Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, VonVegans napisał:

Stacja chemiczno rolnicza kontroluje działki na których zwrot za wapno było to i to armir sprawdzi

Ale niby co kontrolują. Czy na pewno zastosowałem wapno ? Czy pH się podniosło ? Czy co...

Opublikowano
16 minut temu, magtom36 napisał:

Cześć. Słuchajcie jak wrzucę na strych 15 do 16 wilgotne tak do 1m wysokości to mi doschnie jak trochę polatam po nim? Drugi magazyn płaski tak bardziej się obawiam. Ktoś sypał na pryzmę gdy miało 15 do 16 i może się wypowiedzieć jak było po pół roku???

jak wrzucisz na strych na 1 m wysokosci to możesz poleciec do św piotra jak się zawali strych

Opublikowano
19 godzin temu, VonVegans napisał:

Stacja chemiczno rolnicza kontroluje działki na których zwrot za wapno było to i to armir sprawdzi

9 godzin temu, jezyk_nh napisał:

Ale niby co kontrolują. Czy na pewno zastosowałem wapno ? Czy pH się podniosło ? Czy co...

Miam w tym roku kontrolę to pobrali próbkę z jednego pola a dawałem wapno na siedem, sprawdzali czy podniosło się pH, więc jak nic nie dzwonili to było dobrze, ale u mnie dawałem wapna na pola.

Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał:

To też chore bo ja dam wapno w sierpniu oni przyjadą w październiku i napewno pH będzie nie podniesione 

U mnie po 14 miesiącach od złożenia dokumentów badali, więc do badań warto dać próbkę ze słabszego pola żeby później wyszło dobrze.

Opublikowano

W tamtym roku skorygowałem go właśnie o 1% , bo tak na skupie wychodziło, ale w tym roku sie przejechałem bo kosiłem 13,6% , a na skupie wyszlo 14,6 i kazali zawracać z pszenicą. Więc nie wiem czego sie trzymac, mi sie wydaje ze taką powyżej 15 % pojazuje w miare dobrze, ale suchą zawyża o 1%. Niezbyt ten tester jest wiarygodny. 

Opublikowano

Panowie proszę o radę. Na ściernisku gdzie w przyszlym roku ma być pszenica jest sporo chwastów (głównie oset). W tamtym roku go nie opryskalem i po orce wyszedł na wiosnę. Pytanie czy opryskać teraz ściernisko i orka/talerzowka czy stalerzowac i oprysk z miesiąc przed uprawa ?

Opublikowano
45 minut temu, zetorr6441 napisał:

U was też kramp ponad 1% zawyża ?

Tak, w porównaniu do Draminskiego z młynkiem przeważnie jest o ~1% więcej

4 minuty temu, DonJuan napisał:

Panowie proszę o radę. Na ściernisku gdzie w przyszlym roku ma być pszenica jest sporo chwastów (głównie oset). W tamtym roku go nie opryskalem i po orce wyszedł na wiosnę. Pytanie czy opryskać teraz ściernisko i orka/talerzowka czy stalerzowac i oprysk z miesiąc przed uprawa ?

Teraz z nim walcz, teraz glifosat i jak wszystko zdechnie uprawa

2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

U mnie badali po roku albo dwóch  , najlepiej dawać próbki z pH ok 4 wtedy niema problemu że coś źle wyjdzie no i konkretną dawkę można dostać 🙂

Znaczy się najlepiej pójść z laską Egnera do lasu 😛

Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

U mnie teraz 15.9 z kłosa na kręconym także ok 15 po kombajnie na skupie powinno mieć , o 16 mamy kosić.

U was też kramp ponad 1% zawyża ?

Na moim rzepak miał 7,8 

Kierowca miał darmiński,7,4 a na słupie 6,4

Opublikowano

U mnie piękna pogoda kombajny od południa na polach, próba z ręki 13% kombajn wjeżdża w pole 10m i urwało kosę, heder w górę i po koszeniu, ostatnia działka 3ha od tygodnia nie mogę wykosic ech...

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

U mnie 21% 😅😅😅 . Po koszeniu dzisiaj . 

D1CE5BDB-44F1-42B1-BCBE-CCDCD9249F9B.jpeg

A czemu kosiłeś ? przecież 21%  to nie trzeba mieć żadnego testera , bo przy takiej wilgotności , to ziarno jest przecież miękkie , takie to tylko w rękaw sypnąć i niech się kiszonka robi , oczywiście jeśli ma się hodowle 

Edytowane przez mysza103
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v