Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, mysza103 napisał:

Więc jak byś zagospodarował 140 kgN żeby były parametry , i do tego plonu dało 9 ton ? raczej się nie da , U mnie na początku marca poszło N1 -ok 50kgN , i ostatnie dni marca N2 - 90kgN . Rozpisać inaczej dawki to by może iłapnęła parametry , ale nie zrobiła by na pewno takiego plonu 

N1 30N, N2 70N, N3 40N. Nie wiem czy ty w Saletrze nawozisz czy rsm? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał:

Więc jak byś zagospodarował 140 kgN żeby były parametry , i do tego plonu dało 9 ton ? raczej się nie da , U mnie na początku marca poszło N1 -ok 50kgN , i ostatnie dni marca N2 - 90kgN . Rozpisać inaczej dawki to by może iłapnęła parametry , ale nie zrobiła by na pewno takiego plonu 

Może mocznik albo 2 dawka później. 

Opublikowano
49 minut temu, mysza103 napisał:

Byś dał 100 kg saletry na kłos i by były i tony i parametry

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Troker1979 napisał:

Panowie i Panie doradźcie. Mieszanka owsa jęczmienia z pszenicą. Sucho jak diabli od miesiąca ale rośnie. Ciężko mi ocenić fazę w jarych i do tego w mieszance. Do tego dopiero się uczę. Nie było chwastów, zresztą dalej niewiele ich jest. Uprawy po wieloletnich TUZach. Później sianokosy , brak czasu, dalej susza  i zboże ze 30 cm teraz ma a może i więcej.

Miałem na to mustang forte i granstar ultra. Czy to jeszcze bezpieczne dla zboża? Jak nie to czym ewentualnie bezpiecznie można zrobić dwuliścienne w tej uprawie? Czy zostawić bo presja mała? Z góry dzięki za rady 🍺🍺🍺

Na mustang to raczej fazy uciekły napewno , granstar  może jeszcze iść

Na kłos bezpieczniej saletra niż RSM

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, SawekBraczyk napisał:

N1 30N, N2 70N, N3 40N. Nie wiem czy ty w Saletrze nawozisz czy rsm? 

Rsm . Sądzisz że 30 kg N które jest na pobudzenie roślin po zimie, i 70 kgN które w największym stopniu decyduje o plonie , w sumie liche 100 kgN  , są w stanie zrobić plon 9 ton ? 

28 minut temu, Tomek90 napisał:

Może mocznik albo 2 dawka później. 

Dając mocznik trzeba by 2 dawkę jeszcze przyspieszyć, tak by górka azotu była dostępna już przed 1 kolankiem żeby wówczas nawet na chwilę roślina nie pomyślała że jej może braknąć żarcia. Co do drugiej myśli o opóźnionej zbytnio dawce , to trzeba przeczytać początek mojej wypowiedzi . Po prostu nie jest możliwe pogodzenie wysokiego plonu + wysokich parametrów  z niskim nawozeniem azotem 140 kgN

W tym roku oczywiście wróciłem do poprzedniego poziomu stosowania , na razie jest ok 175 kgN podane

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Rsm . Sądzisz że 30 kg N które jest na pobudzenie roślin po zimie, i 70 kgN które w największym stopniu decyduje o plonie , w sumie liche 100 kgN  , są w stanie zrobić plon 9 ton ? 

Dając mocznik trzeba by 2 dawkę jeszcze przyspieszyć, tak by górka azotu była dostępna już przed 1 kolankiem żeby wówczas nawet na chwilę roślina nie pomyślała że jej może braknąć żarcia. Co do drugiej myśli o opóźnionej zbytnio dawce , to trzeba przeczytać początek mojej wypowiedzi . Po prostu nie jest możliwe pogodzenie wysokiego plonu + wysokich parametrów  z niskim nawozeniem azotem 140 kgN

W tym roku oczywiście wróciłem do poprzedniego poziomu stosowania , na razie jest ok 175 kgN podane

Ja miałem pszenicę na 10t kurzaka i 160N w rsm albo i więcej. 

Plon duży bo mimo wymoknieć ponad 9t, ale mimo to białko 11 tylko. Może to wina odmiany tylko ze to nie B i azot tam na parametry jakoś nie pomógł. 

Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał:

Djąc mocznik trzeba by 2 dawkę jeszcze przyspieszyć, tak by górka azotu była dostępna już przed 1 kolankiem żeby wówczas nawet na chwilę roślina nie pomyślała że jej może braknąć żarcia.

Ktoś tu pisał że saletre na pierwszą dawkę i mocznik na drugą dawkę daje tego samego dnia i wychodzi to bardzo dobrze 

Opublikowano

Jutro musze zrobic zabieg na skrzypionkę bo się wwaliła na pszenice. Można robić rano jak opadnie rosa? - to na jednej czesci pól,

Druga cześć troszkę bardziej skomplikowana bo chciałem wraz z zabiegiem na skrzypionke zrobic t2/t3 - 125 protiokonazol + 125 tebukonazol + siarczan magnezu.

Jechac z rana można czy lepiej czekać na wieczór?

zapowiadają pochmurny cały dzień jutro i max 26 stopni

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Ktoś tu pisał że saletre na pierwszą dawkę i mocznik na drugą dawkę daje tego samego dnia i wychodzi to bardzo dobrze 

To zależy od pogody, jak jest wilgoć i ciepło to mocznik staje się że tak powiem "saletrą" już po tygodniu, więc wątpię żeby wystarczył do maja. Chyba że ktoś sypnie 250kg mocznika i 250 saletry na ha,  to może tak być, ale jest taki odważny? 

Ja mam 4.7 ha pszenicy i poszła mi 1 tona RSM 28, 200kg mocznika i 1.1 t saletry. Nie wyobrażam sobie tego na jeden raz, żeby nawet był big mocznika zamiast saletry. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Okisz napisał:

Jutro musze zrobic zabieg na skrzypionkę bo się wwaliła na pszenice. Można robić rano jak opadnie rosa? - to na jednej czesci pól,

Druga cześć troszkę bardziej skomplikowana bo chciałem wraz z zabiegiem na skrzypionke zrobic t2/t3 - 125 protiokonazol + 125 tebukonazol + siarczan magnezu.

Jechac z rana można czy lepiej czekać na wieczór?

zapowiadają pochmurny cały dzień jutro i max 26 stopni

Co będziesz dawał na skrzypionkę ?

Opublikowano

Właśnie wczoraj wieczorem pryskałem jakimś "Koron" od Invigo (chyba to samo co Delmetros), bo w najbliższym punkcie zabrakło Cyperkillu i po dzisiejszej lustracji przed wieczorem, stwierdzam że nic jej nie ruszyło... Co ciekawe, formulacja niby SC, czyli stężona ZAWIESINA, a to ciulstwo było rzadkie jak woda, tyle że biała 😎  Ach, to Invigo....

Opublikowano
1 minutę temu, boogie7 napisał:

Właśnie wczoraj wieczorem pryskałem jakimś "Koron" od Invigo (chyba to samo co Delmetros), bo w najbliższym punkcie zabrakło Cyperkillu i po dzisiejszej lustracji przed wieczorem, stwierdzam że nic jej nie ruszyło... Co ciekawe, formulacja niby SC, czyli stężona ZAWIESINA, a to ciulstwo było rzadkie jak woda, tyle że biała 😎  Ach, to Invigo....

Cyperkill coś mi zostało chyba z zapasów to można wymieszać dla pewności?

Opublikowano

Oczywiście źe można, bn to pyretroidy. Problemem może być pokrycie roślin (pionowo ustawione liście, larwy często żerują po dolnej stronie liścia), ale i tak po cypermetrynie zawsze efekt był, a po deltametrynie słabiutko.. Oczywiście tak jest w moim przypadku, nie twierdzę że u kogoś innego będzie tak samo..

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, boogie7 napisał:

Oczywiście źe można, bn to pyretroidy. Problemem może być pokrycie roślin (pionowo ustawione liście, larwy często żerują po dolnej stronie liścia), ale i tak po cypermetrynie zawsze efekt był, a po deltametrynie słabiutko.. Oczywiście tak jest w moim przypadku, nie twierdzę że u kogoś innego będzie tak samo..

Ostatnimi czasy używałem właśnie cyperkill. Wydawało mi się że było ok. Mój ojciec stwierdził ze możne coś innego spróbować. Zobaczymy. Najwyżej za 2 dni poprawka bedzie...

Dawałeś jakis adiuwant? W opisie na stronie Chemirolu jest taki zapis:

"W przypadku opryskiwania roślin, na których występuje nalot woskowy, zaleca się dodanie środka zwilżającego do cieczy użytkowej."

Edytowane przez Okisz
Opublikowano
10 godzin temu, miwigos napisał:

Na mustang to raczej fazy uciekły napewno , granstar  może jeszcze iść

A coś innego? Jakiś chwastox? Podpytuję bo nie chcę spieprzyć tego owsa bo pierwszy raz siejemy ale tez nie chcę mieć chwastów.
Granstar był na wiosnę dawany, miał iść mustang na poprawki ale od kilku dni widać kształtowanie kłosa. Chwastoxy? 

Opublikowano

Dokarmiacie dolistnie jęczmień jary? Tak się zastanawiam co by można było mu podać. Mocznik + siarczan magnezu nie zaszkodzi? Tak w 5-7% stężeniu? Czy lepiej jakaś saletra wapniowa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v