Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
odrion napisał:

9 godzin temu, metrax12 napisał:

Piffpaff

Nasiona są w stanie powędrować na kilka, kilkanaście m za miedzę. Sąsiedzi też odchwaszczają na jesieni? Chlorotoluron był skuteczny? Axial sam na wiosnę nie da rady? Pryskać 2 razy na miotłę, jesienią (trochę taniej) i wiosną (znacznie drożej) dla mnie mija się z celem. Tylko czy wiosenne warianty (same) będą skuteczne? Czy może nasilenie miotły jest tak duże, że przy tej skuteczności będzie taki efekt, nie lepszy?

@metrax12 czym zastapiles expertmeta? Ja na jesieni daje go solo (kiedys dodawalem jeszcze glean), bo na wiosne i tak musi isc poprawka na przytulię. Wiec na wiosne dodaje do fluroksypyru taki granstar ultra i jest dobrze i w miare ekonomicznie. W temacie miotly to sam expert odpowiednio zaaplikowany wszystko czysci, ale teraz mialem pole sasiada gdzie miotla zagluszyla pszenice i obawiam co sie z tego u mnie nasialo. Mam plan na to, ale ciekawy jestem Twojego rozwiazania.

expert był już dwa lata z rzędu i w tym roku polecę standardem 2L Lentipur  i  0,2 Legato tylko w tym roku kupię końcówki dwustrumieniowe ezektorowe z agroplastu i będę celował z 2 liść pszenicy a na wiosnę okaże się jaki będzie efekt

Opublikowano
37 minut temu, Piffpaff napisał:

expert był już dwa lata z rzędu i w tym roku polecę standardem 2L Lentipur  i  0,2 Legato tylko w tym roku kupię końcówki dwustrumieniowe ezektorowe z agroplastu i będę celował z 2 liść pszenicy a na wiosnę okaże się jaki będzie efekt

Że niby Lentipur będzie lepszym rozwiązaniem? Nie chce mi się wierzyć. Ale niektórzy z forum stosują i są zadowoleni.

PS        zajrzyj do skrzynki

Opublikowano

Panowie wiem że temat kiedyś był walkowany ale mam działkę 30a i chciałbym spróbować siać pszenicę co drugi lejek. Siewnik to stary poznaniak ale sprawny i wysiewa w miarę rowno i dokładnie. Chcę wysiac 160kg/ha czyli muszę zamknac co druga rurkę i wtedy zrobić próbę kręcona tak żeby wyszło 160kg? Czy to nie będzie za gęsto wysiane w tych rurkach które będą otwarte? Na oko to wychodzi ze w rządku bedzie 2x więcej nasion. praktykuje ktoś takie rozwiązanie?

Opublikowano

A nie lepiej było by posiać te 160 kg każdą rurkę.? Chodzi również o równomierne rozłożenie nasion. A tzw efekt brzegowy to pasowałoby wykombinować coś na wzór mzuri czyli 2 rządki i przerwy jedna leja 

Opublikowano (edytowane)

Stosował ktoś z was Attribut 70 SG jesienią? Mam nową działkę którą właśnie zaorałem pod pszenicę i było sporo perzu który na bank wyjdzie w pszenicy. Wiem że po attribut nie można siać rzepaku ale jak się go stosowało wiosną. A jak by prysnąć jesienią to będzie więcej czasu na rozłożenie substancji w glebie i może możliwy zasiew rzepaku. Tak sobie to kminie, jak źle to poprawcie.

Edytowane przez azzadek
Opublikowano

Witam. Pytanie do bardziej doświadczonych. Stanowisko po rzepaku działka mozaika dużo gliny uprawione po żniwach na 10-12 cm później drugi raz na niedobitki rzepaku 5cm  ładnie doprawione dużo wilgoci bo zrobione przed deszczami ale czy wystarczy ta głębokość? nie chcę wjeżdżać z pługiem orze z wałem ale agregat łapkowy  tylko wyciąga później duże bryły i problem. Jest sens wjechać jeszcze raz z gruberem ale na więcej jak 15cm nie dam rady zrobić dodam jeszcze że przed rzepakiem był głębosz na 5-10 cm głębiej niż orka 

Opublikowano
15 minut temu, lukasz067 napisał:

Witam. Pytanie do bardziej doświadczonych. Stanowisko po rzepaku działka mozaika dużo gliny uprawione po żniwach na 10-12 cm później drugi raz na niedobitki rzepaku 5cm  ładnie doprawione dużo wilgoci bo zrobione przed deszczami ale czy wystarczy ta głębokość? nie chcę wjeżdżać z pługiem orze z wałem ale agregat łapkowy  tylko wyciąga później duże bryły i problem. Jest sens wjechać jeszcze raz z gruberem ale na więcej jak 15cm nie dam rady zrobić dodam jeszcze że przed rzepakiem był głębosz na 5-10 cm głębiej niż orka 

Sam będę dzisiaj już jechał właśnie gruberem na te około 20cm . I również miałem głeboszem pole zrobione . Tak wiec jedź , próbuj . Będzie dobrze . 

Opublikowano
12 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Sam będę dzisiaj już jechał właśnie gruberem na te około 20cm . I również miałem głeboszem pole zrobione . Tak wiec jedź , próbuj . Będzie dobrze . 

Tylko czy te 12cm starczy pod pszenicę ? Bo uprawnione jest ładnie 

Opublikowano
11 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie wiem że temat kiedyś był walkowany ale mam działkę 30a i chciałbym spróbować siać pszenicę co drugi lejek. Siewnik to stary poznaniak ale sprawny i wysiewa w miarę rowno i dokładnie. Chcę wysiac 160kg/ha czyli muszę zamknac co druga rurkę i wtedy zrobić próbę kręcona tak żeby wyszło 160kg? Czy to nie będzie za gęsto wysiane w tych rurkach które będą otwarte? Na oko to wychodzi ze w rządku bedzie 2x więcej nasion. praktykuje ktoś takie rozwiązanie?

Chcąc utrzymać normę wysiewu np te 350 sztuk/m2 trzeba siać 2x gęściej w każdym rządku, czyli robisz dżungle w jednym rzędzie a obok masz puste pole. Moim zdaniem bez sensu, bo rośliny będą za gęsto w rzędzie, konkurencja o wszystko - woda, światło, nawóz itd, + brak przewiewności, czyli choroby grzybowe a obok masz puste pole.

W rzepaku to się udaje, ale rzepak i tak wykorzysta puste przestrzenie między rzędami, bo rozłoży liście + silniejszy system korzeniowy. W pszenicy im bardziej równomierny wysiew tym lepiej, siejąc 300szt/m2 łan jest na tyle rzadki, że nie ma problemów z przewiewnością a rośliny mają bardziej komfortowe warunki niż przy siewie w co drugą leję.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, lukasz067 napisał:

Daj sobie spokój z dodatkowa uprawką. Po rzepaku od lat sieje pszenicę pod talerzówka i plony >7t. A jak całe pole było gleboszowane, to tym bardziej. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 14.09.2023 o 23:04, odrion napisał:

@metrax12 czym zastapiles expertmeta? Ja na jesieni daje go solo (kiedys dodawalem jeszcze glean), bo na wiosne i tak musi isc poprawka na przytulię. Wiec na wiosne dodaje do fluroksypyru taki granstar ultra i jest dobrze i w miare ekonomicznie. W temacie miotly to sam expert odpowiednio zaaplikowany wszystko czysci, ale teraz mialem pole sasiada gdzie miotla zagluszyla pszenice i obawiam co sie z tego u mnie nasialo. Mam plan na to, ale ciekawy jestem Twojego rozwiazania.

No ale warto dodać te (skoro poprawka to już tylko tyle, nie więcej) 0,1l DFF jesienią do Experta lub czegokolwiek innego. Na wiosnę zamiast pakietu fluroksypyr + granstar ultra (nie będzie już fiołka, jasnot, przetaczników), można wziąć sam tribenuron + florasulam. Minimalnie aż tyle wystarczy (na to co może zostać z jesieni). Co do miotły, Expert być może nie jest do zastąpienia. Co nie znaczy, że jest to jedyne skuteczne jesienne rozwiązanie. Druga pod względem popularności i skuteczności substancja to prosulfokarb (działa, lepiej lub gorzej, wiem bo spawdzałem). Chlorotoluronu nie stosuję, bardzo dawno temu był stosowany na wiosnę i słabo działał, być może jesienią będzie bardziej skuteczny, przy obecnej cenie raczej na miotłę nie użyję. Flurochloridon- czy ktoś to stosował lub podejmie się wyzwania sprawdzenie skuteczności przy dawce 1l/ha (choć to już dość drogo wychodzi, lecz do badań można przeboleć)? Ja mam już pewne pierwsze spostrzeżenia, jednak bez kolejnej weryfikacji ich nie przedstawię. Od tego roku ma być Trivino i Mateno Duo. Ten piewszy idzie gdzieś na 2-3 liść (szczególnie w mieszaninie z florasulamem). Dopóki ceny nie znam, nie polecę go. Mateno Duo sam w dawkach 0,35-0,7l (w etykiecie 0,35l, choć Bayer zaleca 0,7l solo) słabo zwalcza miotłę (choć w gównej dawce i dogodnych warunkach-proszę nie pytać w jakich) może u niektórych być akceptowalne (ale raczej nie dla osób z forum). Z dodatkiem flufenacetu, może być dobrą, skuteczną opcją. Tylko nie wiem jak z ceną. Co sam wybiorę? Mam "alternatywy 4".

odrion     Ta miotła to na pewno z odchwaszczania wiosennego, także nie masz się czego obawiać. Jak Expert ostatnio działał bez przepuszczeń, nie koniecznie musisz go zmieniać (chyba że chcesz).

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 15.09.2023 o 14:27, Piffpaff napisał:

Gdzie 2 liść i Lentipur. Coś ci sie pomieszało..

Dnia 15.09.2023 o 11:48, bennos napisał:

Pany z Podkarpacia , gdzie kupujecie nasiona kwalifikowane ?

Spółdzielnia San jeszcze coś ma w Głuchowie po 2600

• Thanks 1
Opublikowano

machtomi napisał:

Dnia 15.09.2023 o 14:27, Piffpaff napisał:

Gdzie 2 liść i Lentipur. Coś ci sie pomieszało..

Dnia 15.09.2023 o 11:48, bennos napisał:

Pany z Podkarpacia , gdzie kupujecie nasiona kwalifikowane ?

Spółdzielnia San jeszcze coś ma w Głuchowie po 2600

A kiedy?

Panowie a jakie macie opinie i bacara trio?

Opublikowano
Dnia 15.09.2023 o 21:46, azzadek napisał:

Stosował ktoś z was Attribut 70 SG jesienią? Mam nową działkę którą właśnie zaorałem pod pszenicę i było sporo perzu który na bank wyjdzie w pszenicy. Wiem że po attribut nie można siać rzepaku ale jak się go stosowało wiosną. A jak by prysnąć jesienią to będzie więcej czasu na rozłożenie substancji w glebie i może możliwy zasiew rzepaku. Tak sobie to kminie, jak źle to poprawcie.

Kilka razy zdarzyło mi się siać rzepak po pszenicy opryskanej atributtem na wiosnę i plon rzepaku był taki jak tam gdzie nie było atributtu.

14 godzin temu, lukasz067 napisał:

Nawet jak byś miał uprawiane tylko na 5cm, to korzeń i tak się przebije.

Opublikowano
6 godzin temu, metrax12 napisał:
Dnia 14.09.2023 o 23:04, odrion napisał:

No ale warto dodać te (skoro poprawka to już tylko tyle, nie więcej) 0,1l DFF jesienią do Experta lub czegokolwiek innego. Na wiosnę zamiast pakietu fluroksypyr + granstar ultra (nie będzie już fiołka, jasnot, przetaczników), można wziąć sam tribenuron + florasulam. Minimalnie aż tyle wystarczy (na to co może zostać z jesieni). Co do miotły, Expert być może nie jest do zastąpienia. Co nie znaczy, że jest to jedyne skuteczne jesienne rozwiązanie. Druga pod względem popularności i skuteczności substancja to prosulfokarb (działa, lepiej lub gorzej, wiem bo spawdzałem). Chlorotoluronu nie stosuję, bardzo dawno temu był stosowany na wiosnę i słabo działał, być może jesienią będzie bardziej skuteczny, przy obecnej cenie raczej na miotłę nie użyję. Flurochloridon- czy ktoś to stosował lub podejmie się wyzwania sprawdzenie skuteczności przy dawce 1l/ha (choć to już dość drogo wychodzi, lecz do badań można przeboleć)? Ja mam już pewne pierwsze spostrzeżenia, jednak bez kolejnej weryfikacji ich nie przedstawię. Od tego roku ma być Trivino i Mateno Duo. Ten piewszy idzie gdzieś na 2-3 liść (szczególnie w mieszaninie z florasulamem). Dopóki ceny nie znam, nie polecę go. Mateno Duo sam w dawkach 0,35-0,7l (w etykiecie 0,35l, choć Bayer zaleca 0,7l solo) słabo zwalcza miotłę (choć w gównej dawce i dogodnych warunkach-proszę nie pytać w jakich) może u niektórych być akceptowalne (ale raczej nie dla osób z forum). Z dodatkiem flufenacetu, może być dobrą, skuteczną opcją. Tylko nie wiem jak z ceną. Co sam wybiorę? Mam "alternatywy 4".

odrion     Ta miotła to na pewno z odchwaszczania wiosennego, także nie masz się czego obawiać. Jak Expert ostatnio działał bez przepuszczeń, nie koniecznie musisz go zmieniać (chyba że chcesz).

Dla takich wpisów warto być na forum-dzieki!. Chodzi mi o to, że podajesz różne kombinacje i swoje spostrzeżenia do nich.  Ja nie uważam się za eksperta w odchwaszczaniu bo nigdy nie mialem z tym problemów. Przytulia czasami lubiła się pojawiać ale jak poprawiam w jej kierunku na wiosnę, to jest super czysto. Czasami robię poprawkę nawet profilaktycznie. Expert met u mnie działa perfekcyjnie od lat i nie wiem co to jest problem z miotłą, czy wyczyncem. 

Dzięki za podpowiedź co do florasulamu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v