Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Cześć pszenicy posiana , LG Keramik 320szt , SU Banatus 330szt . Ktoś mi mówił że i tak za gęsto , a ja tak niechce mocno schodzić z wysiewem . 

Ile ci mniej więcej wychodziło kg /ha (jakie była MTZ)? U mnie będę jutro zaczynał , a sieję swoją , nie liczyłem mtz  , a naszykowane mam w siewniku na 150 kg/ha przy próbie kręconej  , w tamtym roku podobne było ziarno (może minimalnie drobniejsze) to przy 150 kg wychodziło 320-340 sztuk , to teraz liczę że z 300 sztuk chociaż powinno być 

Opublikowano

to wy Panowie cienko siejecie, ja dziś posiałem ok 1ha 450szt a co! kto bogatemu zabroni... a tak serio to z rozpędu źle ustawiłem siewnik i coś mnie tknęło żeby sprawdzić na polu ustawienie i całe szczęście.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cheesburger napisał:

Najlepiej mi sie do tej pory sprawdza nie liczac zeszlorocznych makow. To do 3 dni?

Tak do 3-4 dni. Wiesz dlaczego nie zwalczyłeś wcześniej maków? Bo substancje nie były do końca dobrane-to raz. Po 2, termin trochę za wczesny. Jak dasz metrybuzynę po siewie, nie wróżę nic dobrego. Jakbyś dał nalistnie, możliwe że maki by trochę oberwały. Mieszanka z aklonifenem zaraz po siewie to już by było OK.

Edytowane przez metrax12
  • Thanks 1
Opublikowano

dziś zacząłem siewy a więc i uprawa agregatem, w cholere jest gród wielkości od pięciu po rozłożona reke- tak dla zobrazowana. Teraz jak podejść do odchwaszczania, nie wiem ile musiałoby soasc deszczu żeby te grudy rozpuścić bo pryskajac takie pole to 30% powierzni będzie nie popryskana Jak wy podchodzicie do tego problemu, pryskac experem i dff i liczyć się na wiosenna poprawkę?

Opublikowano
9 minut temu, Piffpaff napisał:

to wy Panowie cienko siejecie, ja dziś posiałem ok 1ha 450szt a co! kto bogatemu zabroni... a tak serio to z rozpędu źle ustawiłem siewnik i coś mnie tknęło żeby sprawdzić na polu ustawienie i całe szczęście.

To i tak nie jesteś taki bogaty jak pewien gościu , któremu dzisiaj siałem 1 ha pszenicy . kazał se ustawić siewnik na 300 kg , i żadne tłumaczenia że zasiej max 220 kg i będziesz miał przynajmniej jakiś plon , a tak to szkoda będzie kombajnem tam wjezdżać , to nie i koniec ma być 300/ha i już , nastawiłem na pszenicę max jak się dało (czyli z tabeli by wychodziło 296 kg/ha ), i praktycznie wysiało się do cna , chłop zadowolony , tu dopiero widać bogactwo , a obsada pewnie gdzieś koło 600 sztuk /ha wyszła ,( warunki do siewu idealne , wilgoci nie brakuje)

Opublikowano
7 minut temu, Piffpaff napisał:

dziś zacząłem siewy a więc i uprawa agregatem, w cholere jest gród wielkości od pięciu po rozłożona reke- tak dla zobrazowana. Teraz jak podejść do odchwaszczania, nie wiem ile musiałoby soasc deszczu żeby te grudy rozpuścić bo pryskajac takie pole to 30% powierzni będzie nie popryskana Jak wy podchodzicie do tego problemu, pryskac experem i dff i liczyć się na wiosenna poprawkę?

Jak będziesz pryskał 2-strumieniowymi końcówkami, to może to jakoś będzie. Z miotłą raczej nie będzie problemu, co do dwuliściennych to już nie wiem. Czasami krety podrafiły przed zimą pole "przeorać" i pomimo tego miotła się nie trafiała.

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie biorę od wujka 200kg zaprawionej pszenicy kinto. Czy można jeszcze raz przepuścić ja przez betoniarkę dodając nawóz primseed?? Poprostu zostanie mi nawozu jak będę zaprawiał wilejke i tak myślałem tam domieszac ale czy to wgl będzie miało sens jak już zaprawione?? Miał bym porównanie przez miedze zaprawione kinto bez  i z nawozem. Od wujka to inna odmiana wilejka na inną działkę 😉

Edytowane przez ozzy321
Opublikowano

Macie jakieś doświadczenie z sianiem kwalifiaktu z poprzedniego roku? Zostało mi z 200 kg pszenicy z ubiegłego roku i chciałem ją wysiać teraz na dniach, ale nie zdążyłem sprawdzić zdolności kiełkowania.

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

To i tak nie jesteś taki bogaty jak pewien gościu , któremu dzisiaj siałem 1 ha pszenicy . kazał se ustawić siewnik na 300 kg , i żadne tłumaczenia że zasiej max 220 kg i będziesz miał przynajmniej jakiś plon , a tak to szkoda będzie kombajnem tam wjezdżać , to nie i koniec ma być 300/ha i już , nastawiłem na pszenicę max jak się dało (czyli z tabeli by wychodziło 296 kg/ha ), i praktycznie wysiało się do cna , chłop zadowolony , tu dopiero widać bogactwo , a obsada pewnie gdzieś koło 600 sztuk /ha wyszła ,( warunki do siewu idealne , wilgoci nie brakuje)

Może to była jednokłosówka

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Po "dziadkowemu", kiedyś u mnie w okolicy wszyscy tak siali, no może nie wszyscy, ale zdecydowana większość. Na to jedna dawka azotu w fazie pierwszego kolanka (oczywiście mniej więcej bo kto tam kiedyś kolanka szukał w pszenicy), jeden zabieg od grzyba na liść flagowy i jakoś rosło. Rekordów ludzie nie zbierali, ale jeszcze parę lat temu kupiłem ziemię z już zasianą pszenicą w podobnej ilości i o dziwo dało się z tego zrobić plon, nie pamiętam już ile, ale byłem zaskoczony pozytywnie.

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Expert do fazy szpilki, późniejsze fazy to prawdopodobieństwo miotły

Czyli na gołą ziemię też można jechać? expert z kompletem na Stokłosy czy celowac w szpilke?

Opublikowano
12 godzin temu, Piffpaff napisał:

W ubiegłym roku pryskalem wiosna lancetem a w tym rexde i na polu lustro , także na spokojnie. 

Pszenice po pszenicach, qq i trawach .

Opublikowano
17 godzin temu, mysza103 napisał:

Ile ci mniej więcej wychodziło kg /ha (jakie była MTZ)? U mnie będę jutro zaczynał , a sieję swoją , nie liczyłem mtz  , a naszykowane mam w siewniku na 150 kg/ha przy próbie kręconej  , w tamtym roku podobne było ziarno (może minimalnie drobniejsze) to przy 150 kg wychodziło 320-340 sztuk , to teraz liczę że z 300 sztuk chociaż powinno być 

Mtz Banatus 39g - 138kg , Lg Keramik 42g - 150kg , moja Euforia 40g - 180kg planuje siać choć jeszcze zastanawiam się . 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

na to nie ma reguły, gro zależy od presji chwastów i od sąsiadów. Mam teraz sąsiada który jest dumnym rolnikiem ekologicznym a u nas się pojawiły chwasty których dawno już na polu nie widzieliśmy, on wypina pierś po medal i dopłaty do ekologii a my walimy 30-40% chemii więcej żeby mieć czyste pole :P

co do bacary u mnie idzie 0.6-0.7 i jest spokoj - tak wychodzi bo nie lubie zostawiać po 300-500g w pojemniku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v