Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 1.05.2023 o 12:27, alandil napisał:

Jest sens rozbijać priaxor na T2 i Tebu na T3, czy jechać wszystko razem na T2

Jest sens. Ochrona kłosa polega na oprysku jak widać klos. 

Dnia 1.05.2023 o 12:32, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Upewnijcie mnie w moim myśleniu. Chwast na zdjęciu to stokłosa?  

Pytanie czym ją skutecznie zniszczyć aby nie spalić plantacji. Niestety pojawiła się u mnie również w pszenżycie oraz jęczmieniu ozimym. Wiem że w jęczmieniu już za późno na jakąkolwiek poprawkę, ponieważ liść flagowy jest już prawie na wierzchu, jednak w pszenżycie oraz w pszenicy może da rade to zlikwidować. 

IMG20230430172203~1.jpg

Teraz już nic nie zrobisz. We wcześniejszych fazach apyros kiedyś pomagał. Orka również pomaga jeżeli masz robione bezorkowo. 

Dnia 1.05.2023 o 13:19, SawekBraczyk napisał:

Ma być drogo i skutecznie . Są jeszcze chyba droższe T2 w pszenicy jak choćby AskraXpro ? 

1l priaxior + 125g priotio to podobny koszt jak elatus i ascra (dawka 1.2 l)

Opublikowano
23 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

A 300zł to nie jest 0,5 tony a tylko 1/3 tony 🤔, jak to da zwyżkę plonu nawet połowę tej 1/3 to się opłaca, bo i tak T2 zwyczajowo jest robione jak coś chce się mieć więcej

Koszt zabiegu nie przelicza się tak. 300 zł za mocna ochronę na  t2 trzeba porównać do np ochrony za 200 zł. I wtedy odpowiedzieć sobie czy jak inwestycja dodatkowych 100 zł wpłynie na plon. Przy cenie 800zl, każde wydane dodatkowe 100 zł powinno dać zwyżkę plonu o 125 kg z ha, żeby inwestycja miała sens. 

19 godzin temu, KULAWA_KOZA napisał:

Dziś poszło Elatus Era bo widzę że septorioza ostro zaatakowała Kilimanjaro.Srodek nr 1 w walce z septoriozą.

Tak jak Stig napisał, nie do końca tak jest. Siła elatusa jest jego "wszechstronnosc" i dlugosc dzialania. Na septoriozę są większe kosy. Poza tym elatus to środek głównie zabezpieczający, a nie interwencyjny. Interwencyjnie tam działa prioto, a soletanol zabezpieczająco. Już 1.25 l ascry lepiej zadziałałoby interwencyjne na septoriozę niż 1 l Elatusa. 

3 godziny temu, krzysiek1614 napisał:

21.04 dałem 180g protio. Na pszenicy duża presja septoriozy. Na dniach będę dawał środek Kier 450, czyli 200 azoksy, 125 difenokonazol i 125 tebukonazol

Tebu -> praktycznie nie działa interwencyjne na septoriozę 

Difenikonazol-> trochę lepiej ale ciągle daleko od mocnego działania

Azoksy- > brak działania interwencyjnego na septoriozę 

Septorioza wyszła, bo dałeś Priotio,  który pokazał grzyb, który był utajony. Dawanie po 10 dniach zabiegu, który nic na to nie pomoże, to wyrzucanie kasy w błoto. Poczekaj i daj Priotio zrobić robote. Na t2 możesz powtórzyć środek z priotio, albo dać środek z mefentriflukonazolem. Każde SDHI też będzie dobre, czyli priaxor, elatus, czy ascra. 

• Thanks 1
Opublikowano
odrion napisał:

23 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

A 300zł to nie jest 0,5 tony a tylko 1/3 tony 🤔, jak to da zwyżkę plonu nawet połowę tej 1/3 to się opłaca, bo i tak T2 zwyczajowo jest robione jak coś chce się mieć więcej

Koszt zabiegu nie przelicza się tak. 300 zł za mocna ochronę na  t2 trzeba porównać do np ochrony za 200 zł. I wtedy odpowiedzieć sobie czy jak inwestycja dodatkowych 100 zł wpłynie na plon. Przy cenie 800zl, każde wydane dodatkowe 100 zł powinno dać zwyżkę plonu o 125 kg z ha, żeby inwestycja miała sens. 

19 godzin temu, KULAWA_KOZA napisał:

Dziś poszło Elatus Era bo widzę że septorioza ostro zaatakowała Kilimanjaro.Srodek nr 1 w walce z septoriozą.

Tak jak Stig napisał, nie do końca tak jest. Siła elatusa jest jego "wszechstronnosc" i dlugosc dzialania. Na septoriozę są większe kosy. Poza tym elatus to środek głównie zabezpieczający, a nie interwencyjny. Interwencyjnie tam działa prioto, a soletanol zabezpieczająco. Już 1.25 l ascry lepiej zadziałałoby interwencyjne na septoriozę niż 1 l Elatusa. 

3 godziny temu, krzysiek1614 napisał:

21.04 dałem 180g protio. Na pszenicy duża presja septoriozy. Na dniach będę dawał środek Kier 450, czyli 200 azoksy, 125 difenokonazol i 125 tebukonazol

Tebu -> praktycznie nie działa interwencyjne na septoriozę 

Difenikonazol-> trochę lepiej ale ciągle daleko od mocnego działania

Azoksy- > brak działania interwencyjnego na septoriozę 

Septorioza wyszła, bo dałeś Priotio,  który pokazał grzyb, który był utajony. Dawanie po 10 dniach zabiegu, który nic na to nie pomoże, to wyrzucanie kasy w błoto. Poczekaj i daj Priotio zrobić robote. Na t2 możesz powtórzyć środek z priotio, albo dać środek z mefentriflukonazolem. Każde SDHI też będzie dobre, czyli priaxor, elatus, czy ascra. 

W sklepie doradca doradził mi właśnie ten środek. Mówił że zrobi robotę. Może nie zadziała wyniszczająco tak jak mówisz ale zawsze coś zabezpieczy.

Opublikowano
17 godzin temu, boogie7 napisał:

Ascra to komercyjny bubel Bayer'a. Po .uj dwa razy SDHI ???

A Unix to bubel Syngenty. Nie dość że działa tylko na łamliwość, to nie z najwyższą skutecznością, jeszcze ta cena. I nie rozumiem dlaczego tak wiele osób się na to napala.

• Haha 1
Opublikowano
tomek12051133 napisał:

Czy ktoś może mi powiedzieć jaki środek kupić do skracania? Bo muszę wcześniej sobie zamówić.

Osobiście stosuje medax max i patrząc na twoja pszenicę to dałbym 0.4kg/ha ALE zależy ile dałeś azotu na wiosnę?

Opublikowano

Panowie poszło 2 tygodnie temu t1 fenpropidyna i protiokonazol  teraz na liściach pszenicy widoczne są brazowe plamki i przebarwienia  od górnych części liści  mam kier przygotowany na t2 , myślicie ze juz wjeżdżać  czy coś innego zastosować? 

Opublikowano
metrax12 napisał:

17 godzin temu, boogie7 napisał:

Ascra to komercyjny bubel Bayer'a. Po .uj dwa razy SDHI ???

A Unix to bubel Syngenty. Nie dość że działa tylko na łamliwość, to nie z najwyższą skutecznością, jeszcze ta cena. I nie rozumiem dlaczego tak wiele osób się na to napala.

na podstawie czego uważasz że unix to bybel? Mam monokulturę zbożowa i przed unixem miałem legi na polu nawet po dwukrotnym skracaniu do tego zdażały się białe rośliny przed zniwami a od 3 lat stosuje unix i ograniczyłem się do jednego skracania i żadnej legi nie ma a do tego plony wzrosły więc moim zdaniem unix to petarda na moich polach

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek12051133 napisał:

Czy ktoś może mi powiedzieć jaki środek kupić do skracania? Bo muszę wcześniej sobie zamówić.

Na liść flagowy/podflagowy? Medax max, trineksapak, etefon, proheksadion wapnia. Wybierz co uważasz. Nie oczekuj jednak cudów bez 1 skracania.

Opublikowano
Holder napisał:

Panowie poszło 2 tygodnie temu t1 fenpropidyna i protiokonazol  teraz na liściach pszenicy widoczne są brazowe plamki i przebarwienia  od górnych części liści  mam kier przygotowany na t2 , myślicie ze juz wjeżdżać  czy coś innego zastosować? 

Ja pojadę raczej we czwartek jak będzie pogoda, jeszcze zobaczę jak to wygląda na polu. Kier też miał iść u mnie na flege ale raczej nie będę czekał bo presja duża

Opublikowano
tomek12051133 napisał:

@Piffpaff 1marca 250kg saletry i w polowie kwietnia 200kg mocznika.

ogólnie to w okolicy nie widzę ładniejszej niż moja, chyba nawozow nie sieją.

to skoro tyle zainwestowałeś już w nawóz to teraz 0.45- 0.5kg medax max moim zdaniem obowiązkowo tanio nie będzie bo wyjdzie ok 110-120zl/ha ale przynajmniej taka dawka powinna utrzymać w pionie. Tylko sprawdz czy na weekend nie będziesz miał przymrozku bo możesz bardziej spierd....c niż pomóc

Opublikowano

właśnie wracam z pola na którym nie byłem od t1 czyli 18.04 i spodziewałem się już 3 kolanka a tu dopiero 2 kolanko 2cm nad węzłem krzewienia. Jednak przymrozki i zimne noce mocno hamują rozwój roślin a na weekend zapowiadają kolejne przymrozki

tomek12051133 napisał:

@Piffpaff a Modus nie moze byc, ? Bo ten medax bym musial 1kg kupic najmniej. A to na 2ha chyba 🤣

Może być i moddus tylko torna dawka jak w etykiecie ale do tego słońce musi być a w medaxie słońce nie jest obowiązkowe a ile masz ha tej pszenicy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v