Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie dlatego za import zaraz będzie po 2000-2300 netto i chcą jak najszybciej towaru wypchnąć zanim ludzie zaczną brać znowu import. GA była za bardzo zachłanna a może partia na nich tak naciskała że odlecieli z cenami. Zachód mimo wyższych kosztów produkcji ma dużo tańsze nawozy więc już nie bierze od nas. Wschód bierze od Władka. I takim sposobem GA ze swoją pazerna polityka została z ręką w nocniku . Jak beda chcieli zarobić na nawozie i go sprzedać to niech zjada z cena na 2 tys netto za mocznik. Ale jak się przyzwyczaili do narzutu 2 tys na tonie to teraz ciężko im zejść do narzutu 100-200 zł. I będą tak schodzić po parę stówek co jakiś czas.  A aktualnie mamy tyle improtu w Polsce że wystarczyłby dla polskich rolników. A jeszcze nie tak dawno minister kazał brać bo nie będzie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, andrzej1988 napisał:

Zgadza się. Lepiej rzucić te 100 kg polifoski niż 300 kg tarnogranu. Całkiem inna przyswajalność i zawartosc składników.

Weź no policz te zawartości 100do 300 🤔  , przyswajalność polifoski lepsza ponoć I chyba tyle na +. Tarnogran był po 3000tyś więc drogo. A od tych dwóch dla mnie lepsza już Bialfoska.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Pewnie dlatego za import zaraz będzie po 2000-2300 netto i chcą jak najszybciej towaru wypchnąć zanim ludzie zaczną brać znowu import. GA była za bardzo zachłanna a może partia na nich tak naciskała że odlecieli z cenami. Zachód mimo wyższych kosztów produkcji ma dużo tańsze nawozy więc już nie bierze od nas. Wschód bierze od Władka. I takim sposobem GA ze swoją pazerna polityka została z ręką w nocniku . Jak beda chcieli zarobić na nawozie i go sprzedać to niech zjada z cena na 2 tys netto za mocznik. Ale jak się przyzwyczaili do narzutu 2 tys na tonie to teraz ciężko im zejść do narzutu 100-200 zł. I będą tak schodzić po parę stówek co jakiś czas.  A aktualnie mamy tyle improtu w Polsce że wystarczyłby dla polskich rolników. A jeszcze nie tak dawno minister kazał brać bo nie będzie

Jesteś pewny że nic z GA nie idzie na export ? Może właśnie idzie w cenach niższych niż te proponowane polskim rolnikom. Zresztą ktoś tu o tym pisał kilka dni wstecz 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, GABBER85 napisał:

kto kupil azoty po 4500 to teraz kwaśną minę ma

sam kupilem troche po 3700  , choć tyle znie duzo

Ja też kupiłem po 3700, ale Cieszynie fakt że tanieją🙂

30 minut temu, adam0122 napisał:

Dziś telefon od Osadkowski-Cebulski, że mają ofertę na wzięcie nawozu na tzw. "magazyn". I to już od 6 ton można magazynować. Jeśli płatność w ciągu 14 dni to 20 zł taniej od cennika Agrochemu. Jeśli wykup na wiosnę zmagazynowanego nawozu to wykup po cenie dnia.

Nigdy O-C nie oferował nawozu na "magazyn", a w dodatku już od 6 ton można się w to bawić. Ciekawe dlaczego nagle, po takim drastycznym spadku cen nawozów wprowadzili taką ofertę?   

Chyba parcie mają🤔

Kończy się pieniążek pewnie na pensję dla dyrektorów, premie itd. Myśleli że ludzie będą sr** pieniędzmi cały  czas...

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Jesteś pewny że nic z GA nie idzie na export ? Może właśnie idzie w cenach niższych niż te proponowane polskim rolnikom. Zresztą ktoś tu o tym pisał kilka dni wstecz 

Jakby tak było to by nie schodzili z ceny. Już chyba trzy tygodnie temu były wystawiane tu linki że saletra w Niemczech jest jak dobrze pamiętam po 2850 brutto. Więc netto jeszcze dwie stówki taniej. Teraz jest pewnie jeszcze tańsza. Więc wątpię że ga ze swoimi cenami gdzieś zawojuje aktualnie rynek. Wcześniej jak inne zakłady stanęły to mogli trochę na innych rynkach sprzedac. Ale aktualnie bardzo wątpliwa sprawa. 

Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał:

Jakby tak było to by nie schodzili z ceny. Już chyba trzy tygodnie temu były wystawiane tu linki że saletra w Niemczech jest jak dobrze pamiętam po 2850 brutto. Więc netto jeszcze dwie stówki taniej. Teraz jest pewnie jeszcze tańsza. Więc wątpię że ga ze swoimi cenami gdzieś zawojuje aktualnie rynek. Wcześniej jak inne zakłady stanęły to mogli trochę na innych rynkach sprzedac. Ale aktualnie bardzo wątpliwa sprawa. 

Idzie eksport, wczoraj znajomy dzwonił i z agrol...U wiózł mocznik na Litwę, niestety ani rolnik ani firma co wysyłała towar nie podali ceny.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, vkamilv1 napisał:

Saletrzak Anwil całe auto 2470 netto. Oczywiście przez pośrednika. Centralna Polska. 

A jak inaczej chcesz kupić jak nie u dystrybutorów?

Grześ no nie wiadomo jak to jest podobno Litwa także zapchana importowanymi nawozami, może wiózł go do użycia nie w celach rolniczych 

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano

W modnym rolniku w biznesplanie założenie mam ze 20 tys wydam na nawozy przez 5 lat na ponad 10 ha. Hehhe

Opublikowano
2 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

W modnym rolniku w biznesplanie założenie mam ze 20 tys wydam na nawozy przez 5 lat na ponad 10 ha. Hehhe

Widocznie mało będziesz sypał

Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał:

Widocznie mało będziesz sypał

Ale jak spadnie cena do 1000 to ciężko będzie to zrealizować 

Opublikowano

U mnie w TPI , jeden skład wystawił mocznik polski na olx za 3300 brutto. dziś zadzwoniłem i już wszystko wysprzedane :/ Ludzie jednak mają pieniądze :)

Pozostałe składy albo stare ceny i narzekanie, ze oszukali się w styczniu lub jeszcze nie wiedzą ceny bo wizieli na przechowanie nawóz, co ciekawe w styczniu mówili, że nikt nawozu nie chce dawać bez płatności natychmiastowej... 

Opublikowano
16 minut temu, Marl napisał:

U mnie w TPI , jeden skład wystawił mocznik polski na olx za 3300 brutto. dziś zadzwoniłem i już wszystko wysprzedane :/ Ludzie jednak mają pieniądze :)

Pozostałe składy albo stare ceny i narzekanie, ze oszukali się w styczniu lub jeszcze nie wiedzą ceny bo wizieli na przechowanie nawóz, co ciekawe w styczniu mówili, że nikt nawozu nie chce dawać bez płatności natychmiastowej... 

To se zamów bez wychodzenia z domu z agrochemu, z wysyłką paletową mocznik 3,3k brutto. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

49 minut temu, GABBER85 napisał:

kto kupil azoty po 4500 to teraz kwaśną minę ma

sam kupilem troche po 3700  , choć tyle znie duzo

Ja też kupiłem po 3700, ale Cieszynie fakt że tanieją🙂

30 minut temu, adam0122 napisał:

Dziś telefon od Osadkowski-Cebulski, że mają ofertę na wzięcie nawozu na tzw. "magazyn". I to już od 6 ton można magazynować. Jeśli płatność w ciągu 14 dni to 20 zł taniej od cennika Agrochemu. Jeśli wykup na wiosnę zmagazynowanego nawozu to wykup po cenie dnia.

Nigdy O-C nie oferował nawozu na "magazyn", a w dodatku już od 6 ton można się w to bawić. Ciekawe dlaczego nagle, po takim drastycznym spadku cen nawozów wprowadzili taką ofertę?   

Chyba parcie mają🤔

Kończy się pieniążek pewnie na pensję dla dyrektorów, premie itd. Myśleli że ludzie będą sr** pieniędzmi cały  czas...

no to ja trochę taniej niż 4500 bo po 4100 rsm 32. Zamiast 4 ton jak się brało to wziąłem 3 tony na podobny areał. Jeszcze tylko soje jakieś NPKa i tyle. Żadnych kizerytów nie kupuje. Na jesień też nie poszedł żaden PK tylko kreda 06a. Coś tam się zaoszczedziło. Jak jeden rok nie dam NPKa pod oziminy to raczej nic się nie stanie.

Opublikowano
46 minut temu, sadownik12 napisał:

To se zamów bez wychodzenia z domu z agrochemu, z wysyłką paletową mocznik 3,3k brutto. 

Zamawiałeś? ile sam koszt wysyłki? Ile ton zamówiłeś? Bo do jednej tony to wysyłają kurierem. 300 zł wysyłka 1 tony?

Opublikowano

I tak jeszcze drogo. 2 porównaniu do tego co jeszcze czeka z zeszłoroczną dopłatą. 

tylko szkoda że tak mało 😌

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v