Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako substancje systemiczne, naturalną koleją rzeczy przemieszczają się w roślinie (w liściach przez które zostały pobrane). Wraz z sokami komórkowymi wypełniają liść s.cz. ku jego wierzchołkowi. Im wyższa temp, tym proces ten następuje szybciej. W pewnym momencie koncentracja s.cz. u wierzchołka liścia jest na tyle wysoka, że powoduje fitotoksyczność. Tebu i protio są triazolami, które należą do najszybciej przemieszczających się w liściu. Epoksykonazol był wchłaniany i rozprowadzany wolniej i równomiernie, dlatego nie powodował przypalania wierzchołków liści.

35 minut temu, SawekBraczyk napisał:

1l spadł . Nie no gdzie tam samym insektycyd to nie jadę . Od razu Tebu i Metkonazol wrzucę i T3 zrobię . 

I znowu będziesz panikował, że liście przypalone 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

1l spadł . Nie no gdzie tam samym insektycyd to nie jadę . Od razu Tebu i Metkonazol wrzucę i T3 zrobię . 

U mnie dokładnie tyle samo , spadło 1 litr, nawet kurzu nie zmoczyło, co do skrzypionki , jak również i mszyc , bo u mnie też są , to myślę podobnie jak ty żeby to zrobić razem z T3 ( tebu -110g , i prochlorazu 200g) można by śmiało dawać bo pszenica już kwitnie , a raczej wyrzuca pylniki , ale jak zwał tak zwał . Venecja , Linus i Karemik

IMG_20230606_165012.jpg

IMG_20230606_164700.jpg

IMG_20230606_165504.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

lepiej pryskać pszenicę na t3 przed czy po deszczach które "zapowiadają" na piątek sobotę, centrum Polski. ostatni deszcz 18 maja. pszenicę niby się trzymają ale dzięki dobrej klasie ziemi. 

Opublikowano
6 godzin temu, boogie7 napisał:

Jako substancje systemiczne, naturalną koleją rzeczy przemieszczają się w roślinie (w liściach przez które zostały pobrane). Wraz z sokami komórkowymi wypełniają liść s.cz. ku jego wierzchołkowi. Im wyższa temp, tym proces ten następuje szybciej. W pewnym momencie koncentracja s.cz. u wierzchołka liścia jest na tyle wysoka, że powoduje fitotoksyczność. Tebu i protio są triazolami, które należą do najszybciej przemieszczających się w liściu. Epoksykonazol był wchłaniany i rozprowadzany wolniej i równomiernie, dlatego nie powodował przypalania wierzchołków liści.

I znowu będziesz panikował, że liście przypalone 😁

No zobaczymy ale zostawię sobie kawałek nie pryskany by widzieć co się dzieje 😀 . I dla tego jak robiłem T3 Osisir to ogóle przypalen nie było . Ale to kiedyś było . 

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

No zobaczymy ale zostawię sobie kawałek nie pryskany by widzieć co się dzieje 😀 . I dla tego jak robiłem T3 Osisir to ogóle przypalen nie było . Ale to kiedyś było . 

Mam kontrolę, końcówki najbardziej w tym roku przypala brak wody.

Opublikowano
21 godzin temu, PanPawel napisał:

Swego czasu było to fajne hobby bo dobry pieniążek zostawał. W tym roku przy sprzedaży w żniwa się dołoży.  Ale podobno hobby ma kosztować także jakoś się to przeżyje. A że w żniwa nigdy nie sprzedaje to może się uda chociaż nie dołożyć 🫣

W tamtym roku jak byś sprzedał w żniwa to byś zarobił bo była dobra cena więc nie wiadomo czy i w tym roku tak nie będzie

Opublikowano

Po T2/T3+Robak

[Soligor 0,7L/ha i Cyperkill 0,05L/ha + adiuwant 100ml na 600L wody]

przypaliło mocno pszenicę (flagowe liście - kłosy nieruszone), Pszenżyto pryskane pare dni wcześniej tym samym nie ucierpiało nic. Najbardziej dostała Kilimandżaro po burakach, inne kilimandżaro mniej. Bataja zero śladu uszkodzeń, Patras na początku był niemrawy ale już się wyrobił.

Co to mogło być? Zimne noce, susza? Chcę się zabezpieczyć na następny rok. Rok wcześniej pryskałem taką samą mieszanką i nic się nie stało (wszystko było obsiane kilimandżaro wtedy). Widzę że na polach w okolicy też są miejscami pouszkadzane pszenice, więc raczej bym odrzucił że to kwestia doboru środka.

Opublikowano

Czynników to pewnie cała masa mogła być i niekoniecznie akurat od jednego to zależało tylko zbieg wielu czynników, u mnie po elatusie tak ostatnie 2-5mm liścia lekko kolor zmieniła, reszta czarna. 

Opublikowano
5 godzin temu, Zapracowany napisał:

Dokładnie. Wszystkie dodatki nawozów, środków i niby stymulatorów tylko podwajają ten efekt. 

Hrubieszów bez kropli deszczu od bodajże 8 maja 

Opublikowano
5 godzin temu, Zapracowany napisał:

To co żeś parasole przed deszczem nastawiał że masz kontrolę? 

Opublikowano
15 minut temu, ravoj napisał:

Dokładnie. Wszystkie dodatki nawozów, środków i niby stymulatorów tylko podwajają ten efekt. 

Hrubieszów bez kropli deszczu od bodajże 8 maja 

Ale to wszędzie tak jest w tym roku. Deszcze były wilgoć była a ludzie i tak poprzypalali. Teraz chwilę posuszylo ale od wczoraj wieczora kapuśniaczek. 

Wg mnie w tym roku większa presja septoriozy, dtr i fuzarioz a ponadto każdy błąd agrotechniczny jest mocniej widoczny , każde pole ze słabszym pH jest widoczne , tam gdzie przeorana warstwa humusu zbyt głęboko jeszcze bardziej, skorupa, ubita ziemia (warunki wodno powietrzne),  oprysk w dzień. 

Robiłem wszelkie opryski w nocy i zero przypalen. U sąsiada na polach widać które pole o jakiej porze pryskał. 

Czy u kogoś sucho czy wilgotno ten rok nie wybacza błędów 

• Like 1
Opublikowano

Zawsze jak jest wilgotność poniżej 45 , słońce temp za wysoka to przypala. Jeden środek bardziej drugi mniej. Zależnie od prędkości wchłaniania i przemieszczania . Jescee jak azot dodany to szybciej to działa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v