Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, logitech55 napisał:

Czy takie nawożenie ma sens?

Na początku marca saletra amonowa a na następny dzień mocznik i inhibitorem i tak zakończyć nawożenie azotowa

 

Jeszcze mam takie pytanie czy pszenicę przewódkową bardziej traktować jak ozimą czy jarą.  Zastanawiam czy warto kawałek na próbę zasiać? Może ktoś miał i jaki był plon?

Jak zasiejesz przed 1 lutego  to bardziej jak ozimą, jak po, to jak jara. Chodzi o krzewienie i termin wschodów. Jak wzejdzie w lutym czy na początku marca, to niewiele będzie się różnić od tej z listopada.

Opublikowano

zacznijmy od tego że mocznik potrzebuje czasu i ciepla ok 2 tygodni żeby roślina mogła go pobrać więc jeśli Marzec będzie zimny to z 2 tygodni do dostępności zrobi się 3 a może i 4tygodnie ale jak trafie się ciepły ok 10* to ten czas może być krótszy. nie przewidzisz pogody marcowej w grudniu

Opublikowano

Panowie mam pytanie ile azotu stosujecie w swoich wysokotowarowych gospodarstwach? Wiele osób chwali się białkiem na poziomie 14+%. Głównie chodzi o plantacje gdzie nie stosuje się nawozów naturalnych w wieloleciu albo jesteście w stanie określić azot wprowadzony w ten sposób. Trzecią składową obok białka i dawki N jest plon. 

U mnie przy 200 kgN i średnim plonie 8 t białko 11.8-12.8%. Niby nic dziwnego, bo wychodzi 25kgN/t i nie było nadpodaży azotu z roku ubiegłego.  I tak się zastanawiam w jakie dawki iść i ile bym musiał dołożyć do interesu. 

Opublikowano

Przy 180 miałem i prawie 15. Kwestia odmiany a azot to nie wszystko. Do tego dochodzi siarka dla aminokwasów z grupą siarkową a później białek, zaopatrzenie w PK Ca Mg, mikroelementy aby ten azot mógł zostać odpowiednio wykorzystany. Dobra ochrona roślin i trochę szczęścia z pogodą. 

  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, ziomal_one napisał:

Panowie mam pytanie ile azotu stosujecie w swoich wysokotowarowych gospodarstwach? Wiele osób chwali się białkiem na poziomie 14+%. Głównie chodzi o plantacje gdzie nie stosuje się nawozów naturalnych w wieloleciu albo jesteście w stanie określić azot wprowadzony w ten sposób. Trzecią składową obok białka i dawki N jest plon. 

U mnie przy 200 kgN i średnim plonie 8 t białko 11.8-12.8%. Niby nic dziwnego, bo wychodzi 25kgN/t i nie było nadpodaży azotu z roku ubiegłego.  I tak się zastanawiam w jakie dawki iść i ile bym musiał dołożyć do interesu. 

Słoma zostaje na polu? W ilu dawkach sypiesz azot? Co jeszcze daje z nawozów ?

Opublikowano
22 godziny temu, ziomal_one napisał:

Panowie mam pytanie ile azotu stosujecie w swoich wysokotowarowych gospodarstwach? Wiele osób chwali się białkiem na poziomie 14+%. Głównie chodzi o plantacje gdzie nie stosuje się nawozów naturalnych w wieloleciu albo jesteście w stanie określić azot wprowadzony w ten sposób. Trzecią składową obok białka i dawki N jest plon. 

U mnie przy 200 kgN i średnim plonie 8 t białko 11.8-12.8%. Niby nic dziwnego, bo wychodzi 25kgN/t i nie było nadpodaży azotu z roku ubiegłego.  I tak się zastanawiam w jakie dawki iść i ile bym musiał dołożyć do interesu. 

max 170 kg. z wszystkich dostępnych źródeł 😋

Opublikowano
Dnia 18.12.2023 o 12:44, ziomal_one napisał:

Panowie mam pytanie ile azotu stosujecie w swoich wysokotowarowych gospodarstwach? Wiele osób chwali się białkiem na poziomie 14+%. Głównie chodzi o plantacje gdzie nie stosuje się nawozów naturalnych w wieloleciu albo jesteście w stanie określić azot wprowadzony w ten sposób. Trzecią składową obok białka i dawki N jest plon. 

U mnie przy 200 kgN i średnim plonie 8 t białko 11.8-12.8%. Niby nic dziwnego, bo wychodzi 25kgN/t i nie było nadpodaży azotu z roku ubiegłego.  I tak się zastanawiam w jakie dawki iść i ile bym musiał dołożyć do interesu. 

To zależy ja po rzepaku i soi dałem 90kg w moczniku białko 13 gluten 24 plon 9 odmiana Fox 

  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, jezyk_nh napisał:

Napewno nie rozkruszek. Prędzej trojszyk ale zbyt dokładnie nie widać 

Pomarańczowy jest , czyli trojszyk , rozkruszek jest malutki , trzeba chyba lupe

Opublikowano
10 godzin temu, Zapracowany napisał:

Mnie w tym roku cos takiego odwiedziło, placowo i się nie rusza. Ale na wypadek W rozłożyłem tabletki. Taka pajęczyna na wieszku była. Omacnica spichrzanka chyba.

20231218_103248.jpg

Jak jest pajęczynka to mol spichrzowy.

  • Like 1
Opublikowano

Tabletka załatwi sprawę? Przykryć pryzmę folią? 

2 godziny temu, miwigos napisał:

Pomarańczowy jest , czyli trojszyk , rozkruszek jest malutki , trzeba chyba lupe

To też jest malutkie gdzieś max 2 mm, młode osobniki są takie białe. I siedział tylko na wierzchu i zboże tak jak by w delikatnej pajęczynie. 

Opublikowano

Panowie zaoralem 100% swoich pól na zimę więc jak dojdą com zrobił hehe to grozi mi obcinka 3% dopłat. A jak nie zostawię 4% gruntów na ugorowanie to co mi grozi? Też zabiorą kilka %?

Opublikowano

no wlasnie wychodzę z tego założenia więc zaoralem wszystko bo co mi z orki wiosennej na 5klasie! A siejąc 100% moich gruntów ornych lepiej na tym wyjdę jak zostawić ugor albo siać poplony gdzie muszę uprawić, kupić nasiona i paliwo. Właśnie przeczytałem że na stronie EPUE w zakładce Moje sprawy są wyniki monitoringu satelitarnego więc już wiedzą i beda wiedzieć wszystko co robione jest na polu

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

Panowie zaoralem 100% swoich pól na zimę więc jak dojdą com zrobił hehe to grozi mi obcinka 3% dopłat. A jak nie zostawię 4% gruntów na ugorowanie to co mi grozi? Też zabiorą kilka %?

Szło zaznaczyć ugór z uprawą, a na rok 2024 nie wiadomo co jeszcze ustalą

Opublikowano

Jak u was na chwilę obecną wyglądają pszenicę pod względem zdrowotnym? Ja mam u siebie 4 odmiany. Bilanz (sprawdzony przez ostatnie lata ) Euforia (pozytywnie zaskakuje) Provision z RGT oraz dałem się namówić (sam siebie) na Banatusa no i właśnie ta ostatnia wygląda najsłabiej pod względem chorób mimo iż zasiany po rzepaku. A spodziewałem się efektu wow. No ale do zbioru jeszcze daleko. Zobaczymy co będzie. Najzdrowsza i najbardziej ciesząca oko to Provision. A może Banatus przereklamowany ? Jakieś opinie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v