Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie zazwyczaj na pierwszą dawkę szła saletra zawsze koło 10 marca plus odpowiednio wcześnie kizeryt w tym roku zakupiłem saletrosan i moja myśl jest taka jechać z nim już 1 marca skoro nadają przymrozki do minus 5, 6 stopni w moim regionie (duży plus bo wszędzie wiade) czy przeczekać tak do 10 marca bo przymrozki po - 3  - 4 mają właśnie występować do 10 marca?  Kiedyś rozsialismy saletrę na początku marca a później mocne przymrozki trzymały prawie do połowy marca i średnio nam sie podobał efekt działania saletry. Jak jest z saletrosanem? 

Opublikowano

Mam podobne pytanie co powyżej. Pszenica po łubinie 4-5 zakrzewień łąka na polu. Mam zakupiony saletrosan i jak go zastosować? Temperatury jak w poście powyżej czyli 1marca do minus 5,6 stopni, potem do 10 marca po -3. Chce dać tylko 26N że względu na te rozkrzewienia, zawsze była saletra i bym opóźnił ale nie wiem jak ten saletrosan się rozkłada?

Opublikowano

zawsze dawałem saletrosan, było widać opóźnienie w porównaniu do sąsiednich pól nawożonych saletrą. rzepak wolniej się zazieleniał, wolniej startował. Pasowało mi to nawet, nigdy mi nie wymarzło po saletrosanie.

Opublikowano
13 godzin temu, roni9411 napisał:

panowie zazwyczaj na pierwszą dawkę szła saletra zawsze koło 10 marca plus odpowiednio wcześnie kizeryt w tym roku zakupiłem saletrosan i moja myśl jest taka jechać z nim już 1 marca skoro nadają przymrozki do minus 5, 6 stopni w moim regionie (duży plus bo wszędzie wiade) czy przeczekać tak do 10 marca bo przymrozki po - 3  - 4 mają właśnie występować do 10 marca?  Kiedyś rozsialismy saletrę na początku marca a później mocne przymrozki trzymały prawie do połowy marca i średnio nam sie podobał efekt działania saletry. Jak jest z saletrosanem? 

Jak rozsiałeś saletrę na początku marca i dwa tygodnie był mróz to jakich efektów po tych dwóch tygodniach oczekiwaliście? Jak jest mróz to nic nie będzie rosło, choćby i podwoić dawkę azotu. Saletra jeśli się rozpuściła i poszła w głąb ziemi to swoich właściwości nie straciła.

Będzie kończył się okres z mrozem to rozsiej saletrosan i będzie dobrze.

Opublikowano

wszystko okej co piszesz tylko jak będzie kończył się okres z mrozem i będzie w nocy po - 2 to nawet gdy ruszę z samego rana to na 30% działek zrobię koleiny. 

Opublikowano
16 minut temu, roni9411 napisał:

wszystko okej co piszesz tylko jak będzie kończył się okres z mrozem i będzie w nocy po - 2 to nawet gdy ruszę z samego rana to na 30% działek zrobię koleiny. 

Niby na przyszły tydzień widzi u mnie -5/-7 w nocy . Ciekawe czy to wystarczy by jechało się jak po twardym ? 

Opublikowano
18 minut temu, roni9411 napisał:

To jedz wtedy, żebyś kolein nie zrobił. Nie wiem ile masz wody na polu, nie wiem czym siejesz itd. C330 to i po wodzie pojedzie, jak ciężki sprzęt to i przy -6 zrobi koleiny jak jest mokro. U siebie na polach wczoraj mogłem siać bez mrozu bo ładnie obeschło.

Opublikowano

Panowie co robię źle? tydzień temu sprzedałem pszenicę która dala z działki 3ha sr 7.1t gleba 4a sloma od 4 lat zostaje pH 5,9 2x 200kg saletry, 250kg polifoski, 150kg siarczanu magnezu ochrona średnia półka priaxor, unix itp 2x robak zasobnosci srednie i wysokie a gęstość 71! sąsiad za miedzą dziś sprzedał pszenicę gdzie oprócz slomy na polu dał 150kg saletry na drugie kolanko i żadnej polifoski, żadnego wapna kredy, oprysk tylko na chwasty jesienią wiem bo nie ma rozsiewacza i opryskieacza ja mu robię uslugowo. Dziś sprzedał i plon 3.7t a gęstość 76! Pszenicę kosil jakiś tydzień wcześniej a moja dostała dodatkowo 2 konkretne deszcze. N3 nie sprawdza się bo kolejny rok na koniec czerwca przychodzi spiekota aż flagowy wykręca, może się mylę...

• Haha 2
  • Root Admin
Opublikowano

gęstość to kwestia deszczu i trafienia z nawożeniem w punkt, ale to twoje nawożenie jest takie na styk. ja przy 150kg n zbieram 7.5t

jahooo napisał:

od tego - ile, ważniejsze jest - kiedy

trzecia dawka bez wilgoci to najgorsze możliwe rozwiązanie

ale on pisał o 2 dawkach n

Opublikowano

dwie duże dawki N przy słabych opadach wzmagają suszę w glebie, ten co dał mniej azotu,będzie miał większą gęstość, bo roślina nie napotkała problemu braku wody, dawka azotu była po prostu adekwatna do możliwości

roślina popędzona azotem, gdy przyjdzie susza, szybko stara się wydać plon z tego, co ma, kończy wegetację mimo tego, że faza rozwojowa jeszcze nie jest odpowiednia

roślina, która ma mniej azotu, skraca naturalnie okres wegetacji, starając się wykształcić pełnowartościowe ziarno z posiadanych zasobów, nie ma fazy "odcięcia wody"

na polu, gdzie poszło mniej azotu i później, zapewne jest mniej rozkrzewień, mniej roślin i przy tych samych opadach lepiej gospodarują one wilgocią z gleby

Opublikowano
41 minut temu, yacenty napisał:

400kg saletry to 128kg n. zbierając 7t to piękny plon przy tym azocie.

to mój osobisty rekord! co z tego jak plon fajny jak poszło w pasze a nie konsumpcje...

42 minuty temu, jahooo napisał:

od tego - ile, ważniejsze jest - kiedy

trzecia dawka bez wilgoci to najgorsze możliwe rozwiązanie

pierwsza dawka była w pierwszym tygodniu marca, w momencie rozsiewania było -7 rano a druga dawka była kilka dni przed pierwszym kolankiem i udało sie fajnie pod deszcz.

25 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Deszcze wszystkie parametry zepsuły . 

Niestety nie przeskoczę terminu zbioru bo mamy we wsi jeden kombajn z sieczkarnią a produkcja zwierzęca sie zakończyła wiec słoma juz nie potrzebna i kolejka do koszenia sie robi. Raz sie uda przed deszczem innym razem po deszczu. W tym roku spróbuje bakterie które możne coś wyprodukują azotu i możne to zastąpi w jakimś stopniu N3 a do tego jedna działkę potraktuje cukrem...

Opublikowano
10 minut temu, Piffpaff napisał:

to mój osobisty rekord! co z tego jak plon fajny jak poszło w pasze a nie konsumpcje...

pierwsza dawka była w pierwszym tygodniu marca, w momencie rozsiewania było -7 rano a druga dawka była kilka dni przed pierwszym kolankiem i udało sie fajnie pod deszcz.

Niestety nie przeskoczę terminu zbioru bo mamy we wsi jeden kombajn z sieczkarnią a produkcja zwierzęca sie zakończyła wiec słoma juz nie potrzebna i kolejka do koszenia sie robi. Raz sie uda przed deszczem innym razem po deszczu. W tym roku spróbuje bakterie które możne coś wyprodukują azotu i możne to zastąpi w jakimś stopniu N3 a do tego jedna działkę potraktuje cukrem...

Jaki przedplon ? 

• Root Admin
Opublikowano

ja tam wolę tone więcej paszy niż tone mniej konsumpcji. obecnie różnica 40zl. 7ton po 40zl to tylko 280, a jednak 1200 za tonę pszenicy. czyli 920zl jesteś do przodu na paszy

• Like 1
Opublikowano

Powiem taka ciekawostkę u siebie , trochę powiązana z tym . Pszenica po rzepaku i pszenicy , wszędzie robiona podobnie . 3 dawki n , ostatnia w fazie podflagowki 100 kg saletry , suszy nie było . Po rzepaku wszędzie gęstość 76-77 , białko pod 14 . Po pszenicy natomiast białko tez koło 14 ale gęstość już 73-74. Dodatkowo po pszenicy mocno mi spaliło liście flagowe mimo ze wszędzie robione tak samo . Jedno pole wszystkie zabiegi w tym samym czasie tylko pół pola było po rzepaku pół po pszenicy . Po rzepaku piękne ziarno i gęstość 77 a po pszenicy 74 73 i mocno spalone liście . Podejrzewam ze przyczynił się do tego proleaf max zastosowany w fazie flagowego i miedź w nim zawarta ake czemu po rzepaku nie miało to wpływu ? Może u ciebie tez coś z odzywek pokombinowałes w fazie flagowego albo poprostu za mało n przy takim płonie 

Opublikowano

tyle że i w polifosce i pewnie w pryskaniu rżyska mocznikiem/gnojowicą też będzie azot- w pierwszym tak 15kg N a w drugim to może i być z 20kg N jak będą te 2 woreczki na ha wylane.- wyjdzie już co najmniej 150kg N a to już daje nadzieje na średnie 7 ton. A że gęstości nie złapało to może być wina suszy bardziej niż nawożenia- choć tego drugiego też bo wyszło na t plonu po 22-23kg N a w zależności od odmiany pszenica książkowo pobierze od 21 do 27- ofc jeżeli nie ma zasobności i są idealne warunki ;) meteo.

Mi udało się zebrać 2x z rzędu 7,6t/ha tonnage (ale 0,1-0,2 to poślad) przy nawożeniu 150 kg N w 2 dawkach (także wychodzi to 20-21kg N na tonę plonu). Raz udało mi się to na fenomenie- ale tutaj poszedł gnój rok wcześniej i tak naprawdę to mogło być tego azotu trochę więcej w glebie. Oczywiście obie odmiany nie uzyskały gęstości powyżej 78. Fenomen jak pamiętam był dość blisko 77 a tonnage jak miało 74 to wszystko.

• Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

Powiem taka ciekawostkę u siebie , trochę powiązana z tym . Pszenica po rzepaku i pszenicy , wszędzie robiona podobnie . 3 dawki n , ostatnia w fazie podflagowki 100 kg saletry , suszy nie było . Po rzepaku wszędzie gęstość 76-77 , białko pod 14 . Po pszenicy natomiast białko tez koło 14 ale gęstość już 73-74. Dodatkowo po pszenicy mocno mi spaliło liście flagowe mimo ze wszędzie robione tak samo . Jedno pole wszystkie zabiegi w tym samym czasie tylko pół pola było po rzepaku pół po pszenicy . Po rzepaku piękne ziarno i gęstość 77 a po pszenicy 74 73 i mocno spalone liście . Podejrzewam ze przyczynił się do tego proleaf max zastosowany w fazie flagowego i miedź w nim zawarta ake czemu po rzepaku nie miało to wpływu ? Może u ciebie tez coś z odzywek pokombinowałes w fazie flagowego albo poprostu za mało n przy takim płonie 

dla mnie to żadna ciekawostka. tak samo prowadzone pszenice po rzepaku i po jakimś innym zbożu (pszenica ozima albo jęczmień ozimy) to różnica w płonie była na poziomie 20procent na korzyść pszenicy po rzepaku. pszenica po pszenicy to słaby płodozmian. teraz jestem turbo ciekaw jak mi wypali pszenica po kukurydzy.

Opublikowano

Tylko ze tu ograniczeniem plonu myśle ze był zastososowana miedź na flagowy …. Mimo ze po rzepaku nie było tego .  Na sąsiednich polach tez siali pszenice po pszenice i tak flagowe nie żółkły wiec presję chorób wykluczam . Zreszta liście były poprostu spalone 

3304A798-61BB-4FE9-B2A5-A88EA4F40356.jpeg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v