Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie wykosielm ostatni kawałek, wilgotność 15.2% ale w stodole doschnie. Podsumowanie roku takie że średnia plonu z całości pszenicy jest o ok 1-1,5t mniejsza jak z ostatnich 2 lat, ale czego się spodziewać jak dałem o 30% mniej PK i N na wiosnę.

Opublikowano
24 minuty temu, Piffpaff napisał:

właśnie wykosielm ostatni kawałek, wilgotność 15.2% ale w stodole doschnie. Podsumowanie roku takie że średnia plonu z całości pszenicy jest o ok 1-1,5t mniejsza jak z ostatnich 2 lat, ale czego się spodziewać jak dałem o 30% mniej PK i N na wiosnę.

Gdzie taki luksus że deszcz nie pada?! 

Opublikowano (edytowane)

Na wybrzeżu nie pada (jeszcze) ale tez nie suszy bo 9/9 zachmurzenie. 

Na polach gnój, słoma jak i ziarno. Nie wiem czy zboża do weekendu wyschną. Prędzej rzepak pójdzie. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
tobago napisał:

Na wybrzeżu nie pada (jeszcze) ale tez nie suszy bo 9/9 zachmurzenie. 

Na polach gnój, słoma jak i ziarno. Nie wiem czy zboża do weekendu wyschną. Prędzej rzepak pójdzie. O ile coś po ostatnich wiatrach jeszcze zostało. 

Jeszcze Jak leżącą to może być ciężko, prędzej zacznie porastać niż schnąć. Mi zostało jeszcze 2 ha jęczmienia więc może chociaż on się nada.

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

Jak swoim kombajnem , to jednak bym się wstrzymał , co innego jak by zapowiadali znowu długotrwałe deszcze , ale zapowiadają pogodę (przynajmniej w moich stronach ). U mnie podsumowanie roku to teraz wyjdzie ok 3 tony więcej pszenicy  z ha , w tamtym roku u nas jednak przysuszyło , i naleciało 6ton/ha , a teraz pod 9 ton 

2 godziny temu, panczo1922 napisał:

Gdzie taki luksus że deszcz nie pada?! 

Wczoraj wieczorem jęczmień już delikatnie chrupał w zębach , a pszenica jeszcze miękka , dziś do południa pogoda była słoneczna i jęczmień się na pewno nadaje do koszenia , tyle że teraz się pochmurało i zapowiadają jakieś małe przelotne deszcze , Pewnie wyjechałbym w jęczmień z godzinę temu zobaczyć , ale do tej pory rozsiewałem nawóz pod rzepak , 

Opublikowano

Tomek sam wiesz ze prognozy pogody sprawdzają się max na dzień do przodu a każdemu jeszcze w weekend pokazywało deszcze ponad tydzień, sam sprawdzałem w niedzielę to miało padać co drugi dzień a już w poniedziałek rano słońce na 2 tygodnie. a poza tym pierwsza działkę pszenixy wykosilem 24.07 i od tamtej pory minęło 16 dni deszczowych, więc można się podłamać Zwłaszcza że wziąłem do ręki pszenicę wykoszona przed deszczami i dzisiejsza wykoszona to po samym wyglądzie wygląda jakby nadawała się tylko na gorzelnie

Opublikowano

Pany to teraz wytłumaczcie bo czegoś nie kumam . Gościu dzialka 4 5 6 klasa najwięcej 5 zero grzybowek i skracania pszenica sypie 8 a nie wygląda byłem na wadze widziałem i gęstość 86 . Jakie wytłumaczenie ? 

Opublikowano
9 minut temu, alfa napisał:

Pany to teraz wytłumaczcie bo czegoś nie kumam . Gościu dzialka 4 5 6 klasa najwięcej 5 zero grzybowek i skracania pszenica sypie 8 a nie wygląda byłem na wadze widziałem i gęstość 86 . Jakie wytłumaczenie ? 

Ta klasa to tak jak u większości tylko w papierach żeby mniejszy podatek był . Poza tym gleba może być bardzo dobra ale zaliczona do niższych klas że względu na ukształtowanie terenu i inne czynniki zresztą nie pamiętam kiedy klasyfikowani gleby pewnie po 2 wojnie światowej.

Opublikowano
59 minut temu, alfa napisał:

Prawdę mówiąc też mnie to dziwi , bo jakby miał 3 tony z ha to parametry mogą być naprawdę wysokie , nawet bez nawożenia , ale im większy plon , to o parametry trzeba już walczyć , np przy 9 tonach /ha parametry same  z siebie się nie wezmą 

Opublikowano
2 godziny temu, Grab12 napisał:

Ta klasa to tak jak u większości tylko w papierach żeby mniejszy podatek był . Poza tym gleba może być bardzo dobra ale zaliczona do niższych klas że względu na ukształtowanie terenu i inne czynniki zresztą nie pamiętam kiedy klasyfikowani gleby pewnie po 2 wojnie światowej.

Klasa to chyba widzę kolego jaka jest rozumiem sfałszowane ale to autentyczng piach 

Opublikowano
22 godziny temu, ORZMO napisał:

Czym pryskasz na chwasty i w jakim terminie?

od kilku lat pryskam n jesieni przeważnie mieszaninna diflufenika i prosulfokarb to np legato 0,2l + boxer 2l. czasem jakaś mała poprawka na wiosnę.

pryskam koniec pażdziernika jak rośliny powschodzą. zazwyczaj pszenica jest w różnym stadium wzrostu bo mam same cięzkie gleby i zawsze są nierówne wschody, jedne rośliny mają po kilka liści inne dopiero szpilkują,  morze w tym jest problem?

co myślicie o zaprawie scenic kiedyś stosowałem i nie było śnieci ale też inaczej uprawiałem i pryskałem na wiosnę.  myślałem też do zaprawy kinto plus dodać ok 50ml sistiva. wyjdzie już drogo ale może skutecznie?

22 godziny temu, STIG13 napisał:

Śnieci masz chyba 3 czy 4 rodzaje. Na szybko nie pamiętam którą ale działa tylko difenokonazol, fludioksonil i sedaxan. Także jak ktoś chce troszkę taniej to jak wyżej, Maxim power albo difend jeszcze taka zaprawa 

jestem gotów wydać dużo aby tylko się pozbyć tego syfu, ale sistiva w zalecanej dawce to troche za drogo. myślę może kinto plus zwiększyć o 20% zalecaną dawkę lub może scenic?

Opublikowano (edytowane)

Pisze w sprawie regulacji pszenicy. Nigdy nie miałem z tym problemu aż do tego roku jak wzielem findusa i mieliśmy dość wody wiosna. Ogólnie to jestem zadowolony z findusa tylko strasznie duży rośnie. Regulowalem go dwa razy ( medax max 0.4 kg i potem moddus 0.25 l) robiłem też trzy razy zabieg na grzyba. Taki wyrósł że już nic na kłosa nie dawałem bo go zaczęło klasc. Pomimo to jestem zadowolony z plonu i parametrów, więc chce posiać go dalej. Niedługo zamawiam środki na przyszły sezon i tu pytanie;

Czym zregulowac taka pszenice? Stabilan czy mepik a może etofen? Co doradzacie, jaka taktykę przyjąć na dwie regulacje

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
35 minut temu, zetorr6441 napisał:

Zmień na keramika , ukosisz tone więcej i będzie stał 😉

Jak zawsze na mały kawałek kupię jakiś kwalifikat ale na cały areał nie zmienię, bo to za duży koszt. Rozważam też ceramika. Tylko że na przyszły rok findusem planuje zasiać i pytanie czym taka bujną pszenice zregulowac żeby jakoś to było... W tym roku plackami i pasami ja kladlo. Myślę ok 30% leżała. Pomimo to białko za każdym razem +12.5 . Lepiej wypadła od kariatydy( rok temu jak było sucho to kariatyda mi najlepiej dawała), względem plonu i parametrów. 

Opublikowano
Badwolf napisał:

Pisze w sprawie regulacji pszenicy. Nigdy nie miałem z tym problemu aż do tego roku jak wzielem findusa i mieliśmy dość wody wiosna. Ogólnie to jestem zadowolony z findusa tylko strasznie duży rośnie. Regulowalem go dwa razy ( medax max 0.4 kg i potem moddus 0.25 l) robiłem też trzy razy zabieg na grzyba. Taki wyrósł że już nic na kłosa nie dawałem bo go zaczęło klasc. Pomimo to jestem zadowolony z plonu i parametrów, więc chce posiać go dalej. Niedługo zamawiam środki na przyszły sezon i tu pytanie;

Czym zregulowac taka pszenice? Stabilan czy mepik a może etofen? Co doradzacie, jaka taktykę przyjąć na dwie regulacje

siej później,po 10 października to dużo daje i zboże jest niższe. Siej też w małej obsadzie max 300 roślin na metr. przy średniej mtn to ok 140kg/ha. Daj na pierwsze kolanko 2 l CCC 750 ewentualnie CCC+ mepik. Później w zależności od wilgotności gleby daj modus lub mieszaniny z trinespakiem ale tu trzeba uważać by było ciepło,zwłaszcza ciepłe noce bo łatwo przypalić pszenicę. Jak odchwaszczasz wiosną to niektóre herbicydy mocno skracają zboża( u mnie mocno skrócił Atlantis)

Opublikowano
23 minuty temu, Andrzej44 napisał:

siej później,po 10 października to dużo daje i zboże jest niższe. Siej też w małej obsadzie max 300 roślin na metr. przy średniej mtn to ok 140kg/ha. Daj na pierwsze kolanko 2 l CCC 750 ewentualnie CCC+ mepik. Później w zależności od wilgotności gleby daj modus lub mieszaniny z trinespakiem ale tu trzeba uważać by było ciepło,zwłaszcza ciepłe noce bo łatwo przypalić pszenicę. Jak odchwaszczasz wiosną to niektóre herbicydy mocno skracają zboża( u mnie mocno skrócił Atlantis)

Ja zazwyczaj nie pryskam na chwasta wiosna. Jak już to punktowo na dwuliścienne, czy tam jak mi od sąsiada jakiegoś miotły nadzieję to też punktowo. Nie mam w tym roku kukurydzy, pszenice zasieje po rzepaku. Zwykle sieje 20-25 wrzesnia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v