Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Klakier125 napisał:

Ok czyli tak jak napisał kolega t3 bez niczego. A na t2 dać siarczan magnezu + plonvit zboża i oczywiście grzybowke, a z tym plonvit opty co mam zrobić,ominąć go,czy go poprostu dodać,bo już mam go zakupionego. 

Jak już go masz to dadaj. Myślałem ze przed zakupami jesteś. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Jak już go masz to dadaj. Myślałem ze przed zakupami jesteś. 

No właśnie tak myślałem.  Tylko jak to wszystko zmieszam ze sobą, grzybowka + plonvit opty +plonvit zboża I jeszcze mi piszą, żeby dać siarczan magnezu do t2.i co radzicie  jak zrobić  żeby było najlepiej. 

Edytowane przez Klakier125
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, rolnikos25 napisał:

Pixxaro dobrym rozwiązaniem na chabra czy są lepsze?

Może i zwalczy, tylko dlaczego akurat Pixxaro?

6 godzin temu, Fugeo napisał:

Weźmie ostrożeń?

weźmie ostrożeń?

Tribenuron, no raczej tak.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano (edytowane)

TO jakas fitotoksycznosc przez te chlody czy jakis grzyb? Przed ochodzeniem byla w 100% zielona a teraz znaczna czesc pszenic w okolicy to ma, u niektorych takie żółte, ze z daleka widać. Tu na zdjeciu jest Venecja to jest bardziej "zaatakowana" a Reform a tylko czubki podpalone.

Aa i jeszcze w  miejscach gdzie startowałem opryskiwaczem czyli gdzie szlo wiecej jakichs srodkow jest tego wiecej

IMG_20240426_165233.jpg

IMG_20240426_164018.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
14 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Gdzieś słyszałem że kontrakty na zbiory pszenicy po 430zł są. 

Nic tylko siać te ,,tanie " nawozy, i pełny pakiet ochrony 🤦‍♂️ jak to się sprawdzi to będzie wesoło. Jeszcze tylko po przymrozkach suszy brakuje.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Na kukurydzy na jesień tez za darmo oddawali a jakos i tak wszyscy sieja. U mnie nie wiem nawet jaka cena jest , bo że tam gdzieś oferują że za darmo chcą to nie znaczy ze tak wszędzie będzie. I generalnie kij wie co tam na żniwa będzie. Ja tam robię swoje dalej , jak już zaczołem to i skończę bo nie zostawię od tak tego teraz bo już praktycznie koniec. Ale u mnie elegancko wszystko , nic nie popalone wszystko zieloniutkie. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Ja niczym jeszcze nie psiukał i aż strach czymkolwiek prysnąć bo widać po polach i tu na forum co się dzieje jak pryśnięte i spierdolone pola pszenicy a tak na poważnie to mam prochloraz fenpropidynę azoksy i tebu i 1 zabieg trzeba zrobić.

IMG_20240426_155025.jpg

IMG_20240426_155017.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Gdzieś słyszałem że kontrakty na zbiory pszenicy po 430zł są. 

Nie siej propagandy za 12,5 białka możesz podpisać u Osadkowski po 800 netto, paszowa  710

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

PR=

4 minuty temu, kamil800 napisał:

@AndpolNie no wszyscy wiemy, ze zartujesz. Bo prochloraz zostal wycofany i nie moze byc stosowany od jesieni 2023r ;) na pewno nie masz i nie zastosujesz w tym roku ;)

zostało mi niecałe 0,5l i do utylizacji trzeba go oddać:P

Opublikowano
3 godziny temu, kamil800 napisał:

TO jakas fitotoksycznosc przez te chlody czy jakis grzyb? Przed ochodzeniem byla w 100% zielona a teraz znaczna czesc pszenic w okolicy to ma, u niektorych takie żółte, ze z daleka widać. Tu na zdjeciu jest Venecja to jest bardziej "zaatakowana" a Reform a tylko czubki podpalone.

Aa i jeszcze w  miejscach gdzie startowałem opryskiwaczem czyli gdzie szlo wiecej jakichs srodkow jest tego wiecej

IMG_20240426_165233.jpg

IMG_20240426_164018.jpg

Też mam podobnie ale tylko w banatusie w pozostałych czterech odmianach niema nic całe są zieloniutkie, a wszystkie zabiegi robione jednakowo myślę ze może reakcja na przymrozki fito albo atakuje DTRka

20240426_150541.jpg

20240426_150550.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Andpol napisał:

Ja niczym jeszcze nie psiukał i aż strach czymkolwiek prysnąć bo widać po polach i tu na forum co się dzieje jak pryśnięte i spierdolone pola pszenicy a tak na poważnie to mam prochloraz fenpropidynę azoksy i tebu i 1 zabieg trzeba zrobić.

IMG_20240426_155025.jpg

IMG_20240426_155017.jpg

No wystarczy się bujnąć autem i można dziesiątki plantacji z żółtymi czubkami zobaczyć. Ja dużo jeżdżę i aż serce boli. Jak ktoś chciał zbyt dobrze to teraz widać. To małolaty wchodzą w gospodarzenie chyba i jak ja kiedyś za dużo się naczytali i dają te amino srino moczniki i triazole. W tym roku coś wielu rolnikom nie pykło na starcie. Zobaczymy co będzie dalej, bo flagę też się fajnie jara

1 godzinę temu, Sola20 napisał:

Też mam podobnie ale tylko w banatusie w pozostałych czterech odmianach niema nic całe są zieloniutkie, a wszystkie zabiegi robione jednakowo myślę ze może reakcja na przymrozki fito albo atakuje DTRka

20240426_150541.jpg

20240426_150550.jpg

Ciśnie fito aż miło. Trzeba czekać, daj czas czasowi. Samo się zrobi, chyba że znowu coś jej zapodasz, jak pisałem kilka dni temu, odmiana odmianie nierówna, jedna te nasze bełty wciąga nosem, druga pierdzi i kwiczy . 

Bayer robi doświadczenia na starych odmianach a małopolska hodowla czy tam inny moloch wprowadza nowe krzyżówki i problem gotowy 

1 godzinę temu, Andpol napisał:

PR=

zostało mi niecałe 0,5l i do utylizacji trzeba go oddać:P

Ja wezmę i obiecuje że zutylizuje

Edytowane przez ravoj
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v