Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze olewałem liczenie wysiewu sztuk na m2, no ale widzę, że tak skrupulatnie liczycie to może i też przeliczę :P. Pszenica Patras - typ pojedynczego kłosa ile sztuk wypadało by wysiać takiej odmiany?

Opublikowano
12 godzin temu, oregano napisał:

Gęsty siew czy rzadki siew to wody, światła i nawozu na każdy m2 jest tyle samo. Gęsta pszenica też się pokrzewi, na jesieni będzie 1500 źdźbeł na m2 a później przyjdzie wiosna i brakuje jej wszystkiego, pszenica odrzuci wszystko co zbędne, zostawi tylko pęd główny i ile sztuk wsiałeś tyle kłosów będzie. Jak wsiałeś 400szt/m2 to będzie 400 kłosów, wsiałeś 500 to będzie 500. Przy rzadkim siewie pędy boczne są silne, jest więcej światła i praktycznie wszystko co wykształcone jesienią utrzymuje się do żniw. Sieję 250szt/m2 i w żniwa było 900-1000 kłosów na m2.

Na mocnej ziemi trochę mało.

3-5 klasa glina

680 kłosów około 9t odmian plejada. 

Opublikowano

Ph 4.5 na gleboe średniej ile potrzeba wapna zeby podnieść ph 

Opublikowano

Jaką mieszaninę polecacie na walkę z bodziszkiem? W tamtym roku leciało 0.35 experta, 0.15 DFF  i 15g tribenuronu jesienią, na prawie wszystkich "rejonach" pszenice czyste. Na jednym rejonie najbardziej oddalonym od domu wystąpił bodziszek, poleciała poprawka mustangiem na wiosnę a i tak go nie zwalczyło. Zastanawiam się nad Quelexem, ale boje się że przepuści miotłę. Jaką mieszanine lub gotowy produkt polecacie aby zwalczyć tego bodziszka?

Opublikowano

zależy jakie podłoże gruntu jest czy glina surowa, osobiscie bym nasypał mielonego kolo 4t i granulowane 0,5t, w nast roku granulowanego 0,5t a za 2 lata znowu 3-4t/ha mielone, samo granulowane działa krótko

jsk jest kwaśna ziemia to  żaden nawóz nie pomoze, a wapno sie wróci

Opublikowano

ło to to 👍 ja takie dawki dałem dwa lata temu na nowo kupionym polu, pH 4.2, nic poza skrzypem tam nie chciało rosnąć to stwierdziłem że gorzej nie będzie, w tym roku rzepak rósł już elegancko 5,3t/ha

Opublikowano
2 godziny temu, Hubert10624 napisał:

Jaką mieszaninę polecacie na walkę z bodziszkiem? W tamtym roku leciało 0.35 experta, 0.15 DFF  i 15g tribenuronu jesienią, na prawie wszystkich "rejonach" pszenice czyste. Na jednym rejonie najbardziej oddalonym od domu wystąpił bodziszek, poleciała poprawka mustangiem na wiosnę a i tak go nie zwalczyło. Zastanawiam się nad Quelexem, ale boje się że przepuści miotłę. Jaką mieszanine lub gotowy produkt polecacie aby zwalczyć tego bodziszka?

Mustang czy Mustang Forte nie zwalczy bodziszka (to była poprawka na bodziszka?). Najlepiej to zrobić jesienią, tylko nie będzie to w fazie szpilki, 1-liścia tylko później (2-3-liść pszenicy a chwasty najlepiej w fazie siewek). Jak chcesz coś mocniejszego od mieszanki Expert + DFF, to dodaj do tego metsulfuron lub weź Elipris. Sam dość drogo wychodzi (dawka 0,5l), więc można zrobić np. mix, tak aby wyszło te 3g halauksyfenu, resztę flufenacetu (do 120g łącznie) i DFF (do 100g łącznie) dołożyć z preparatów solo. Tutaj bym wybierał pomiędzy halauksyfenem (przytulia, mak, chaber) a metsulfuronem (rzepak, mak) pod kątem zwalczanych chwastów. Te co nie wymieniłem załatwia DFF. Jeśli na wiosnę nie miałoby być poprawki, lepszy by był halauksyfen.

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

3-5 klasa glina

680 kłosów około 9t odmian plejada. 

No to już prawie 700 się robi, dobra klasa ziemi 800-900 kłosów da radę wykarmić i zaopatrzyć w wodę a to są już plony dwu cyfrowe ostatnio.

Opublikowano
4 minuty temu, oregano napisał:

No to już prawie 700 się robi, dobra klasa ziemi 800-900 kłosów da radę wykarmić i zaopatrzyć w wodę a to są już plony dwu cyfrowe ostatnio.

800-900 kłosów, serio piszecie? Jak to utrzymać w pionie? To zakładając tylko 40 ziaren w kłosie przy MTZ=40g z kłosa 1,6g*800= 12,8 t/ha.

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

odkwaszanie to proces a niejednorazowy zastrzyk, przy zbyt dużej dawce wapna może dojść do przewapnowania.

A na rędzinie gdzie w podglebiu jest kilka tysięcy ton węglanu coś się dzieje poza niską dostępnością mikroelementów jeśli to węglan to nie robi jakiegoś spustoszenia sam dawałem 9 t radkowitu standardy na raz czy 7t Morawicy jest tam trochę grubszej frakcji tych kamyczków i one działają dłużej gleby lekkie co innego wapno palone z tym trzeba uważać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v