Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
40 minut temu, luki08 napisał:

Panowie probuje ciąć koszy ,co myslicie o zamiennikach  moddusa tz modan,windsar . Macie jakieś doswiadczenia z tymi produktami. Warto je kupić czy lepiej dołożyć i zostać przy moddusie. Do tej pory używałem medax max ale jego cena poraża. 

ja jade windsar caly czas i jest ok

teraz kupilem modan bo byl w promce.

Opublikowano
Mostowiak napisał:

Boxer+ legato poszło jesienią,czym zrobić poprawkę na rumianek?czy tribenuron metylowy to dobry pomysł?

ja po takim zestawie jesiennym poprawiam fluroksypyrem

Opublikowano

Czy już czas na mocznik w pszenicy? 
Mam plan zrobić N2 ze 100kg mocznika i 200kg CANu 27. Przy czym ten mocznik to tak bardziej chce wycelować na kłoszenie. Nie chce go podawać na typowy termin N3 bo wtedy różnie z wodą dlatego myślałem przyspieszyć. 

Opublikowano
18 godzin temu, Boles napisał:

Łatwo dostępna ? Masz może jakiś jej nr cześci ? Albo instrukcje jakąś żebym mógł sczytać ?

Tylko ja mam bogballa ale podejrzewam ze te tarczki to musza byc w tym samym miejscu co w twoim

Opublikowano
53 minuty temu, dzidzia202 napisał:

3poszlo 80kg mocznika 5poszlo 150saletry i 9 poszło 215 mocznika a dlatego tak różne daty bo miałem awarie pogoda były kiepskie a czekałem na mrozy. 

Sporo tego mocznika. 
Ja chce drugą dawkę podzielić 50N z mocznika i 60N z CANu. 

Zastanawiam się czy drobny mocznik posypany na mokre rosliny jak się trochę przyklei to nie przypali lisci..🤔

Ale to dawka tylko jakies 110kg nawozu. Szkody chyba nie będzie. 

• Root Admin
Opublikowano

Zależy jak mokre były i jaka będize teraz pogoda, jak lekko dalej pokropi to nic kompletnie się nie stanie, jak zaraz wyjdzie słońce i będzie ładnie świecić to przypali bardzo mocno.

Jak przypalisz mocno to myślisz ze nie bedzie mieć wpływu na plon? Oczywiście są ludzie którzy twierdzą ze spalone liście nie wpływają na plon, a ja dalej będę twierdził ze każda forma uszkodzenia liścia wpływa na plon - w każdej roślinie, czy to pszenica, rzepak, marchewka czy malina albo truskawka.

Opublikowano

A łatwiej jest przypalić rsm czy mocznikiem w drobnej granuli? 

Wiem ze jak często sypalem Nitromag (nazywany saletrą wapniową) na topniejący rano szron, wiec rosliny mokre, to nic się nie działo. Nawet jak granule zostawały na roślinach. 

Mocznika tak jeszcze nie testowałem wiec pytam praktyków. 

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

Zależy jak mokre były i jaka będize teraz pogoda, jak lekko dalej pokropi to nic kompletnie się nie stanie, jak zaraz wyjdzie słońce i będzie ładnie świecić to przypali bardzo mocno.

Jak przypalisz mocno to myślisz ze nie bedzie mieć wpływu na plon? Oczywiście są ludzie którzy twierdzą ze spalone liście nie wpływają na plon, a ja dalej będę twierdził ze każda forma uszkodzenia liścia wpływa na plon - w każdej roślinie, czy to pszenica, rzepak, marchewka czy malina albo truskawka.

Później minie te żółte czy pszenicę spali ?

Opublikowano

Może i dużo ale nie planuje 3 dawki korzenie mam dosyć ładne na ok 20-30cm a wątpię że będę miał deszczu więcej jak 200litrow żeby nie wiadomo jak głęboko wmylo. A jak by się stało że bym miał te 200l to na 3 dawkę dokupi się 100kg saletry. I życzę takiej pogody sobie i innym. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

czemu 130% dawki? zalecana jest za słaba czy jak?  t2 priaxor + triazol, azoksy wgl nie ma sensu w tym połączeniu. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

A łatwiej jest przypalić rsm czy mocznikiem w drobnej granuli? 

Wiem ze jak często sypalem Nitromag (nazywany saletrą wapniową) na topniejący rano szron, wiec rosliny mokre, to nic się nie działo. Nawet jak granule zostawały na roślinach. 

Mocznika tak jeszcze nie testowałem wiec pytam praktyków. 

Możesz sypać mocznik na mokre, nie przypali.

Opublikowano
Dnia 20.03.2023 o 09:36, tobago napisał:

Duet po rzepaku/ziemniakach, a unix +tern po zbożach w pszenicy to dobre rozwiązanie? 
Nie znam tych środków bo zawsze na T1 był prochloraz+tebu+fenpropidyna. 
Teraz muszę mieć nowe rozwiązanie. :/ 

Jakie dawki 

Prochlorazu tebu i fenpropidyny? 

Opublikowano
1 godzinę temu, emtezecik napisał:

Uważam ze zalecana jest za słaba dlatego 120% to minimum ,

priaxor i protio może być ? na t2 

1,5l Empartis + 0,5l Flexity ? No właśnie tez zastanawiam się ile by dać , myślałem na 6ha pak ale nie wiem . 

Opublikowano

Panowie, na weekend nadają u mnie opady 10-30mm deszczu, warto podać drugą dawkę N w postaci mocznika skoro pierwsza poszła w ubiegły piątek? Czy jeszcze się wstrzymać? Co polecacie na kompleksowe zwalczenie chwastów jednoliściennych i dwuliściennych bo niestety jesienią nie wjechałem w pole. Myślałem nad Galaxo bo dwa lata temu ładnie poradził sobie z chwastami w pszenicy ale z późnego siewu w listopadzie.

Opublikowano
yacenty napisał:

youtubery to mowia ze spalone liscie to same plusy bo przeciez i tak by uschly a ze lisci nie ma to i pierwsza grzybowka odpada i jakie oszczednosci.🙃 jak sie glupio przyznac ze sie cos zjebalo to lepiej sobie jakas teorie dopisac

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Setik napisał:

Panowie, na weekend nadają u mnie opady 10-30mm deszczu, warto podać drugą dawkę N w postaci mocznika skoro pierwsza poszła w ubiegły piątek? Czy jeszcze się wstrzymać? Co polecacie na kompleksowe zwalczenie chwastów jednoliściennych i dwuliściennych bo niestety jesienią nie wjechałem w pole. Myślałem nad Galaxo bo dwa lata temu ładnie poradził sobie z chwastami w pszenicy ale z późnego siewu w listopadzie.

Z mocznikiem nie ma co czekać, a jeśli nadają takie opady to tym bardziej bym siał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v