Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

co dać na DTR pszenżycie pszenżyto dosyć ładnie wyrośnięte, 10 dni temu poszedł prochloraz tebu i cyflufenamid, dtr-ki wtedy nie było widać, porażonych jest około 10% roślin jechać teraz i czym czy czekać dwa trzy tygodnie do T2, podobno priotokinazol jest dobry, podpowie ktoś coś

Odpuść sobie korektę T1. Prochloraz też działa interwencyjne na dtr. Plus coś tam podziała tebu. Obserwuj żeby dobrać dobra strategie do t2. Jak dtr będzie dalej się rozwijać to dobrze będzie dać na t2 priotokonazol.  Dobrym środkiem w takim przypadku byłby Elatus era. Ma priotio i solatenol (priotio wyniszczy dtr a soletanol zabezpieczy prze rozwojem infekcji). Ascra też będzie dobrym wyborem. Jeżeli miałoby być bardziej budżetowo to koniecznie >150g priotio na T2 + coś jeszcze. 

Jak dtr będzie się mocno rozwijać to możesz trochę przyspieszyć t2. Przy takich środkach jak elatus czy ascra to nie problem bo sdhi stosunkowo długo działa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ernst98 napisał:

też tak myślę, że mikro odegrało tu kluczową rolę. Chociaż kiedyś słyszałem, że moddus z spiroksaminą tez może powodować gwałtowniejsze działanie regulacji, ale tu to pewności nie mam.

Jutro ma być ok 18-19 stopni w trakcie dnia i chciałem lecieć z Boogie, moddusem i mikro, ale też nie chcę znowu przypalić końcówek. Jak myślisz, chyba lepiej mikro odstawić na inny termin?

Ja stosuję zapewne inny pakiet odżywek, więc to nie będzie w 100 % odzwierciedlenie tego. Jak masz dawać to samo co wcześniej, to może zrezygnuj z tego mikro. Ja bym dał Boogie + Modan (bo to stosuje). Tylko też nie w samo południe.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak uważacie, lepiej wykonać regulacje w pszenicy wcześniej, czyli kolanko na około 0.7-0.8 mm  wykorzystując jutrzejszy ładny dzień. Ponieważ po weekendzie kilka deszczowych dni. Czy zaczekać na kolejne okienko pod koniec przyszłego tygodnia i kolanko zapewne ucieknie ponad 1 cm. 

Co radzicie?

Opublikowano

We wtorek robiłem t1 unix tebu medax I 3 kg siarczanu magnezu. byłem wczoraj na polu oszenixy to nic nie przypaliło, wszystko pięknie rośnie. Nadal obstawiam że dodanie siarczanu łagodzi obiawy stresowe w roslinie

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Piffpaff napisał:

We wtorek robiłem t1 unix tebu medax I 3 kg siarczanu magnezu. byłem wczoraj na polu oszenixy to nic nie przypaliło, wszystko pięknie rośnie. Nadal obstawiam że dodanie siarczanu łagodzi obiawy stresowe w roslinie

a mikro nie dodawałeś?

Opublikowano
4 minuty temu, tobago napisał:

Robicie w środku dnia opryski kiedy jest ok 20st i swieci slonce? 

Nie wszystko uda się zrobić rano czy wieczorem. 

miałem o to samo pytać, jak do tego podejść aby maksymalnie wykorzystać choćby działanie moddusa i triazoli, ale też żeby nie przesadzić

Opublikowano
21 minut temu, tobago napisał:

ja zazwyczaj robię w środku dnia wiosną kiedy jest najcieplej. 

Opublikowano
40 minut temu, tobago napisał:

Oczywiście, ale nie używam dolistne mocznika. Ostatnio jest wykorzystywane każde okienko pogodowe, więc ciężko jeszcze byłoby sobie czekać na wieczór tym bardziej jak już niektóre terminy są lekko opóźnione.

Moddus najlepiej działa przy dużym nasłonecznieniu. 

17 minut temu, jasiuhonda napisał:

Można jednego dnia zrobić oprysk na grzyba a następnego dnia skracanie? 

Można w niczym nie przeszkadza. Można przecież nawet razem z grzybowka jechać. 

Opublikowano
44 minuty temu, driver24 napisał:

Oczywiście, ale nie używam dolistne mocznika. Ostatnio jest wykorzystywane każde okienko pogodowe, więc ciężko jeszcze byłoby sobie czekać na wieczór tym bardziej jak już niektóre terminy są lekko opóźnione.

Mocznika i tak nie planowałem. Mikroelementy i siarczan Mg z „dodatków”. 

Jeden opryskiwacz muszę zrobić przed południem. Idzie Medax wiec słońce dobre. Kolejny z samą grzybówką zrobie koło 16-17. Triazol niby ale moze tak szybko na wieczór się nie ochłodzi i zdąży wciągnąć przy optymalnych temp. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v