Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Aroo22 napisał(a):

Pallas siany 18 września ładnie się pokrzewil. Euforia słabiej wygląda ale siana była w gorzej uprawione pole po tytoniu. Siew prosto po orce, sucha ziemia z grudami i wschody długo trwały. Pallas bezorkowo sama talerzowka uprawa po rzepaku. Więcej wilgoci zrobiło swoje. Zdjęcia zrobione przed świętami. 

20241219_130658.jpg

20241219_105525.jpg

Jakie  Ci parametry złapała  Euforia  i gdzie  sprzedałeś   ?

Edytowane przez Wicherek
Opublikowano

Białko 12,5 gluten 25 wyrównanie 93 gęstość 80. Sprzedana w żniwa po 820 u Piłata w Cieszanowie. U Kapki za niski gluten i mówili żeby dopiero we wrześniu przywieźć. Mi zależało na szybkiej sprzedaży prosto z pola. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Aroo22 napisał(a):

Białko 12,5 gluten 25 wyrównanie 93 gęstość 80. Sprzedana w żniwa po 820 u Piłata w Cieszanowie. U Kapki za niski gluten i mówili żeby dopiero we wrześniu przywieźć. Mi zależało na szybkiej sprzedaży prosto z pola. 

Teraz byś pod tysiaka dostał u kapki... Ale kto to przewidzi.

• Like 1
Opublikowano

Raczej nie. Już wtedy marudzili na niski gluten i oferowali najniższa cenę po potrąceniach. Dużo jej nie było to nie ma co żałować, główny zarobek na gospodarstwie to nie z pszenicy. 

Opublikowano
10 minut temu, Aroo22 napisał(a):

Raczej nie. Już wtedy marudzili na niski gluten i oferowali najniższa cenę po potrąceniach. Dużo jej nie było to nie ma co żałować, główny zarobek na gospodarstwie to nie z pszenicy. 

Kapka teraz przerzucił się z glutenu na białko...

Za 12.5 chyba jest 900 albo 950 netto. Nie pamietam

Opublikowano
3 minuty temu, Okisz napisał(a):

Kapka teraz przerzucił się z glutenu na białko...

Za 12.5 chyba jest 900 albo 950 netto. Nie pamietam

Ale jak ma białka te 12,5 % na styk to może by mu zmierzyli 12 % i d*pa 

• Like 1
  • Sad 1
  • Root Admin
Opublikowano

Spokojnie, wszystko zależy od regionu. Dla mnie opryskiwacz w lutym to żadna nowość.

A w kwietniu rozwaliło mi opryskiwacz bo został na wodzie 

Opublikowano
3 godziny temu, Pawelek998 napisał(a):

Robił ktoś zakupy na superplony. pl ? 

Jakie opinie 

Zamawiałem materiał siewny zbóż, odebrałem osobiście bo dość blisko. Kontakt i obsługa na plus.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pawelek998 napisał(a):

Robił ktoś zakupy na superplony. pl ? 

Jakie opinie 

Kukurydza przyszła ok. Bez problemów żadnych. A jeszcze robiłem 2 zamówienia żeby  mieć przesyłkę za darmo to wysłali jednym transportem

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, Pawelek998 napisał(a):

Priaxor 1l/ha czy soligor 1l/ha 🤔 na t2

Soligor to takie nie wiadomo co więc oczywiście, że Priaxor. W Soligorze masz spiroksaminę, która jest generalnie zbędna na t2 bo to srodek na maczniaka, priotokonazolu tyle co kot napłakał i główna baza to tebu. Już lepiej byś wyszedł dając po pół litra tebu i 0.5l priotio. Z kolei Priaxor ma xemium, które jest z jedną lepszych substancji na septoriozę i piraklostrobinę, która fajnie działa na dtr. 

Opublikowano (edytowane)

Ja do 1 litra priaxior dałem 0,5 l protikonazol 300. I było fajnie, protio teraz tani. Można dać pół litra tebukonazolu też jest ok.

Jednak na septerioze lepszy protikonazol 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
21 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

septorioza to u mnie problem. w zeszlym roku dalem 1 li tebu, czy priaxior w tych dawkach,czyli 1 li bedzie skuteczniejszy niz 200 g tebu+ 125 g azoksy?

Będzie, bo azoksy i tebu słabo działają na septoriozę. Fluksapyroksad to top jeżeli chodzi o septoriozę. Co prawda 1l Priaxora to tylko 75g fluksapyroksadu ale i tak fajnie będzie działać. Pełna dawka to raczej 150g, ale już nawet dla połowy dawki jest bardzo skuteczny. Oby tylko pryskać przed pojawieniem się choroby bo jak septorioza szaleje to priaxor tylko trochę pomoże. Wypadałoby chronić liście w t1 i nie opóźniać t2, żeby priaxor zabezpieczył odpowiednio. 

20 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ja do 1 litra priaxior dałem 0,5 l protikonazol 300. I było fajnie, protio teraz tani. Można dać pół litra tebukonazolu też jest ok.

Jednak na septerioze lepszy protikonazol 

1l priaxor plis 0.5 l priotio to super zestaw na t2. Priotio na septoriozę nie jest lepsze niż fluksapyroksad. 150g priotio będzie skuteczniejsze niż 100g fluksapyroksadu interwencyjnie, ale zapobiegawczo priotio nie ma startu do fluksapyroksadu. Ludzie czesto słabo chronią liście w t1 albo opóźniają t2 robiąc t2/t3 i oprysk czesto idzie na rozwinięta septoriozę. Dlatego priotio to podstawowa substancja na t2 i jest czescią dobrych srodkow (ascra, elatus, pioli propak, itp). Czyści rozwinięta septoriozę i trochę zabezpiecza. Ale to tylko triazol I nie ma co porównywać go do np nowoczesnych substacji sdhi typu fluksapyroksad. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v