Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Fugeo napisał:

Panowie czy expert met + dff + tribenuron można stosować w pszenicy od fazy szpilki/jednego liścia? Mam taką pszenicę która dopiero wschodzi a jutro i pojutrze jest okienko pogodowe bez wiatru a potem znowu ma dmuchać i zastanawiam się czy jechać

Odpuść sobie tribenuron jesienią . Ja już 3 rok daje sam expert i dff na jesień. Wiosną do t1 dodaje połowę dawki lub mniej tribenuronu i jest super czysto i tanio. Po jesiennym stosowaniu tribenuronu miałem wcześniej poprawki i tak na wiosnę. Teraz jeśli przez zimę coś wyjdzie np. Mak czy nawet przytulia to przy t1 problem jest rozwiązany. (W t1 idzie Grzybowska, CCC, Modus i tribenuron w niskiej dawce i pszenicę i jęczmień ozimy nie cierpią na żadne foto)

Opublikowano

Co zrobić bo mam już kupiony herbicyd  bizon niby na etykiecie pisze do 4 liścia ale zalecają stosować do 3 a u mnie w pszenicy już wychodzi 4 a może uda się opryskać dopiero pod koniec tygodnia. Zwiększyć jego dawkę czy dorzucić coś do niego?

Opublikowano
3 godziny temu, sap napisał:

Odpuść sobie tribenuron jesienią . Ja już 3 rok daje sam expert i dff na jesień. Wiosną do t1 dodaje połowę dawki lub mniej tribenuronu i jest super czysto i tanio. Po jesiennym stosowaniu tribenuronu miałem wcześniej poprawki i tak na wiosnę. Teraz jeśli przez zimę coś wyjdzie np. Mak czy nawet przytulia to przy t1 problem jest rozwiązany. (W t1 idzie Grzybowska, CCC, Modus i tribenuron w niskiej dawce i pszenicę i jęczmień ozimy nie cierpią na żadne foto)

To ciekawy pomysł z tym Tribenuron . Ja miałem przygotowane 20g / ha . I tak zawsze poprawiam na wiosnę . A że nie będę żadnego mikro i makro nawozów już stosował to można by dodać do T1 ten Tribenuron i problem może by rozwiązał . 

Opublikowano
Dnia 8.10.2023 o 11:31, Fugeo napisał:

Panowie czy expert met + dff + tribenuron można stosować w pszenicy od fazy szpilki/jednego liścia? Mam taką pszenicę która dopiero wschodzi a jutro i pojutrze jest okienko pogodowe bez wiatru a potem znowu ma dmuchać i zastanawiam się czy jechać

Przymrozki są, a ty chcesz latać z opryskiwaczem?

Dnia 8.10.2023 o 13:01, SawekBraczyk napisał:

Ja przestałem już oglądać , sam se decyduje co robić a jak już to wole zapytać dobrego praktyka . 

Nawet Ty już przestałeś? Ostatnio wprowadził kalkulator do liczenia nawozów. Były szumne zapowiedzi, a jak już się pojawił to nagle okazało się, że... Jest oddzielnie płatny. Wielu zwróciło uwagę, że to niesmaczne, a on od razu zaczął wyzywać od hejterów. Gość ma potencjał, ale ewidentnie sodówka zaczyna uderzać. A szkoda, bo rzepak mi poprowadził na 5 ton 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
22 minuty temu, Sphinxi1 napisał:

Przymrozki są, a ty chcesz latać z opryskiwaczem?

Nawet Ty już przestałeś? Ostatnio wprowadził kalkulator do liczenia nawozów. Były szumne zapowiedzi, a jak już się pojawił to nagle okazało się, że... Jest oddzielnie płatny. Wielu zwróciło uwagę, że to niesmaczne, a on od razu zaczął wyzywać od hejterów. Gość ma potencjał, ale ewidentnie sodówka zaczyna uderzać. A szkoda, bo rzepak mi poprowadził na 5 ton 

Tak przestałem 

Opublikowano

Z niedzieli na poniedzialek był przymrozek, we wtorek chciałbym zrobić expert +dff. Będzie ok 10 stopni, w nocy pewnie 4. Czekać już nie mogę, bo prawie 3 tygodnie po siewie i dalej  zapowiadają deszcze i wiatr. Jechać, czy odpuścić?

Opublikowano
5 godzin temu, adamn999 napisał:

siać pszenicę po burakach około 20 października czy oprócz polifoski rzucić ze 100 kilo saletrzaku przed orką, chodzi o to żeby trochę nadgoniła te siane w terminie

A po co nawóz po burakach, szkoda nawozu, azot jesienią nic ci nie da, lepiej wczesna wiosną dać większa dawkę saletry.

Opublikowano

Mam pole po rzepaku z zasianą pszenicą bez orki i trochę samosiewów co zostały po agregacie. Są mocno wyrośnięte. Macie sprawdzony herbicyd na eliminację zielska?

Opublikowano
4 minuty temu, bbb131 napisał:

Mam pole po rzepaku z zasianą pszenicą bez orki i trochę samosiewów co zostały po agregacie. Są mocno wyrośnięte. Macie sprawdzony herbicyd na eliminację zielska?

Dnia 8.10.2023 o 11:31, Fugeo napisał:

triben tylko po rzepaku w bezorce ma sens wg mnie. Ja czekam do 2-3 liścia by rzepak powschodził.

Opublikowano
23 minuty temu, bbb131 napisał:

Expert met + dff ale u mnie w tamtym roku nie siadło jesienią. Rzepaku mega dużo... Poprawka wiosną Attribut + Mustang forte i padł w oczach 

Opublikowano
21 godzin temu, sap napisał:

Skoro poprawiasz na wiosnę to taniej jest odpuścić dff, niestety ale sam expert rzepaku nie weźmie a koszt tribenuronu śmieszny parę zł, a rzepak nie będzie zagłuszać pszenicy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v