Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To odmiana kiłotolerancyjna one gorzej sypią a druga sprawa to 160n nigdy tak mało nie dawałem

Opublikowano
26 minut temu, czesterP napisał:

To odmiana kiłotolerancyjna one gorzej sypią a druga sprawa to 160n nigdy tak mało nie dawałem

Ja w tym roku jadę na 140 kg N + może z 10kgN dolistnie , ale rzepaki wyglądają lepiej niż rok temu przy 200kgN i myślę że 4 tony to raczej będzie i to siane swoimi nasionami

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał:

Sypia ponad blisko normalnych odmian. 

Tylko raz tak miałem ,że Alister sypał podobnie jak inne odmiany

Opublikowano
5 minut temu, czesterP napisał:

Próbuj baracuda podobno plon na poziomie zwykłych odmian a nawet wyżej 😶 i cena zaporowa 😅

Opublikowano
Tomek90 napisał:

5 minut temu, czesterP napisał:

Próbuj baracuda podobno plon na poziomie zwykłych odmian a nawet wyżej 😶 i cena zaporowa 😅

Mam w tym roku Scorpiona od LG. W ubiegłym sezonie w pobliskiej SDOO, na doświadczeniach PDO jak jedyny przekroczył granicę 60 dt/ha 🤔

Opublikowano
15 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja w tym roku jadę na 140 kg N + może z 10kgN dolistnie , ale rzepaki wyglądają lepiej niż rok temu przy 200kgN i myślę że 4 tony to raczej będzie i to siane swoimi nasionami

populacje czy hybryde siejesz? 
czym zaprawiasz? ;d
norma wysiewu tak jak przy nasionach " z paczki " ? ;d

Opublikowano
2 minuty temu, Michall51 napisał:

populacje czy hybryde siejesz? 
czym zaprawiasz? ;d
norma wysiewu tak jak przy nasionach " z paczki " ? ;d

Mieszańca , zaprawa ...hm w sklepie już nie dostępna,  norma wysiewu  staram się jak z paczki , w tym roku nasiona były drobne i wychodziło 1,8 kg , ale ustawiłem na 2 kg /ha 

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

Mieszańca , zaprawa ...hm w sklepie już nie dostępna,  norma wysiewu  staram się jak z paczki , w tym roku nasiona były drobne i wychodziło 1,8 kg , ale ustawiłem na 2 kg /ha 

liczysz sobie 100 nasion i ważysz, a następnie wyliczasz z woru ile kg /ha ustawić?  to ile sztuk Ci wychodziło na m2?
czy na oko 2 kg?  

Opublikowano

Kręce kołem napędowym siewnika ,jeden obrót to 3 m i łapę z kilku lejków nasiona osobno i liczę jeśli jest po 20 sztuk z lejka , to obsada wychodzi 53 sztuki/m2 , a jeśli z lejka wyleci 15 sztuk , to obsada wychodzi 40 sztuk /m2 i tak sobie można obsadę roić jaką się tylko chce , siewnik mam co 12,5 rajki ( miałem , bo jutro przyjezdża nowy , rajki co 15 cm)

2 godziny temu, Michall51 napisał:

liczysz sobie 100 nasion i ważysz, a następnie wyliczasz z woru ile kg /ha ustawić?  to ile sztuk Ci wychodziło na m2?
czy na oko 2 kg?  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mysza103 napisał:

Kręce kołem napędowym siewnika ,jeden obrót to 3 m i łapę z kilku lejków nasiona osobno i liczę jeśli jest po 20 sztuk z lejka , to obsada wychodzi 53 sztuki/m2 , a jeśli z lejka wyleci 15 sztuk , to obsada wychodzi 40 sztuk /m2 i tak sobie można obsadę roić jaką się tylko chce , siewnik mam co 12,5 rajki ( miałem , bo jutro przyjezdża nowy , rajki co 15 cm)

rozumiem, dobry sposób ;) 
ja też mam lejki co 12,5 , ale zastanawiam się czy nie spróbować co drugą, tak by było co 25 cm, :P
tylko wtedy wystarczy zamknąć dane zastawy w redlicach czy też czymś zaślepić w siewniku rowki nad aparatami, bo troche tam nasion naleci niepotrzebnie 😜 jakie macie sposoby na to? ;d 
jaki siewniczek przyjeżdża? :D 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Zapracowany napisał:

Mysza co kupiłeś? Mój w sierpniu ma dopiero być może wreszcie normalnie będę siał.

Była Amazonka nabudowana na talerzach , a teraz Kupiony KUHN INTEGRA na podwójnym talerzu z kółkami dogniatającymi rozstaw jak pisałem 15 cm 

10 godzin temu, Michall51 napisał:

rozumiem, dobry sposób ;) 
ja też mam lejki co 12,5 , ale zastanawiam się czy nie spróbować co drugą, tak by było co 25 cm, :P
tylko wtedy wystarczy zamknąć dane zastawy w redlicach czy też czymś zaślepić w siewniku rowki nad aparatami, bo troche tam nasion naleci niepotrzebnie 😜 jakie macie sposoby na to? ;d 
jaki siewniczek przyjeżdża? :D 

W tym roku miałem właśnie siane co drugą 25cm , myślę że spisało się to dobrze , , a norma wysiewu , to co wyżej pisałem , tylko z jednego lejka trzeba żeby się wysiało 2 tyle , ja osobiście siałem 40 sztuk/m2, więc z lejka przy próbie powinno wylecieć 30 sztuk przy obrocie kołem . Ja tylko denka zatykałem z tyłu , od środka nic nie zaślepiałem , jako że siałem swoimi nasionami , to mogłem sobie pozwolić żeby na koniec ze 2-3 kg zostało w siewniku 

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kużwa , bez przesady wszyscy wysiewają do kilograma , sieje 2-3 odmiany z każdej zostaje nieraz kilka kg , co z problem jak zostanie w sumie paczka siewu, kończycie działalność  że taki problem , nawóz i środki też do kg kupujecie, a paliwo do litra

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Swoimi rnasionami sieje około 4 kg, na górkach, normalnie 3-3,5 max. W tamtym roku przesiałem kawałem po deszczach to 4 kg bo późno i jest za gesto. 

Co 25 zawsze siałem, co drugą lejkę, w tamtym roku zmieniłem siewnik i posiałem co 12,5,w   tym roku  z powrotem co 25 będe chciał posiać. Będę kombinowałem korki od szampana w siewnik pleumatyczny. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v