Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

18 marca miały ukropy z ruskami negocjować czy przedłuża im okres istnienia tego korytarza zbożowego ale ruscy postawili warunek że przedłuża jeśli oni będą mogli wozić nawozy. 

Wozić wożą ale Polska oficialnie nie wpuści i idą drogą okrężną a my płacimy za to dodatkowe 1000zl od tony. Polityka tego bytu Polin jest najlepszą komedią. 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
Michał88 napisał:

Klasa ziemi I i II, , żyto jak ma wodę to rośnie i podobnie qq. Te 50 kg polifoski to po co?  szkoda paliwa na takie rozrzutnictwo. Pod qq jak mam to daję obornik i koniec, żadnych soli, plidapu i moczników. Prócz herbicydu to zero chemii.

Jak ktoś ma wystarczająco pola to może oszczędzać na nawozach, a tak jak ja mam za mało to trzeba dać wszystkiego żeby zebrać jak największy plon. Oszczędność na czymś może wyjść mi bokiem bo paszy braknie.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 2.04.2023 o 22:21, artur12441 napisał:

Wiemy wystarczy zerknąć wstecz na rynki gazu wtedy była chyba górka zwyżka cen gazu nie pamiętam dokładnie ale chyba tak ... Nie śledziłem tego wtedy pracy dużo było 😅 przeglądałem temat nawozów agrofoto 2022 we wrześniu to cena kosmos azotu 

Saletra 4800 oferta wtedy była ktoś pisał strona chyba 787 tematu

Screenshot_20230402-225335.png

Ceny nawozów szły do góry na drugi dzień po podwyżce cen gazu na giełdzie ale nie sądzę by wtedy tyle płacili za gaz, mieli raczej kontrakty długoterminowe po znacznie niższych cenach.

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

W końcu zamówiłem i ja nawozy pod trawy. Oczywiście nic z GA. Polidap zagraniczny 4130 , sól 3370, saletrzak upainski 1870. Ceny brutto. Nieduże ilości 

skąd zamawiane,  jakie okolice?

Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

dzwonią po składach  czy miejsca na placu nie mają i pchają w komis ...A te  w większości  zawalone nawozem na którym są już  w plecy ...🤭

Autoryzowana sieć dilerska przyjmuje nawozy ale ich nie wykupuje. Jeśli trafi się klient to wykupują. Także w tym przypadku to GA jest w plecy. W przypadku punktów spoza sieci to wiadomo, mocno stracili i raczej nie są zainteresowani robieniem zapasów nawozowych w tych czasach.

1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Po ile macie mocznik import? np w agroloku?

Kupujesz w Agroloku? Poważnie? 

Opublikowano
13 minut temu, lukejro napisał:

Autoryzowana sieć dilerska przyjmuje nawozy ale ich nie wykupuje. Jeśli trafi się klient to wykupują. Także w tym przypadku to GA jest w plecy. W przypadku punktów spoza sieci to wiadomo, mocno stracili i raczej nie są zainteresowani robieniem zapasów nawozowych w tych czasach.

Kupujesz w Agroloku? Poważnie? 

No mylisz się ...lokalny sprzedawca który dostał w plecy na moczniku 100tys/nie wiele zamówił / ... i dalej go nie sprzedał ..nie zamawia nawozu na rozliczenie ....bierze w komis bo wciskają i idzie cena dnia ustalana przez GA ...Ma stała marzę ponoć i tyle ....został wydojony na rozliczeniu i nie weźmie inaczej jak w komis ....składy które nie sprzedały i nie mają miejsca wogóle nie biorą nawet w komis ...

wydoili nie tylko chłopa i teraz sraka gdzie nawozy upchać 🤭

17 minut temu, Bercik92 napisał:

No nie ja jeden...a czemu to cie dziwi?

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z przedstawicielem handlowym to mi powiedział że rolnicy nawozy że składów wykupili są braki i cena ma iść ostro do góry 🙆

• Haha 22
  • Confused 1
Opublikowano

No szwagier zamówił ze 2/3 tygodnie temu po 2400 saletrzak z upadliny  i do dziś wygląda nawozu jak świnia nieba ...jeszcze mnie namawiał🤭 Nie dość że dziś taniej na lokalnym to jakiś problem jest z transportem 

20 minut temu, Bercik92 napisał:

No nie ja jeden...a czemu to cie dziwi?

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Dziś rozmawiałem z przedstawicielem handlowym to mi powiedział że rolnicy nawozy że składów wykupili są braki i cena ma iść ostro do góry 🙆

w żniwa taniej wyjdzie kupić zboże i posiać jako nawóz xD 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

Ja ....ponoć mocznik z Egiptu jest po 1600zl tona ale ilości wagonowe 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

A nie mogłeś uświadomić tego przedstawiciela żeby se jebnął barana?

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

A nie mogłeś uświadomić tego przedstawiciela żeby se jebnął barana?

A co ja tam będę dyskutował , uśmiechnąłem się i powiedziałem że żadnego Jelenia tu nie ma. 

Opublikowano
41 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No mylisz się ...lokalny sprzedawca który dostał w plecy na moczniku 100tys/nie wiele zamówił / ... i dalej go nie sprzedał ..nie zamawia nawozu na rozliczenie ....bierze w komis bo wciskają i idzie cena dnia ustalana przez GA ...Ma stała marzę ponoć i tyle ....został wydojony na rozliczeniu i nie weźmie inaczej jak w komis ....składy które nie sprzedały i nie mają miejsca wogóle nie biorą nawet w komis ...

wydoili nie tylko chłopa i teraz sraka gdzie nawozy upchać 🤭

Nie każdy lokalny sprzedawca bierze w komis. Ale najfajniejsze w tym wszystkim że nawet autoryzowana sieć dilerska nie chce wykupywać nawozów z GA tylko przerzuca WZ między oddziałami a jednocześnie handluje nawozem z importu 🤣 Także GA pali się koło du... 

Opublikowano

prawda jest taka że jak w grudniu mieli pełne składy zakupione po starej cenie  i się pytalo o nawozy to.. nimo sprzedane🤷‍♂️ ...czekali do lutego bo cena szła ...Się nie chwali żaden ile zarobił 🤭pies ich jeee ...

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano

Coś w tym jest. Tylko że obecnie to z nawozami rolnik jest na jakby wygranej pozycji może kupić jakiś import , może coś ograniczyć zakup itp. Natomiast co do np zboża to nie rolnik a skupy dyktują cenę i czy chcą kupić czy nie potrzebują... W jednym mamy plus w drugim minus...

• Like 1
Opublikowano

Pali im się koło du.y bo chcieli zrobić z rolników idiotów i wyje.ac na hajs . Zresztą tak samo jak i co niektórych przedsiębiorców. Większość poszła po rozum do głowy i wybiera tylko import. Niestety jeszcze część osób ma syndrom sztokholmski i mimo iż wie że są dym.ni to i tak wybiera nawozy z ga. Ja nawet jakbym miał zapłacić więcej za import niż nasze nawozy to wybrałbym import. Stety lub niestety to w Polsce nie grozi. Chyba tylko przed samymi wyborami pójdą chwilowe obniżki żeby było o czym w spotach mówić że państwo dba tak o rolników i obniża ceny. Nie ważne że powinni zrobic to pół roku wcześniej. Najpierw trzeba stworzyć problem żeby później go rozwiązać 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v