Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, ravoj napisał:

No wystarczy się bujnąć autem i można dziesiątki plantacji z żółtymi czubkami zobaczyć. Ja dużo jeżdżę i aż serce boli. Jak ktoś chciał zbyt dobrze to teraz widać. To małolaty wchodzą w gospodarzenie chyba i jak ja kiedyś za dużo się naczytali i dają te amino srino moczniki i triazole. W tym roku coś wielu rolnikom nie pykło na starcie. Zobaczymy co będzie dalej, bo flagę też się fajnie jara

Ciśnie fito aż miło. Trzeba czekać, daj czas czasowi. Samo się zrobi, chyba że znowu coś jej zapodasz

Głupoty piszesz, w moich stronach czy ktoś gospodarzy 5 czy 50 lat tak samo pszenice wyglądają. 

Opublikowano (edytowane)

Możliwe, nie mówię że nie, to tylko hipoteza, nie badałem jej szczegółowo. Co potwierdza druga hipotezę, że jednak odmiana miała znaczenie.

Ja mam żółte czubki tylko na tej dosiewanej od sąsiada ale wiem czemu, bo poszedł mix T1 z  R1

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
8 minut temu, drobny napisał:

Moja kariatyda to samo, Na T1 dałem 180g protio i 7g cyflu Chyba jutro je bne po 0,7l priaxora a w czasie kłoszenia 200g tebu

Kariatyda u mnie też liście żółte, mam też euforię na tym samym polu i bardzo mało jest takich liści a kariatyda masakra , ostatni rok u mnie ta odmiana 

Opublikowano (edytowane)

U mnie poszlo tylko t1+r1 i 5 dni pozniej poprawka na dwuliscienne i tyle. I wywalilo fito. Z reszta pojezdzilem dzis i wlasnie jak ktos kto dba o pola i uprawy to zolte pole a ten co zasieje i jedzie z kombajnista na pola to ma normalna pszenice. Ogolnie nie ma co sie bardzo przejmowac. Jedynie tyle, ze masakrycznie to wyglada, ale w tamtym roku tez mialem jeden kawalek gdzie wyszlo troche fito i byla to najlepsza pszenica 😂 wyjdzie flagowy to zasloni 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Teraz wygląda gorzej , przed żniwami odwrotnie będzie , nie wszystko jest fito , część , to zaleczone choroby , ci co nie pryskali , wody jest opór , teraz przyjdzie ciepło i choroby zaszaleją 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Dnia 25.04.2024 o 16:51, Zapracowany napisał:

Queen em poszło i mnie T2 w tych wczesnych, na resztę też go mam, opryskiwacz narazie cały!

Koniecznie daj znać na jesieni czy nie cieknie Ci z końcówek. Są opinie a UK, ale co swoje testy, to swoje 😀

• Root Admin
Opublikowano
Hombre napisał:

3 godziny temu, yacenty napisał:

co było robione na grzyba?

Unix w dawce 1 kg/ha

i się Dziwisz że masz mączniak? kto ci kazał taka Grzybowke zrobić?

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, miwigos napisał:

Teraz wygląda gorzej , przed żniwami odwrotnie będzie , nie wszystko jest fito , część , to zaleczone choroby , ci co nie pryskali , wody jest opór , teraz przyjdzie ciepło i choroby zaszaleją 

Gdzie to o tych chorobach zaleczonych piszą, bo 10 lat jestem na forum, tu i tam coś czytam i już któraś osoba pisze o wyrzucaniu grzyba na czubek czy wierzch po skutecznym zabiegu. To tak jakbym leczył kaca i miał większego kaca, a tak nie jest przecież chyba🤔 

Opublikowano
27 minut temu, kamil800 napisał:

U mnie poszlo tylko t1+r1 i 5 dni pozniej poprawka na dwuliscienne i tyle. I wywalilo fito. Z reszta pojezdzilem dzis i wlasnie jak ktos kto dba o pola i uprawy to zolte pole a ten co zasieje i jedzie z kombajnista na pola to ma normalna pszenice. Ogolnie nie ma co sie bardzo przejmowac. Jedynie tyle, ze masakrycznie to wyglada, ale w tamtym roku tez mialem jeden kawalek gdzie wyszlo troche fito i byla to najlepsza pszenica 😂 wyjdzie flagowy to zasloni 😂

Grzybówka bierze choroby i pokazuje się to na liściu. Wg mnie u Ciebie to zaleczona septorioza .  Ty dałeś t1 i zatrzymasz rozwój choroby. Ci co nic nie dali teraz mają zielone pszenicę, ale w tle rozwijają się choroby i zaatakują akurat na podflagowy i flagowy. Oczywiście trzeba unikać przypalenia, ale jednocześnie robić swoje z ochrona. 

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Za tonę ziarna 

Plus trzysta dopłaty do tony, od Tuska 😆

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, ravoj napisał:

Możliwe, nie mówię że nie, to tylko hipoteza, nie badałem jej szczegółowo. Co potwierdza druga hipotezę, że jednak odmiana miała znaczenie.

Ja mam żółte czubki tylko na tej dosiewanej od sąsiada ale wiem czemu, bo poszedł mix T1 z  R1

U mnie czy sąsiadów lepiej wyglądają zboża siane swoim materiałem i zaprawione samemu niż siane materiałem nabytym jako nowy. 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Nie siej propagandy za 12,5 białka możesz podpisać u Osadkowski po 800 netto, paszowa  710

Słowo - klucz, PODPISAĆ 

2 godziny temu, kamil800 napisał:

@AndpolNie no wszyscy wiemy, ze zartujesz. Bo prochloraz zostal wycofany i nie moze byc stosowany od jesieni 2023r ;) na pewno nie masz i nie zastosujesz w tym roku ;)

Jeszcze mogę kupić, ale 400 zł/5l to nie warto.

Opublikowano
15 minut temu, odrion napisał:

Grzybówka bierze choroby i pokazuje się to na liściu. Wg mnie u Ciebie to zaleczona septorioza .  Ty dałeś t1 i zatrzymasz rozwój choroby. Ci co nic nie dali teraz mają zielone pszenicę, ale w tle rozwijają się choroby i zaatakują akurat na podflagowy i flagowy. Oczywiście trzeba unikać przypalenia, ale jednocześnie robić swoje z ochrona. 

W tle rozwijają się choroby powiadasz 🤔 a u tych co mają żółto są wyleczone? Zaczynam się chyba robić stary,

Czyli ci wszyscy co mają piękne zielone zdrowe pszenice mają jednak chore, bo nie pryskali, ale pozostali co mają żółte i mizerne mają jednak zdrowe i oni wygrali?

I ja się dziwię, że ludzie klękają przed panem w sukience. 

• Like 1
Opublikowano

@kamil800 u mnie też tak wygląda pszenica, T1 było robione 30.03.

Myślę że to po przymrozkach bo u mnie  przymrozki tamten tydzień i ten i to do -5 przy gruncie .

W przyszłym tyg prawdopodobnie pójdzie priaxor + tebu

A tak w ogóle to ile trzeba odczekać po przymrozku by jechać z samym mikro

Opublikowano
5 minut temu, ravoj napisał:
26 minut temu, odrion napisał:

W tle rozwijają się choroby powiadasz 🤔 a u tych co mają żółto są wyleczone? Zaczynam się chyba robić stary,

Czyli ci wszyscy co mają piękne zielone zdrowe pszenice mają jednak chore, bo nie pryskali, ale pozostali co mają żółte i mizerne mają jednak zdrowe i oni wygrali?

I ja się dziwię, że ludzie klękają przed panem w sukience

Robiłeś badania albo chociaż testowałeś? Nikt nie wygrał i nie ma jednego wzorca bo jest dziesiat innych zmiennych. Zrób sobie test gdzie dasz ochronę i gdzie nie dasz. W pewnym momencie pszenica bez ochrony może wydawać się zdrowsza, ale ocena finalna jest taka, która dłużej będzie asymilować i budować plon. Poza tym często jest to kumulacja i efekt źle zrobionego zabiegu (w złych warunkach). 

Opublikowano (edytowane)

Tak z doświadczenia wiem, a doświadczenie to badanie, że Ci co mają żółte pszenice raczej rekordu nie zbiorą. To się musi  odbić na plonie i zazwyczaj odbija. Miałem żółte końcówki i zbierałem tak średnio. Miałem też rekordy,  ale wtedy pszenica miła wigor od wschodów po kłos. Tego nie oszukasz

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
6 minut temu, ravoj napisał:

Tak z doświadczenia wiem, a doświadczenie to badanie, że Ci co mają żółte pszenice raczej rekordu nie zbiorą. To się musi  odbić na plonie i zazwyczaj odbija. 

Nie mówimy o tym kto ma żółta pszenicę a o tym kto ma chronioną vs nie chronioną. A to jest różnica. 

Opublikowano (edytowane)

@ravoj no akurat w tamtym roku u mnie ta "zolta" byla najlepsza. Wcale nie stracila zadnego wigoru ani nic. Rosla nadal i tak od podflagowego i flagowego byla piękna zielona. Wiec wcale to sie nie musi odbic na plonie.

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Wiem że @Andpolma zdrową pszenicę i szansę na rekord. Może ją chronić i zapewne powinien, byle nie zrobił z niej żółtej, bo jak widać można to zepsuć 

Tak Kamilu, to nie musi być wielka strata, przecież nie zabije to roślin, fito przeminie, flaga będzie piękna, tylko nie wiesz ile Twoja by dała, gdyby żółta nie była, może 200kg więcej? 

Edytowane przez ravoj
  • Root Admin
Opublikowano
kamil800 napisał:

@ravoj no akurat w tamtym roku u mnie ta "zolta" byla najlepsza. Wcale nie stracila zadnego wigoru ani nic. Rosla nadal i jak od podflagowego i flagowego byla piękna zielona. Wiec wcale to sie nie musi odbic na plonie.

a gdyby była zielona to dalaby 7proc plonu więcej

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v