Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
msjaro napisał:

To jakaś paranoja co się dzieje na Matifie z rzepakiem. Z czego to wynika???

18marca wygasa umowa zbożowa pomiędzy Rosja a Ukrainą(chodzi o pozwolenie na eksport z ukrainy) umowa ta była przedłużana o 4 miesiące, teraz prawdopodobnie dogadali się co do nowej umowy z tym że, nie na 4msc tylko rok. U nas jeśli chodzi o rzepak są największe zapasy od średniej wieloletniej, szacuje się że do nowych zbiorów zostanie u nas powyżej 1mln ton(gdzie wcześniej było to powiedzmy 150tys ton) także przy nowych zbiorach raczej też nie będzie parcia bo ponad 1mln ton w "zapasie". Na cenę ma też wpływ spekulacja, jak i dobre zapowiedzi zbiorów na świecie.

Opublikowano

Wiele rzeczy mówi się i tu słowo klucz unia europejska  kupiła 4,5 miliona ton rzepaku, Niemcy odchodzą od biopaliw w Polsce jest 1 milion ton rzepaku dajeok 400tysięcy litrów b100  czyli  b10 4 miliony litrów , W polsce rocznie zużywa sie oleju napędowego w granicach 22 milionów metrów sześciennych! czyli 22000000000 litrów z tego zrobic b7 daje 3142857142 litrów B7 czyli 314 milionów litrów. Czyli tego rzepaku nie za bogato jest chyba że się machnąłem w kalkulacjach poprawcie.

Opublikowano
48 minut temu, lolq1660 napisał:

U nas jeśli chodzi o rzepak są największe zapasy od średniej wieloletniej, szacuje się że do nowych zbiorów zostanie u nas powyżej 1mln ton(gdzie wcześniej było to powiedzmy 150tys ton) także przy nowych zbiorach raczej też nie będzie parcia bo ponad 1mln ton w "zapasie"

w mojej okolicy w zimie zielone pola od rzepaku, nawet kapuściorze poszli w rośliny olejowe

Opublikowano
MarekUA napisał:

Wiele rzeczy mówi się i tu słowo klucz unia europejska  kupiła 4,5 miliona ton rzepaku, Niemcy odchodzą od biopaliw w Polsce jest 1 milion ton rzepaku dajeok 400tysięcy litrów b100  czyli  b10 4 miliony litrów , W polsce rocznie zużywa sie oleju napędowego w granicach 22 milionów metrów sześciennych! czyli 22000000000 litrów z tego zrobic b7 daje 3142857142 litrów B7 czyli 314 milionów litrów. Czyli tego rzepaku nie za bogato jest chyba że się machnąłem w kalkulacjach poprawcie.

może i coś tam w tym prawdy jest ale popatrz sobie w temacie ceny paliwa tam praktycznie każdy tylko b0 ale za rzepak po 3 tys najlepiej

• Like 1
Opublikowano

Tylko cena hurtem b7 jest różnica może 20 -30 groszy a na stacji jest w większości z bio, Cena ropy dłuższy czas jest na poziomie poniżej 90 dolarów niech szejki się obudzą zaraz dojdzie do 120 dolarów i zacznie się kabaret. Teraz co tego paliwa na ukre idzie od nas... Po mojemu wielkich zapasów nie ma  a i na całą unię europejską nie wydaję się być  dużo 4,5 miliona ton... a śmiem twierdzić że to jest bardzo mało tak naprawdę...

Spekulanci rządzą a nie rolnicy i możemy tylko patrzeć jaki nam scenariusz puszczą w tym roku...

Opublikowano (edytowane)

Już na przełomie roku pisałem że rzepaku w  PL nieprzerobionego 1 mln to zostanie to śmieliście się

teraz będziecie oddawać za darmo jak wezmą

ogólnie na giełdach rok do roku większosć surowców do dołu oprócz soku pomarańczowego 100%, do góry i bydła żywego 20% do góry

soja też w miarę się trzyma tak więc jak pisałem wcześniej kiedyś odbicie będzie ale nie szybko i uważam że w przyszłym sezonie i nie w takiej skali ciekawe tylko na ile spuszczą

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

Już na przełomie roku pisałem że rzepaku w  PL nieprzerobionego 1 mln to zostanie to śmieliście się

ogólnie na giełdach rok do roku większosć surowców do dołu oprócz soku pomarańczowego 100%, do góry i bydła żywego 20% do góry

soja też w miarę się trzyma tak więc jak pisałem wcześniej kiedyś odbicie będzie ale nie szybko i uważam że w przyszłym sezonie i nie w takiej skali ciekawe tylko na ile spuszczą

Będzie leżeć 2 lata, jeść nie prosi. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, mysza103 napisał:

To ty się w 8 tys nie zamkniesz , jak będziesz walił wiosną takie ilości środków jak jesienią , raczej można się założyć że na tym rzepaku więcej niż 1000zł nie wyciągniesz na czysto , i to jak wszystko dobrze pójdzie , no i pomijając że pomyliłeś się wpisując dursban , pewnie miała być inazuma , a przez roztargnienie wpisało ci się to . U mnie jesienią nawet połowa tego nie poszła co u ciebie , jak sobie tak przeleciałem jesienią z chemią był wjazd po siewie 1.  zamiennik  comandu + metazanex(170zł ) ,  2. jednoliścienne Lablador 42 zł , 3.  tebukonazol (spekfree  0,35l ) + 0,5 ccc = 43 zł , bor + siarczan manganu +siarczan magnezu= 23Z zł , i to by było na tyle chemii jesienią razem 278 zł , Robak nie był robiony , bo nie zauważyłem żeby była taka potrzeba 

no tak inazuma.... :)

Moje wjazdy jesienne są bogate?!

Jak czytam temat rzepaku to mam wrażenie że jestem żebrakiem i nie stać mnie na nic...

Koszt wyraźnie podniósł mi siew, drogo kupiony mocznik i odchwaszczanie powschodowe. Niestety:(

No i teraz nie wiem co robić - pisać kontrakt czy nie

Chemirol na żniwa 2 tyg temu proponował 2450 netto

Dzisiaj boję się zapytać:)

Opublikowano
18 minut temu, panczo1922 napisał:

Jak czytam temat rzepaku to mam wrażenie że jestem żebrakiem i nie stać mnie na nic...

Koszt wyraźnie podniósł mi siew, drogo kupiony mocznik i odchwaszczanie powschodowe. Niestety:(

Dla mnie bogaty wjazd korn kali gdzie dałeś polifoske i nawóz z ICL. 

Yara brasitiell i dr green rzepak można zamienić na solo mangan i molibden za 1/3 ceny? 

Bor i tak dajesz. 

Opublikowano
3 godziny temu, pawelek98 napisał:

Oderwane od giełd są ceny pszenicy, czołowe olejarnie takich numerów jak młyny nie robią.

Opublikowano
6 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Oderwane od giełd są ceny pszenicy, czołowe olejarnie takich numerów jak młyny nie robią.

młyny?, z Ukrainy mąka wjeżdża wszyscy po d*pie dostają

Opublikowano (edytowane)

Z UA to już nawet jajka jadą. O serach i mliku nie wspomnę. A tym czasem w chinach robaki z nieba spadły. U nas Trzaskowski dopiero tylko obiecywał a oni już mają. Tak tak jedzenie niedługo będzie nam z nieba spadać rolnik stanie się nie potrzebny.😄

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

Dzisiaj to pewnie z 2100 max, we wtorek zrobilem jedno autko na 2200netto z podworka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Dla mnie bogaty wjazd korn kali gdzie dałeś polifoske i nawóz z ICL. 

Yara brasitiell i dr green rzepak można zamienić na solo mangan i molibden za 1/3 ceny? 

Bor i tak dajesz. 

Masz trochę racji. Ulegam trochę nagonce, że ten green jest bdb przyswajalny i generalnie zaspokaja potrzeby mikroelementów.

Ale chętnie przyjmę rady na przyszłość co kupić dobrego solo za tą 1/3 ceny?

Natomiast nawóz -zawsze w rzepak dawałem te 160-180kg K więc i teraz dałem. Stosuje dawki dzielone na jesień i wiosnę. Polysulphate dałem w kontekście siarki bo nie stosuje saletrosanu.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, miwigos napisał:

Kupiony we wrześniu, wszyscy mówili że środki podrożeją , zresztą wszystko miało podrożeć

To.dobrze zrobiles 

Chemia zdrożała 20-30% ale producenci taka cene wywalili ze prawdopodobnie będą je korygować 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
bo ja wiem czy tak podrożała? może niektóre środki ale wczoraj dostałem cennik ze scandagry i sporo wychodzi taniej niż rok czy nawet 2 lata temu. np protiokonazol 300 po 190za litr, albo generyk moddusa 250 ( niemiecki hełm agri a więc bardzo dobry) po 95 za litr.
Opublikowano

ja planuje dzisiaj sprzedać rzepak.

Dzwoniłem do chemirolu to cena dziś 2260 ale dopiero po godz 12 można sprzedać. A wtedy już będzie nowa cena. Jak mniemam niższa.

Kontrakt póki co 2180

Rozmawiałem też ze znajomym z Agroloku. Mówił że jest kibel w wuj!

Tak jak wcześniej kupowali 200-500t miesięcznie to teraz nawet 7tys ton.

Wszyscy sprzedają....

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

ja planuje dzisiaj sprzedać rzepak.

Dzwoniłem do chemirolu to cena dziś 2260 ale dopiero po godz 12 można sprzedać. A wtedy już będzie nowa cena. Jak mniemam niższa.

Kontrakt póki co 2180

Rozmawiałem też ze znajomym z Agroloku. Mówił że jest kibel w wuj!

Tak jak wcześniej kupowali 200-500t miesięcznie to teraz nawet 7tys ton.

Wszyscy sprzedają....

Jaki oddział, siennica ? 

Kontrakt na nowe też sie zmieniło? Daj znać, może jeszcze 1autko bym podpisał i zakladajac 2,5-3t pozbylbym sie tego praktycznie w zniwa, bo jak nic sie nie zmieni to w żniwa będą mocno golić 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v