dyskusyjny jest tez termin stosowania. Niektórzy tu mówią by dawać go w późniejszej fazie. W sumie tam chyba dwie substancje nalistne.. 

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiam się czy pryskać Quelex Complex Pak w piątek pszenicę, faza 1-2 liście a zdarzają się miejsca gdzie dopiero wschodzi ale to małe place. A pozniej niby pogorszenie pogody

Opublikowano
27 minut temu, Damian_B napisał:

Ja właśnie zastanawiam się czy pryskać Quelex Complex Pak w piątek pszenicę, faza 1-2 liście a zdarzają się miejsca gdzie dopiero wschodzi ale to małe place. A pozniej niby pogorszenie pogody

Jak chwaty w fazie siewek i troszę większe, możesz próbować. Opcja 2, daj samo Naceto, Quelex zawsze możesz dać później.

Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał:

Ja dziś dopiero sianie zakończył to pryskanie pewnie wiosna🙂

Mojego Bilanza dopiero kurier dziś przywiózł. Może do końca tygodnia się zasieje. Bez spiny. Przecież to całe rolnictwo obecnie to i tak sztuka dla sztuki.. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, anja79 napisał:

Stosował ktoś Quelex Complex Pak - Quelex + Naceto

Chodzi o pszenicę, siana po rzepaku, jeszcze wszystko nie skiełkowało, celuję w 2-3 liście. Pytanie czy jest skuteczny na samosiewy rzepaku?

Opublikowano
16 godzin temu, Ernst98 napisał:

Aktualnie szpilka, ale dosyć nierówno wschodzi. Po ostatnich deszczach za kilka dni powinien się wyrównać, co do zawilgocenia gleby to myślę, że jest na dobrym poziomie.

Głównie miotła, przytulia, fiołek, przetaczniki, tobołki i ostrożeń. Najlepiej jakby się udało bez poprawki na wiosnę, ale może być problem z ostrożniem,

Jak masz wilgoć (choć gleba powinna raczej pływać), możesz próbować pendimeetalinę. Jak cena korzystna, próbuj Picona.

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie w piątek i sobotę zapowiadają u mnie ładna słoneczna pogodę więc chce jechać z herbicydem ale już id poniedziałku przez tydzien co noc przymrozki do-3* jechać czy czekać? w planach expert i dff

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie w piątek i sobotę zapowiadają u mnie ładna słoneczna pogodę więc chce jechać z herbicydem ale już id poniedziałku przez tydzien co noc przymrozki do-3* jechać czy czekać? w planach expert i dff

Zależy jaką masz fazę jak już 2-3-liść to raczej niema co czekać. Tylko ktoś zaraz napisze że.....metrybuzyna. A przymrozki to dodatkowa wilgoć na powierzchni gleby (lepsze działanie DFF), jeśli nie ma opadów.

Edytowane przez metrax12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v