Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, logan3512 napisał:

To nie przestawiają ziemia jest wilgotna to starczy na 200 litrów wody . A jakim środkiem chcesz pryskać na większości środków pisze 200:300 wody

Trinity 300-400 l ma

Opublikowano

Mam pytanko, siałem pszenicę 28 września, jakoś co roku robię odchwaszczanie wiosenne ale widzę że mocno idą chwasty można by to teraz czymś popryskac skoro pszenicę jest już wyrośnięta?

Opublikowano

Cezaro albo zwiększ albo poczekaj dłużej , bo u siebie widzę że parę nowych rzepaczkow powschodzilo i gwiazdnica się coś trafia też . Ja robiłem przy 2 liściu a obecnie się krzewi 

Opublikowano

widzę po polach że oziminy siane po 15.10 lepiej wyglądają i równiej powschodzily niż te siane z końca września jeszcze w sucha zbrylona glebę... W tym roku na piachu pszenica ma 3 liść a na glinie dopiero kielkuje

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, Tigon napisał:

Mam pytanko, siałem pszenicę 28 września, jakoś co roku robię odchwaszczanie wiosenne ale widzę że mocno idą chwasty można by to teraz czymś popryskac skoro pszenicę jest już wyrośnięta?

Z diflufenikanu bym zrezygnował bo on może bidy narobić teraz. Jebnąć można maxymalna dawkę chlorotoluronu.

19 godzin temu, tommy66692 napisał:

Nie można, nie ma środków 

Chlorotoluron do końca wegetacji jesiennej 

Opublikowano
4 godziny temu, Andpol napisał:

Dziś pada jutro też więc wjazd chyba w poniedziałek i chyba zwiększę do 0,5l @Broody dawałeś jakiś adiuwant do cezaro?

Dawałeś 😉 i raz że trochę słabo na samosiewy rzepaku nalistnie działało to dwa że nowy powschodzil miejscami po 2 tygodniach . 

Resztę pół będę robił po staremu expert i legato.  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Z diflufenikanu bym zrezygnował bo on może bidy narobić teraz. Jebnąć można maxymalna dawkę chlorotoluronu.

Chlorotoluron do końca wegetacji jesiennej 

Chyba jednak poczekam do wiosny, zawsze opóźniam o tydzień siew po rzepaku i potem wiosna sobie jadę już wszystkie na raz po qq, burakach i rzepaku, a teraz szybciej posiałem i ogólnie gdyby nie samosiewy rzepaku to jest czysto. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Też siałem coś pod koniec września. Jak było za sucho to teraz wjechać nie mogę. Mam Meritil czyli flufenacet plus DFF. Na etykiecie piszę że stosować można od szpilki do końca jesiennej wegetacji. Więc jak to jest?

Opublikowano
16 godzin temu, Andpol napisał:

Fenomen siany 11 październik po rzepaku bez orki. Cezaro kupione tylko czekam na pogodę.

IMG_20231026_132512.jpg

IMG_20231026_132554.jpg

Po rzepaku i tak późno? Czasu zbrakło? 

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Też siałem coś pod koniec września. Jak było za sucho to teraz wjechać nie mogę. Mam Meritil czyli flufenacet plus DFF. Na etykiecie piszę że stosować można od szpilki do końca jesiennej wegetacji. Więc jak to jest?

Od siewu do mrozów że tak powiem. 

4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

A czemu bidy? 

• Thanks 1
Opublikowano

Pytanie mam do panów co 10 ton zbierali w tym roku z hektara. Męczę temat azotu na start. Tak z ciekawości, bo coś tam planuje. Wszędzie czytam, od lat wielu, że oby wcześnie, dużo na duży plon, żeby azot czekał, 60kgN to minimum, niektórzy nawet 100 na start czystego N a ja się pytam Was, rekordzistów jak to było z tym azotem? Skoro 10 ton, to na pewno wiosną obsada była sowita, rozkrzewienia minimum 3 lub więcej, to ile tego azotu było? Dużo i wczesnie (pobudza krzewienie) mało i wcześnie (redukcja wszystkiego) nieco później i dużo (głoduje) później i mało (redukcja)  ?? 

Ja dałem 36kg N na start ubiegłego roku już po ruszeniu wegetacji, (późno i mało) bo azot był k**ewsko drogi i susza, potem na źdźbło też coś koło 50kg i zebrałem 9 ton. To przeczy wszystkiemu co przeczytałem przez lata. To jak to jest u Was? Ktoś podpowie? 

2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Nie będzie jeszcze mocniejszego fito przy starszych roślinach?🤔

Mam nakładki, gdzie DFF poszło 3 razy tyle co w mertilu i nie zobaczysz różnicy. Już kilka lat to stosuje i nigdy fito nie było. Ale u mnie gleba czarna, to ja nie wyrocznia. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Pytanie mam do panów co 10 ton zbierali w tym roku z hektara. Męczę temat azotu na start. Tak z ciekawości, bo coś tam planuje. Wszędzie czytam, od lat wielu, że oby wcześnie, dużo na duży plon, żeby azot czekał, 60kgN to minimum, niektórzy nawet 100 na start czystego N a ja się pytam Was, rekordzistów jak to było z tym azotem? Skoro 10 ton, to na pewno wiosną obsada była sowita, rozkrzewienia minimum 3 lub więcej, to ile tego azotu było? Dużo i wczesnie (pobudza krzewienie) mało i wcześnie (redukcja wszystkiego) nieco później i dużo (głoduje) później i mało (redukcja)  ?? 

Ja dałem 36kg N na start ubiegłego roku już po ruszeniu wegetacji, (późno i mało) bo azot był k**ewsko drogi i susza, potem na źdźbło też coś koło 50kg i zebrałem 9 ton. To przeczy wszystkiemu co przeczytałem przez lata. To jak to jest u Was? Ktoś podpowie? 

Mam nakładki, gdzie DFF poszło 3 razy tyle co w mertilu i nie zobaczysz różnicy. Już kilka lat to stosuje i nigdy fito nie było. Ale u mnie gleba czarna, to ja nie wyrocznia. 

Patras siany 300sztuk jakoś koło 15 października , stanowisko po ziemniakach wczesnych .Na wiosnę po 3-4 mocne rozkrzewienia N1 100l rsm ,N2 290l rsm .

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, ravoj napisał:

Po rzepaku i tak późno? Czasu zbrakło?

Na usługę czekałem bo trochę sucho było i bałem się swoim poznaniakiem zasiać żeby ujowych wschodów nie mieć tak jak co niektórzy mieli.

Opublikowano
10 godzin temu, dlugin napisał:

Patras siany 300sztuk jakoś koło 15 października , stanowisko po ziemniakach wczesnych .Na wiosnę po 3-4 mocne rozkrzewienia N1 100l rsm ,N2 290l rsm .

Czyli pierwszy azot delikatnie, ale drugi to już kosmos, nieźle,  ktoś jeszcze się wypowie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v