Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, PawełPaprzycky napisał:

Kto sprzedał to akurat nieistotne. Powiem tylko tyle, że objawów chorób nie widać, cena na skupie jest jaka jest, na rekordy w plonowaniu po 8-9 t/ha nie liczę (takie mam ziemie) więc zależy mi na tym żeby tanio zrobić T2 ale żeby mimo wszystko zrobić. Początkowo w planach było T3 (w sumie nadal jest aczkolwiek z dnia na dzień pogoda nie zachęca) a tam tebukonazol i nie chciałem poprawiać tym samym. Dlatego wybór padł na tetrakonazol (protiokonazol był w T1).

I teraz ponawiam moje pytanie czy jechać dzisiaj jeśli w nocy temp. ma spaść do 6oC (średnia dobowa dzisiaj i jutro po ok 13oC)?

Będę jechał T2 takim samym zestawem jak Ty tj. Azoksy + Tetra. Miałem mocną T1, objawów chorób brak, poza tym jak co roku na ochronę kłosa jadę z T3. 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

patrz na pszczoły w okolicy. przy rzepaku jednak staram się pryskac wieczorem. po drugie u mnie w okolicy zwykle koło 18 ustaje wiatr, albo przynajmniej spada jego siła. w tym roku wszystkie fungicydy robiłem późnym popołudniem, wieczorem i nie narzekam na efekty działania

To była pszenica, nie mam rzepaku i w okolicy też nikt nie ma. Pszczelarzy też raczej w moich rejonach nie ma. Swoją drogą, to tak nad tym myślałem ostatnio. Miód w cenie, a nie ma za bardzo konkurencji.

Opublikowano
13 godzin temu, Piffpaff napisał:

A to nie jest tak że np dla tebu powinna być temp 10-12* w momencie zabiegu?

Ja tak sobie myślę, że gdybym się tak sztywno trzymał tych zalecanych temperatur to bym w niektórych uprawach robił opryski po zbiorach. 😜

Nie da się, po prostu. Jak nie zimno to wiatr. Jak nie wiatr to deszcz. Jak nie pszczoły to gorąco i słońce. Nigdy nie jest idealnie na zabieg. 

• Like 1
Opublikowano

Byłem zobaczyć jak pszenica rośnie i po deszczach pojawiły się takie chwasty co to jest i czym to zwalczyć jeden to hyba habra a ten drugi?

Pszenica w fazie pod flagi, flagi planowałem za tydzień T2 robić 

20230526_105557.jpg

20230526_105613.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Sola20 napisał:

Byłem zobaczyć jak pszenica rośnie i po deszczach pojawiły się takie chwasty co to jest i czym to zwalczyć jeden to hyba habra a ten drugi?

Pszenica w fazie pod flagi, flagi planowałem za tydzień T2 robić 

20230526_105557.jpg

20230526_105613.jpg

Po prawej to przytulia, a ten po lewej trochę wygląda jak wyczyniec polny, ale u mnie już się wykłosił, ma takie długie jak babka lancetowata kwiaty i pyli

Co do zwalczania to zależy ile tego jest, u nas tylko trochę na poprzeczniku, ogólnie są to chwasty trudne do zwalczania

Edytowane przez anja79
Opublikowano
Dnia 24.05.2023 o 18:38, SawekBraczyk napisał:

To z czego to jest ? Przypaliło ? Dwa tygodnie od T2 mija dzisiaj u mnie . 

5BEA3BB5-E1B1-46D4-80F0-5319B9043F21.jpeg

Mam podobny przypadek tylko bardziej nasilony. T2 wykonane 10 dni temu preparatem Kier.  Opryskane zostały 3 odmiany pszenicy jednym opryskiwaczem. Problem wystąpił tylko na Euforii.  Natomiast tam gdzie na Euforię zastosowany był Priaxor lub Siligor przypaleń brak. W moim przypadku skłaniam się ku temu że substancje zawarte w Kier  jakoś niekorzystnie wpływają na euforię.

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

Klasyka, różne odmiany różnie reagują na poszczególne środki. Tu nawet nie tylko SA ma znaczenie ale cały skład środka ochrony roślin, wbrew pozorom nośnik też ma duże znaczenie

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, anja79 napisał:

Po prawej to przytulia, a ten po lewej trochę wygląda jak wyczyniec polny, ale u mnie już się wykłosił, ma takie długie jak babka lancetowata kwiaty i pyli

Co do zwalczania to zależy ile tego jest, u nas tylko trochę na poprzeczniku, ogólnie są to chwasty trudne do zwalczania

jest tego sporo na polu mogę zastosować Axial 50 EC teraz w fazie liścia flagowego a za tydzień zrobić T2 czy polecacie inny herbicyd

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Klasyka, różne odmiany różnie reagują na poszczególne środki. Tu nawet nie tylko SA ma znaczenie ale cały skład środka ochrony roślin, wbrew pozorom nośnik też ma duże znaczenie

Ale fungicydy bez triazoli zastosowane same, raczej nie przypalają (mam tu na myśli T2/T3).

• Root Admin
Opublikowano

nie wiem, u mnie od kiedy pamiętam zawsze jest triazol przy t2. raz jest lekko przypalone, raz nie jest, kwestia mieszaniny, kwestia odmiany, kwestia pogody.

Dziś pójdę zobaczę jak wygląda pszenica po T2, akurat mija tydzień od zabiegu.

Opublikowano
2 godziny temu, Agra napisał:

Mam podobny przypadek tylko bardziej nasilony. T2 wykonane 10 dni temu preparatem Kier.  Opryskane zostały 3 odmiany pszenicy jednym opryskiwaczem. Problem wystąpił tylko na Euforii.  Natomiast tam gdzie na Euforię zastosowany był Priaxor lub Siligor przypaleń brak. W moim przypadku skłaniam się ku temu że substancje zawarte w Kier  jakoś niekorzystnie wpływają na euforię.

W Euforii po Priaxor z Protio nic nie ma , a tylko lekko dostał RGT Treffer . Choć tak teraz patrzę to po trochu to znika . Tak jak Jacek pisze kwestia odmiany . 

Opublikowano

Takiego nie widziałem , Hmm kiedyś robiłem Osiris to nic złego się nie działo , tebu z Prochloraz tez było ok ,a Tebu z Metkonazol co ostatnie lata robię to lubi trochę przypalić . Ale tu pogoda w czasie T3 gra duża role . 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Takiego nie widziałem , Hmm kiedyś robiłem Osiris to nic złego się nie działo , tebu z Prochloraz tez było ok ,a Tebu z Metkonazol co ostatnie lata robię to lubi trochę przypalić . Ale tu pogoda w czasie T3 gra duża role . 

osiris miał super nośnik, wielu doradców radziło go dolewać do innych zabiegów, właśnie ze względu na nośnik.

• Root Admin
Opublikowano

u mnie nadają 5. i późnym wieczorem będę robił t3 w jęczmieniu, bo pole przy pasiece a drugie przy rzepaku

SawekBraczyk napisał:

Wiem , pięknie się rozprowadzał po roślinie . Do Tebu z Metkonazol nie wiem by musiał jakiś Adiuwant dać , albo Rsm dolać ? 

tak pójdzie adiuwant

Opublikowano

Waśnie na jęczmień planuje. Nie było kiedy a kwiatki już sie osypują. 

Chyba dziś na wieczór lepiej (o ile wiatr ucichnie) niz jutro z rana kiedy cały dzień ma być pełne słońce i koło 20st. 

Opublikowano (edytowane)

Ja dodawałem do T2 na próbę 1,3l tych Agrosorb ale nie wiem , może w jakimś stopniu to pomogło zapobiec przypaleniom bo Euforia czysta a Treffer tylko lekko przypalony . Na zdjęciu Euforia i kłosy zara będą wychodzić .  Aminokwasy nie mogę więcej nic o nich powiedzieć . 

B6F67223-9269-40F0-9909-5660BFBA1FE4.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v