Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Andpol napisał:

Pierwszy raz od kilku lat stosowania fundamentum wyskoczyła mi przytula tak około 15 arów. ręcznie próbowałem to wyrwać ale za dużo jej jest i w dodatku deszcz pada. Został mi fundamentum i mam zamiar tym popryskać czy dać co innego ale wtedy muszę kupić a opakowania są większe jak na 15 arów.

2 minuty temu, Andpol napisał:

Połaskocze połaskocze nie raz pryskało się na miedzach gdzie b.duża była i wzięło.

Po co się pytasz, skoro jesteś przekonany, że zadziała? 

Opublikowano
2 minuty temu, misio3p napisał:

Po co się pytasz, skoro jesteś przekonany, że zadziała? 

Do tej pory działało a teraz to nie wiem ale na wszelki wypadek dawkę trza zwiększyć.

Opublikowano

Z mocznikiem jest już za późno, bo pszenica kilka dni temu przekwitła. Ale może jest sens wjechać z cukrem i siarczanem magnezu + coś na robaka? Czy to też już jest za późno?

Opublikowano
tommy66692 napisał:

Największy sens teraz to pojechac ze sklejaczem w pszenicę to najbardziej w tym momencie utrzyma parametry ziarna 

praktykujesz sklejanie? słyszałem że ziarno dlugo jest wilgotne po sklejaniu, potwierdzisz?

Opublikowano
2 godziny temu, tomek12051133 napisał:

Powiedzcie mi czym jest to spowodowane ? Sarny ugryzły czy jakaś choroba? 

A na zdjęciach euforia z centrali. Żadnej grzybowki nie było ani żadnego skracania. 9/10pieterek na kłosie. Azotu około 180. 

20230627_144821.jpg

20230627_144832.jpg

Na 180 azotu to rzadko wygląda

Opublikowano

No właśnie Wy mówicie ze rzadko a nikt w okolicy takiej nie ma. Rodzice nawet mowia że nie było u nas takiej ładnej. A siane było około 200kg. Ziemie mam gliniasta ciężka i ph ponad 4. Zasobności słabe lub średnie.

• Root Admin
Opublikowano

u mnie też rzadko :P a tam siane 380 i teraz na 5 losowych roślin 5 miało 3 równe rozkrzewienia.
Zakładając, że średnia będzie 350 i 2.5 rozkrzewienia to jest absurdalne 875 kłosów na metrze kwadratowym. Przy średnim kłosie to już są absurdalne plony

Opublikowano

Dawno mnie tu nie było i albo mnie coś ominęło i weszły jakieś nowe technologie,  albo jakiś regres świadomości agrotechnicznej nastąpił.

Skąd wy Panowie takie pomysły bierzecie?

Azoksy na kłos i  potem słoma zielona do końca sierpnia?

Falcon nie zadziałał? Ano nie,  bo to jest szajs którego nie powinno się kupować bo jest co najmniej 2x za drogi w stosunku do jakości. 

Ktoś chce dawać mocznik na kłos a ktoś inny cukier? Po co? Żeby grzyby na kłosie się lepiej rozwijały? 

Opublikowano

Wy i wasze absurdalne wyliczenia,  miodem niedługo będziecie smarować te rośliny a plony i tak dalej takie sobie

miejscami  po 15 lipca żniwa pszeniczne się zaczną a niektórzy jeszcze by ochronę kłosa robili

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

U mnie od zeszłego piątku do dziś spadło 90mm i żadnej kaluzy nie ma dłużej jak 3-4ha a nawet w dołki da się wjechać bez kopania się, tak ziemia wyschla. Ale pszenica dostała w kość, myślałem że trochę odżyje ale widać że łan pożółkł zwłaszcza klosy, trochę za późno ten deszcz...

Opublikowano (edytowane)

u mnie kłosy dojrzałe a źdźbło jeszcze zielonkowate jest, po prostu przychodzi pora i roślina dosłownie w ciągu paru dni zamiera i tak co roku jaka ochrona by nie była. Wody pod dostatkiem było a z daleka widać że wczesna siane pszenice zaczynają zmieniać kolory.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie też rzadko :P a tam siane 380 i teraz na 5 losowych roślin 5 miało 3 równe rozkrzewienia.
Zakładając, że średnia będzie 350 i 2.5 rozkrzewienia to jest absurdalne 875 kłosów na metrze kwadratowym. Przy średnim kłosie to już są absurdalne plony

1 ziarniak daje 2,5 kłosa.W kłosie lekko 40 ziaren. Znaczy biblijny plon 100 krotny. Przy siewie 150kg/ha -15t z 1ha. To tylko "średnia" teoria. Zbierając mniej  znaczy kombajnista dał ciała?

• Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, pronto1984 napisał:

Ku.....aaaaaa padaaaaaaa wielkopoldka patrze teraz deszcz i nie wierze po 8 tygodniach jak mi juz powypalalo pszenice w piz....u a pyry wczesne sa 8 cm od ziemi i pewnie rano wstane i pomysle ze ze 25 litrow a bedzie 8 a tyle litrow to przez pyrke do korzenia nie przepada

Jaki rejon? U mnie PKR tez wreszcie całe 6 spadło. No ulewa tylko ze juz nie wiele widać że padalo. A  nieopodal to już i po 20 dostawali i to tydzień temu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v