Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Gdyby nie było wymogu unijnego to i tak robiłbym bezorke. A przejazdów mam tyle, bo mam jeszcze słaby sprzęt, gdybym miał typowego bezorkowcaa to pewnie mógłbym ograniczyć przejazdy. Ja bezorki nie robię bo unia chce, tylko po to żeby zwiększyć pruchnice w glebie i pojemność wodną. Każdy robi jak uważa i jak mu lepiej odpowiada.

Było gdzieś nagranie jak jakaś mądra głowa się wypowiada ze próchnica odbudowywuje  się 1cm na 1000 lat (a może 2 cm) tak że ta uprawa na zwiekszenie próchnicy ma wpływ może w przedziale setek tysiecy lat. Oczywiscie tak jak piszesz każdy robi jak mu odpowiada, np ja jakbym miał robić tyle przejazdów na 50 działkach to robota do lutego a zużycie ciągników nie do odrobienia z pola,,, wjeżdżam pługiem za tym uprawaowo siewny na wirniku i rędzina zasiana,sumarczynie tak do 2h hektar.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

cala ta unia to jakies nieporozumienie. Dodaja doplate do bezorkowego uprawiania pola, ale zeby to doprawic chlopak musial 4 razy : mulczer, tlarzówka, trzybelkowiec, talerzowka - a potem jeszcze agregat uprawowo-siewny pewnie na talerzówce. czyli 5 przejazdow agragtami. na szczescie ostatni polaczony. Mozna byloby zaorac, wjechac agregatem, by uprawic po orce, chyba ze orka z walem, umnie to wystarczylo , by potem wjechac agregatem uprawowo-siewnym. Mozna byloby talerzowka przejechac przed orka, a mulczer to luxus. Zalużmy wersje premium:mulczer, orka z walem i siew agregatem upr-sienym. 3 przejazdy! no ale mamy ekologie, slad weglowy jaki pozostawia po sobie czlowiek , trzeba to ograniczac. Wiec doplacaja do dodatkowych 2 przejazdow , by bylo bezorkowo. Jakiniowcy tez pozostawiali slad weglowy - tam gdzie sie zalatwiali. moze teraz lepiej pszenica rosnie:)))))

Tak... Najlepiej jeszcze zaorać na 30 cm z przedpłużkami, wj***ć resztki po kuku na dno bruzdy i niech tam butwieją do kolejnej orki 😆  Nie ma lepszego sposobu na rozkład resztek, niż zrobić z nich mulcz i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby 😎

Edytowane przez boogie7
Opublikowano

No pewnie że z przedpłużkami żeby ładnie zakryło, nie trzeba 30, wystarczy 22-24cm i nie ma żadnego problemu z butwieniem, robota lux. Nawet erozja w zimie powiedziałbym że mniejsza po orce a szczerze sam myślałem że to największy minus orki. Miałem w tamtym roku na prosto zabudowań zostawione nie ruszane i potalerzowane na zime to byle deszcz i glina całą drogą płyneła.

Opublikowano
4 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Gdyby nie było wymogu unijnego to i tak robiłbym bezorke. A przejazdów mam tyle, bo mam jeszcze słaby sprzęt, gdybym miał typowego bezorkowcaa to pewnie mógłbym ograniczyć przejazdy. Ja bezorki nie robię bo unia chce, tylko po to żeby zwiększyć pruchnice w glebie i pojemność wodną. Każdy robi jak uważa i jak mu lepiej odpowiada.

Jak pole ma tak wyglądać po bezorce to lepiej talerzowa i pług.

Opublikowano
7 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Posiałem pszenice bezorkowo po kukurydzy na ziarno. Siew był 28.10, dzisiaj sprawdzałem to aktualnie sytuacja wygląda tak. Woj.Dolnośląskie. 

Będzie coś z tego ?

IMG-20241106-WA0000(1).jpg

Dzisiaj bylem na polu to U mnie jednak trochę większa.  Pewnie różnica 2 dni w siewie robi różnicę 

Tak wygląda po odgrzebaniu gleby

20241106_131756.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Byłem dopiero na polu jakas nadzieją jeszcze jest może jakieś 30 procent chyba będzie zaczynać się krzewić zdjęcie a plantacja też na zdjęciu 

IMG_20241106_153437.jpg

IMG_20241106_152238.jpg

Dobra jest , nic nie trza kombinować , a i jakoś głeboko też nie wygląda żeby była zasiana , przynajmniej tak to wygląda , ja u siebie celowo siałem trochę głębiej i według tej u ciebie to wygląda jak by była sporo głebiej zasiana , .

U mnie jest drugi węzeł krzewienia na wysokości ze 3 cm od korzenia , też dopiero ma jedno rozkrzewienie , ale jak się oderwie liść to drugie też już idzie w głębi i do zimy na pewno 3 będzie mieć , tyle że u mnie wzeszła pewnie 100% , siana była 300-320 sztuk, i myślę że coś koło tego powinno być , jak na tą chwilę mógłbym powiedzieć że pszenice mam ideał 

Zrobię ci jutro zdjęcie wyrwanej pszenicy to zobaczysz jak ma 2 węzeł krzewienia , bo u ciebie to można powiedzieć że go nie ma wcale 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nigdy nie wzeszlo tyle % co kiełkowanie , sieje 250 , z reguły wzejdzie 230-245, dobrze sie liczy jak ma jeden liść , im póżniej tym gorzej

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)

Przestancie patrzec na to 😂 lepsza taka rzadsza pszenica niz szczota. Wcale klos do klosa nie musi dotykac aby wymlocic 10t/ha ;)

U mnie tak wygladalo po kukurydzy bezorkowo.

Talerzowka i bezorkowy i w to juz zasialem bez problemu. Kukurydza tutaj dala 12,5t/ha.

Pszenica juz zielona, ze nawet nie widac, ze bezorkowo po kukurydzy zasiane. Jak nie zapomne to jutro zrobie zdjecie jak teraz wyglada

IMG_20241001_091738.jpg

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 2
Opublikowano
24 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Dobra jest , nic nie trza kombinować , a i jakoś głeboko też nie wygląda żeby była zasiana , przynajmniej tak to wygląda , ja u siebie celowo siałem trochę głębiej i według tej u ciebie to wygląda jak by była sporo głebiej zasiana , .

U mnie jest drugi węzeł krzewienia na wysokości ze 3 cm od korzenia , też dopiero ma jedno rozkrzewienie , ale jak się oderwie liść to drugie też już idzie w głębi i do zimy na pewno 3 będzie mieć , tyle że u mnie wzeszła pewnie 100% , siana była 300-320 sztuk, i myślę że coś koło tego powinno być , jak na tą chwilę mógłbym powiedzieć że pszenice mam ideał 

Zrobię ci jutro zdjęcie wyrwanej pszenicy to zobaczysz jak ma 2 węzeł krzewienia , bo u ciebie to można powiedzieć że go nie ma wcale 

Ta akurat płytko jest siana na tamtym polu sytuacja identyczna z tym że dłuższa cześć podziemna i bedzie robic 2 węzeł krzewienia 

Opublikowano
42 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Jeszcze nigdy nie wzeszlo tyle % co kiełkowanie , sieje 250 , z reguły wzejdzie 230-245, dobrze sie liczy jak ma jeden liść , im póżniej tym gorzej

Nigdy nie liczę ile jest , ale jak się popatrzy to wygląda że wschody idealne 

Opublikowano
9 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Posiałem pszenice bezorkowo po kukurydzy na ziarno. Siew był 28.10, dzisiaj sprawdzałem to aktualnie sytuacja wygląda tak. Woj.Dolnośląskie. 

Będzie coś z tego ?

IMG-20241106-WA0000(1).jpg

IMG-20241106-WA0003.jpg

Czy to kanapa Simsona?

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Kurczę takie obsady pszenicy to na agrofoto tylko @miwigos siał ;)

• Like 1
Opublikowano

U nas na południu duże gospodarstwo zaczyna siewy pszenicy 20/21 września, to sieją ok. 200 szt/m2. Ja siałem ostatnią pszenicę (kwalifikat) 12 października w obsadzie teoretycznie ok. 320 szt,  to mam takie cuś 😝  Dobrze że to tylko niecałe 20 ar.

20241104_143436_HDR.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v